Elkötelezetten a borkultúra mellett


1 Zilai Zoltán köszöntőjében kiemelte: az szeptember 12-én alakult Magyar Bor Akadémia elkötelezett k&eacut...
Author:  Bence Németh

0 downloads 2 Views 3MB Size

Recommend Documents


Döntés a minœség mellett MAT. Szennyfogó szœnyegek
1 Döntés a minœség mellett MAT Szennyfogó szœnyegek2 23 Tökéletes forma és funkció Man...

Hogyan őrizhetők meg a természeti értékek a bányászat mellett?
1 Hogyan őrizhetők meg a természeti értékek a bányászat mellett? Dr. Kerék Barbara, Dr. Jánossy L&aac...

Asumer irodalmi szövegekben a városok megjelenítése a városnevek mellett
1 Pintér Anna Krisztina (1992) az ELTE BTK assziriológia szakos hallgatója. Mit jelent Mezopotámiában városn...

Kincs az erőmű mellett
1 Leletmentés Kawasaki KR 250A (1984) Kincs az erőmű mellett Ami blikkfangos krimicímnek hangzik, az nem más, mint olajfüst&...

vagy T változás (emelkedés vagy csökkenés) mellett a:
1 Metamorf kőzettan Metamorfózis (átalakulás, átkristályosodás): ha a kőzetek keletkezési kör&uu...

A IG IGÉNYELT INGATLANFEDEZET MELLETT ÉS INGATLANFEDEZET NÉLKÜL NYÚJTOTT HITELEK
1 FIÓKJAINK Telefon Nyitva tartás 1055 Budapest, Balassi B. u Budapest, József krt. 72. (06 1) (06 1) H - CS: 8 17h P: 8 16h 1062...

A IG IGÉNYELT INGATLANFEDEZET MELLETT ÉS INGATLANFEDEZET NÉLKÜL NYÚJTOTT HITELEK
1 A MagNet Bank Zrt. fogyasztók részére nyújtott, már nem igényelhető hitelek kamatairól, alkalmazott...

HIRDETMÉNY a jelzálogjog fedezet mellett nyújtott piaci kamatozású lakossági hitelekről
1 AKTUÁLIS Akciók, ek: május 13-tól január 31-ig hiánytalanul befogadott, április 30-ig folyós...

MEGGYŐZŐ RÉSZLETEK. 20 érv a kiváló minőségű Internorm termékek mellett
1 MEGGYŐZŐ RÉSZLETEK 20 érv a kiváló minőségű Internorm termékek mellett2 TARTALOM TÖBB MINT 24 MILLI&O...

A BARTHA MIKLÓS TÁRSASÁG KIÁLLÁSA MÓRICZ ZSIGMOND MELLETT 1931-BEN
1 1039 Dokumentum A BARTHA MIKLÓS TÁRSASÁG KIÁLLÁSA MÓRICZ ZSIGMOND MELLETT 1931-BEN 1930 november köze...Elkötelezetten a borkultúra mellett Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (http://magyarmezogazdasag.hu)

Elkötelezetten a borkultúra mellett Zilai Zoltán köszöntőjében kiemelte: az 1992. szeptember 12-én alakult Magyar Bor Akadémia elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének. A 155 tagot számláló szervezet tagjai a szőlész és borász szakma elismert képviselői, tudósok, művészek, a magyar közélet megbecsült szereplői.

Az elnök rámutatott, az Akadémia legsikeresebb, a társadalomban legnagyobb visszhangot kiváltó rendezvénye az idén már 27. alkalommal meghirdetett Év Bortermelője díj. Idén újra lehet pályázni az Év Boros Könyve címre, ezzel is szeretnék buzdítani a szerzőket a további munkára.

A 2015-ben útjára indult – s azóta is sikeres - Magyar Bor-Akadémiai Klub elsősorban azzal a céllal jött létre, hogy az akadémikus társak szakmai kérdésekben tudjanak véleményt cserélni, illetve a fiatal borászok által olyan területekre is elkalandozzanak, amely számukra új, vagy új oldaláról ismerjenek meg egy-egy szakterületet.

A szervezet tagjainak találkozója nem csak a közgyűlési összejövetelekre szorítkozik, Zilai Zoltán hangsúlyozta, az elmúlt években számos szakmai meghívásnak tettek eleget, így Tokajba, Szekszárdra, a Hajósi Borvidékre, vagy éppen szlovén akadémiai tagtársakhoz, Lendvára látogattak. Emellett az Akadémia több utat szervezett, amelyek közül érdemes a Bulgáriába illetve Erdélybe vezető kirándulást kiemelni.

Október második felében a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Junibor és a SZIE Szőlészeti Tanszéke országos Szőlész-Borász Konferenciát szervezett. Az eseményen megjelent mintegy 250 szakember olyan hiánypótló rendezvényen vehetett részt, ahol elsősorban azon aktuális szakmai kérdések megvitatását kezdeményezték, melyek leginkább foglalkoztatják a terméket előállító kollégákat. Azon túl, hogy az előadások számtalan aktuális kérdést boncolgattak, a szervezők azt is szem előtt tartották, hogy a konferencia az ágazat szereplőinek, az idősebb és az új generáció képviselőinek baráti találkozója is legyen. A Magyar Bor Akadémia számára fontos a határainkon túl élő szőlészekkel-borászokkal való kapcsolattartás, így a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával, a Magyar Zászlósborok Rendjével és a Soós István Borászati Szakképző Iskolával közösen már tizenkettedik éve rendezte meg a Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyt. A 25 éves évfordulóról való megemlékezést biztosító, a tagok számára elkészített névre szóló emléklap és jubileumi jelvény átadásával folytatódott a program, majd a nagyközönség előtt is megnyitva az ajtókat, az Év Bortermelője cím jelöltjei bemutatása következett.

A Magyar Bor Akadémia megszólította a szőlész-borász és a vendéglátó szakma ismert 1. oldal (összes: 8)

Elkötelezetten a borkultúra mellett Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (http://magyarmezogazdasag.hu) személyiségeit, s a több, mint hatszáz borász, borszakíró, szakértő, oktató, étteremvezető, sommelier és chef jelentős része 2017-ben is élt a lehetőséggel. Első körben minden felkért szakember 3 bortermelőt jelölhetett a címre, s az összesített szavazatok alapján a legtöbb szavazatot kapott borászok mellett, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, az Év Bortermelője díj korábbi győztesei közösen is megnevezhettek egy személyt, aki bekerült a végső győzelemre esélyesek közé.

A magyar Bor Akadémia estjén mutatták be az Év Bortermelő jelöltjeit Fotó: viniczai

A jelölések feldolgozása után holtverseny alakult ki, így az általában megszokott öt jelölt helyett idén eggyel több kiváló bortermelő vág neki a megmérettetés utolsó körének:

Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék), Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Jásdi István (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Koch Csaba (Hajós-Bajai borvidék), ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), és Szőke Mátyás (Mátrai borvidék). Érdekesség, hogy a hat jelöltből hármat a Balaton Borrégió ad, illetve örömteli, hogy két korábbi Év Bortermelője (Szepsy István és az azóta elhunyt Figula Mihály) fiai is a díj jelöltjei közé kerültek.

A verseny szabályzata alapján a legtöbb jelölést kapott borászok közül a Magyar Bor Akadémia tagjai választják ki a 2017-es Év Bortermelője Magyarországon díj nyertesét. 2. oldal (összes: 8)

Elkötelezetten a borkultúra mellett Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (http://magyarmezogazdasag.hu)

Szőke Mátyás Fotó: viniczai

3. oldal (összes: 8)

Elkötelezetten a borkultúra mellett Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (http://magyarmezogazdasag.hu)

Borbély Tamás Fotó: viniczai

4. oldal (összes: 8)

Elkötelezetten a borkultúra mellett Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (http://magyarmezogazdasag.hu)

Koch Csaba Fotó: viniczai

5. oldal (összes: 8)

Elkötelezetten a borkultúra mellett Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (http://magyarmezogazdasag.hu)

ifj. Szepsy István Fotó: viniczai

6. oldal (összes: 8)

Elkötelezetten a borkultúra mellett Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (http://magyarmezogazdasag.hu)

Jásdi István Fotó: viniczai

7. oldal (összes: 8)

Elkötelezetten a borkultúra mellett Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (http://magyarmezogazdasag.hu)

ifj. Figula Mihály Fotó: viniczai

Szerző: - VINICZAI Közzététel ideje: 2017. 12. 01., péntek, 16:42 A forrás webcíme: http://magyarmezogazdasag.hu/2017/12/01/elkotelezetten-borkultura-mellett

8. oldal (összes: 8)

Life Enjoy

" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2019 TIXPDF.COM - All rights reserved.