Herinneringen aan Sinterklaas en Kerst


1 Oplage: ex. Dinsdag 27 november Jrg. 10, nr. 24 Herinneringen aan Sinterklaas en Kerst Bij ons thuis was Sinterklaas een groot feest. Mijn moeder vo...
Author:  Hilde de Croon

0 downloads 128 Views 17MB Size

Recommend Documents


No documents

Oplage: 75.000 ex.

Dinsdag 27 november 2018 - Jrg. 10, nr. 24

Herinneringen aan Sinterklaas en Kerst Bij ons thuis was Sinterklaas een groot feest. Mijn moeder vond het heerlijk om cadeautjes te geven en surprises en gedichten te maken. En wij hadden er het geld voor. Mijn grootouders en tantes waren er altijd gezellig bij.

Deze week o.a.:

Een ode aan de Haagse blaasmuziek Pag. 3

Eerste burgemeester: Dirk van Alkemade

Op bijgaande foto krijgt mijn broer een indianenpak en ik een nieuwe rok. Daarvoor werden grote poppen gemaakt van krantenproppen. In onze familie vonden wij het jammer dat we geen typische kerstcadeautjes konden geven, want de kerstartikelen kwamen altijd pas na Sinterklaas in de winkels. De grote warenhuizen hadden toen prachtige etalages, waar we altijd wel een keer naar gingen kijken, eerst de Sint-etalage. Die werd daarna geheel veranderd in een kerstetalage, alles met bewegende poppen en beesten. Je keek er naar uit.

Pag. 5

Den Haag in bange dagen in 1918 (2) Pag. 10-11

Sociëteit Go-on Scheveningen Pag. 15

Sint

Maar ik hoorde van mijn tante, dat ook in hun ouderlijk huis al veel aan Sinterklaas werd gedaan. Zo vertelde zij regelmatig dat ze op 5 december 1907, toen zij al uit huis was, met een groot pak hard wilde aanbellen en dat haar vader toen zei: “Ssssst, niet zo hard, je hebt net een broertje gekregen.” Waarop zij zei: “Jakkes, had dat nou niet op een andere dag kunnen gebeuren?” Mijn vader maakte zelf een elektrisch belletje voor de voordeur, dat hij bij zijn stoel kon bedienen. Mijn ouders waren dus altijd in de kamer als de bel ging, maar als ik om Zwarte Piet

te betrappen op de trap ging zitten, kwam hij nooit. Voor 5 december mochten wij een paar keer onze schoen bij de schoorsteen zetten en deden daar dan een boterham of een wortel voor het paard in, zongen een liedje en kregen er een klein cadeautje voor terug. Sint en Piet op school Sint en Zwarte Piet kwamen ook altijd op school. Wij moesten hem dan in de gymzaal ontvangen. We zongen liedjes en er werd gestrooid met los snoepgoed. Niemand vond dat vies en we kregen altijd een cadeautje.

Hier de aankomst van de Sint op mijn school op de Nijkerklaan in 1960, gekregen van een schoolgenoot. Het was een geweldig feest en voor zover ik wist voor iedereen in Nederland. Wij wisten toen nog niets van de achtergrond van de Sint. Nu weet ik dat het Sint-feest, net als alle christelijke feestdagen, een samenvoeging is van het heidense feest, dat Wodan, de oppergod op zijn witte paard door de wolken reed en dat Donar, de god van de donder en het slechte weer, gunstig gestemd werd met voedsel bij de schoorsteen. Hij kon door de schoorsteen om het mee te nemen.

voor de Kerst te doen, zoals te zien is op bijgaande foto.

Die boom werd op 24 december - als ik naar bed was - opgetuigd met echte kaarsjes, en dus was het de volgende dag altijd een verrassing. Die kaarsjes werden maar een paar keer gebrand en dan moesten we heel voorzichtig zijn. Op 25 december was ik jarig en kwamen er familie en buren op visite, zoals op ieders verjaardag en ik mocht uitkiezen wat we zouden eten. Dat was altijd boerenkool met worst.

Op school mocht ik uitdelen in de klassen. Ik mocht met een mooi versierd mandje met kerstchocolaatjes langs alle klassen tijdens de kerstviering. Ook op school hadden we echte kaarsjes. Alle kinderen uit mijn klas, die ik gesproken heb, herinneren zich de Kerst dat in onze buurklas iets in de fik ging en onze juffrouw moest helpen, hoewel wij er niets van gezien hebben.

Tweede Kerstdag Op Tweede Kerstdag mocht ik vrienden vragen en die konden gewoon komen - evenals mijn tante die kwam helpen. Niemand had iets speciaals

Anje Hoekema [email protected]

Het christelijke verhaal is van de goede bisschop uit Myra in Turkije, die slaven los kocht en er betaalde knechten van maakte en die cadeautjes en sinaasappels aan de armen en aan oude vrijsters gaf. Het is erg jammer dat de sfeer rond de Sint nu zo is aangetast en wel om heel verkeerde redenen.

Sint op De Theo Thijssenschool (1960)

Kerst Met Kerstmis hadden wij een kerstboom, zoals op deze foto te zien is.

KEES TALEN WONINGONTRUIMING

In- en verkoop inboedels. Antiek, klokken, oude Indonesische schilderijen, verzamelingen, winkel- en restantpartijen enz. Bij verhuizing of overlijden wordt de woning veegschoon opgeleverd.

Margaretha van Hennebergweg 63

06-53621962 / 070-3238260

3

197

WWW.KEESTALEN.NL

Kerst

Zorgeloos samen zijn. Uw uitvaart goed geregeld met CUVO. www.cuvo.nl – 070 346 95 71 – [email protected]

pagina 2

Dinsdag 27 november 2018

OPROEPJES EN BRIEVEN

De gratis rubriek ‘Oproepjes’ is een zeer populaire! Men kan daar kosteloos van alles in kwijt dat binnen het karakter van de krant past en waarvoor de hulp of reactie wordt verzocht van andere lezers. Schrijf aan [email protected] of [email protected] Heeft u geen PC of internet, vraag dan of iemand het voor u doet!

kliniek kende een kleine begraafplaats. Graag wil ik vanuit historische interesse de locatie van de begraafplaats weten. Mijn vraag is: bent u op de hoogte van het bestaan van deze begraafplaats en kent u de precieze locatie?

Welk loodgietersbedrijf had dit logo? Er zal ooit in Den Haag een loodgietersbedrijf zijn geweest die het bijgaande logo op zijn producten had staan. Ik probeer te achterhalen welk loodgietersof installatiebedrijf dit was. Wellicht weten de lezers meer? Patrick van Griethuysen [email protected]

Beëindigen uitdeelpunten Aan onze lezers in Pijnacker, Benthuizen en Bleiswijk: het spijt ons u mede te delen dat we de uitdeelpunten van De Oud-Hagenaar in Benthuizen, Pijnacker en Bleiswijk na 10 jaar gaan beëindigen. Wij vinden dit net als u teleurstellend. De Oud-Hagenaar is een gratis 14-daags blad en verschijnt per editie in 75.000 stuks. Het zijn vooral de kosten van aflevering van de kranten die de oorzaak zijn van deze beslissing. Voor oud-Hagenaars of andere geïnteresseerden bestaat nog wel een andere mogelijkheid om de krant te ontvangen. Als u een abonnement neemt, dan ontvangt u elke 14 dagen onze krant in uw brievenbus. Het abonnement kost € 54,90 voor 26 nummers. Mocht dit voor u een te hoog bedrag zijn dan kunnen we

u alleen nog verwijzen naar Zoetermeer, waar bijna 10.000 exemplaren per editie op de afhaalpunten voor u klaarliggen. Op onze website vindt u de afhaalpunten. De bibliotheken van Zoetermeer zijn vanouds onze vaste verspreidingspunten. Constant Martini (uitgever) Begraafplaats Loosduinen Onlangs las ik het boek “Een wereld die er niet meer is...” over de psychiatrische ziekenhuizen Rosenburg en Bloemendaal in Den Haag (Loosduinen) in met name de vooroorlogse periode en tijdens de Tweede Wereldoorlog. De psychiatrische kliniek Bloemendaal (of kliniek Ockenburg) lag vanuit Den Haag gezien aan de rechterkant van de Monsterseweg. De

Ford A Als oud-Rotterdammer kom ik regelmatig in Den Haag en neem dan De Oud-Hagenaar mee. Als verzamelaar van autodocumentatie lees en bewaar ik uw artikelen. Ben al jaren eigenaar van een Ford A 1930. Als jongen op de brommer reed ik door Den Haag waar nog diverse Fords A langs de weg stonden. Op de Rijswijkseweg stond een bestelbus Ford A uit 1929 van antiquair Barselaar en de bareigenaar van De Roring Twenties aan het Spui had eentje met roze met witte strepen. Ben nog steeds op zoek naar foto’s van Ford-auto’s voor een rubriek die ik schrijf in mijn clubblad. Misschien heeft u iets of heeft u een tip.

Colofon

Wim van Rijswijk [email protected]

De Oud-Hagenaar - Krant voor de 50-plusser

B. de Vries [email protected] Hus Heb genoten van uw stuk in De Oud-Hagenaar over Hus. Vond alleen jammer dat u niet de namen van de oprichters heb kunnen vernoemen. Volgens mijn informatie waren dat de heren De Roode en Hozeman. J.W. Verhoef [email protected] Tripstraat Hierbij wil ik reageren op een verhaal van Marijke van den Berg over de Tripstaat in De Oud-Hagenaar van 21 augustus j.l. Het gaat om de familie Ypeij, dit zijn mijn opa en oma. Mijn opa en oma Ypeij met hun drie kinderen Rinus, Lijntje (mijn moeder) en Ellie hebben op nummer 5 of op nummer 7 gewoond. Mijn oma is in 1939 overleden en mijn moeder is in 1940 getrouwd met mijn vader Arie van Eck. Tijdens het bruiloftsfeest is met veel onweer en regen het dak naar beneden gekomen. Zij zijn diezelfde nacht nog naar een ander huis dat leegstond in de Tripstraat verhuisd. Mijn vader en moeder hebben nog een tijdje bij mijn opa (Klaas) ingewoond. De broer van mijn moeder, ome Rinus, heeft samen met tante Alie op nummer 14 gewoond met hun kinderen. Mijn ouders en ooms zijn helaas overleden; alleen tante Alie leeft nog. Zij is inmiddels 97 jaar. Ik hoop hiermee een steentje te hebben bijgedragen aan de zoekactie van Marijke.

De Jongschool, bij de broeders en paters. Ik vond het een leuke school. Omdat de Oosterhesselenstraat doorkruist wordt door de Leyweg vanwege het winkelgebied, heeft het andere deel een geheel andere naam; Fluitenbergstraat. Een vreemde gewaarwording. Helaas verhuisden wij naar een andere wijk op het Isabellaland in een flat op de achtste etage, helemaal in Mariahoeve, aan de andere kant van Den Haag. Hier heb ik nog een jaar of vijftien gewoond. Vervolgens ging ik na de lagere scholen, Jeanne d’Arc aan het Hongarenburg (staat er niet meer) en Christus Koningschool aan de Granaathorst en vervolgens naar de lagere technische school in Voorburg. Omdat er geen gerichte keuze gemaakt kon worden voor mijn toekomst, werd mijn volgende school St. Joseph aan het Lamgroen (staat er ook niet meer). Hier heb ik drie jaar een koksopleiding gedaan en erna enkele jaren in diverse tehuizen als leerling-kok gewerkt. De schrijver op wie ik reageer, heeft het over de Grote Marktstraat, waar de kranten toen gedrukt werden. Hier moest ik zelf ook de kranten halen, voor mijn wijk in Mariahoeve. In die tijd was Ard Schenk populair, waardoor ik toen een handtekening kon krijgen, want hij deelde ze daar uit. Daarboven was volgens mij het planetarium gevestigd,

Koos van Eck [email protected] Goede oude tijd Ik reageer op de brief van Cor van Leeuwen over de ‘geen goede oude tijd’. Omdat ikzelf geboren ben in de Oosterhesselenstraat op nr. 443 (flats zijn afgebroken), laatste flat voor de Norgstraat te Den Haag, ging ik naar school in de Tinaarlostraat, kardinaal

maar dat zal wel niet meer aanwezig zijn. Helaas vond ik het koksleven toch niet de juiste keuze, omdat er ook vaak onregelmatig gewerkt moest worden. Na heel veel andere kortere baantjes en vier verhuizingen, ben ik uiteindelijk in het archief terecht gekomen. Mijn echtgenote heb ik uit Wateringen gehaald, via de dansschool aan de Laan van Meerdervoort, Van der Meulen, nu heet dat Van der Meulen-Wesseling. Inmiddels werk ik al ruim 25 jaar bij een waterschap en woon al vele jaren in het zuidwesten van Nederland. Omdat mijn familie nog in de regio Den Haag woont, krijg ik nog regelmatig De Oud-Hagenaar, zodat ik nog een beetje op de hoogte word gehouden van wat er in en rondom mijn geboortestad allemaal gebeurt. Rico de Munck [email protected] Op zoek naar Ronald Palm Al tientallen jaren ben ik op zoek naar een vriend van vroeger: Ronald Palm, afkomstig uit de (1e) Braamstraat. Geboren rond 1958. Van de aardbodem verdwenen lijkt het. Graag zou ik meer over hem willen weten. Patricia Koster [email protected]

Jan de Haring en Albert Mucha In de jaren na de oorlog, verbleef ik in diverse kindertehuizen. Bij het opruimen van wat oude foto boeken kwam ik dit plaatje tegen. Het betreft een foto die is gemaakt in het kindertehuis in Wijk aan Zee, Voorstraat 42 (19471948). Op de foto staan Jan de Haring (staand) en Albert Mucha (zittend op het paard). Wellicht dat er kinderen of kleinkinderen zijn die - kijkend naar de familienamen - hier hun vader of opa in herkennen en het leuk vinden het originele fotootje in bezit te krijgen. Hennie Faber

Onafhankelijk en betrokken De Oud-Hagenaar is een ideële non-commerci-

Hoofdredacteur

ële krant, zonder enige binding met de overheid

Uw krant is elke twee weken in een oplage van ten

of een organisatie. Alle kosten worden gedekt

minste 74.000 exemplaren gratis te krijgen, op circa

door de verkoop van advertenties. De lezers en

360 distributiepunten in Den Haag, Zoetermeer,

schrijvers die artikelen en foto’s aanleveren zijn

Westland, Delft, Midden-Delfland, Leidschendam-

onbezoldigd. De ingezonden artikelen zullen ook

Voorburg, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp en Was-

gebruikt worden op de website en sociale media

senaar. Voor 54,90 euro per jaargang kunt u de krant

die aan De Oud-Hagenaar ter beschikking staan.

thuis ontvangen per post, in Nederland. In andere

Hergebruik van de artikelen en foto’s is aan de

landen van de EU voor 75 euro; daarbuiten voor 95

uitgever. Voor de vaste columnisten geldt een

euro. Het voordeligste is het om de krant binnen twee

andere regeling.

weken na verschijning gratis als PDF te downloaden via de website: www.deoud-hagenaar.nl

Ivar Lingen [email protected] Vaste auteurs Julius Pasgeld Hans Roodenburg F.J.A.M van der Helm John Vroom Postadres Postbus 26046, 2502 GA Den Haag

Uitgever Constant Martini [email protected] Administratie Jan Vos jr. [email protected]

Advertentieverkoop Daphne Brückel en Jolanda Kraanen Brückel Reclame BV Telefoon: 070-360 76 76 [email protected] www.bruckel.nl

Helpdesk Vragen of klachten over De OudHagenaar? Bel naar 070-2210584. Op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Vormgeving Ron Baas e.a. Reclamestudio Baasimmedia www.baasimmedia.nl

De Oud-Hagenaar - De krant voor de 50-plusser

Dinsdag 27 november 2018

pagina 3

Festival brengt ode aan Haagse blaasmuziek Van 7 t/m 9 december vindt in hartje Den Haag Festival Blazen aan het Spui plaats. Drie dagen lang staat blaasmuziek volop in de schijnwerpers, uitgevoerd door toporkesten zoals de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, Provinciale Brassband Groningen en een megaorkest van meer dan 120 muzikanten bestaande uit leden van onder andere de muziekverenigingen Tavenu Loosduinen en Theaterfanfare Kunst voor het Volk. De aanleiding voor de eerste editie van dit festival, is de 65e verjaardag van componist/dirigent Johan de Meij (Voorburg, 1953). Wereldwijd is deze oud-Hagenaar één van Nederlands meest uitgevoerde componisten. Zijn loopbaan begon als jonge trombonist bij muziekvereniging Forum Hadriani te Voorburg, het Hofstads Jeugdorkest, en na het afronden van diverse muziekstudies aan het Koninklijk Conservatorium maakte hij naam als arrangeur en prijswinnend componist. Tegenwoordig dirigeert hij zijn eigen composities over de hele wereld, hij is bijvoorbeeld vaste gastdirigent van het Simon Bolivar Youth Wind Orchestra in Venezuela en trad onlangs op met de United States Marines Band. De Meij woont en werkt in New York. De historie van het Haagse blaasmuziekleven, waar de Meij ook in opgroeide, komt tijdens Festival Blazen aan het Spui aan bod, met een fototentoonstelling in het Atrium van 3 tot en met 14 december. Schitterend fotomateriaal van het Haags Gemeentearchief van onder meer de periode vlak voor de intrede van de radio en de bioscoop. Naast burgermuziekkorp-

Een foto op het schoolplein van de Openbare Kleuterschool aan de Willem III-straat te Loosduinen, ik denk na de oorlog, met vele bekende Loosduiners waaronder mijn opa Zuurmond op ventieltrombone, mijn vader Marinus Zuurmond en mijn oom Henk Franke. De dirigent heette Grebel. Foto: Haags Gemeentearchief

sen voor alle gezindten en politieke overtuigingen, speelde ook militaire muziek in de Residentie uiteraard een belangrijke ceremoniële rol. De Koninklijke Militaire Kapel maakt al sinds 1829 deel uit van het Haagse muziekleven, eerst als Stafmuziekkorps Garde Grenadiers en Jagers. Na de Tweede Oorlog ontwikkelde de Koninklijke Militaire Kapel zich tot een van de toonaangevende militaire harmonieorkesten ter wereld, met een uniek symfonisch geluid en vernieuwend repertoire. De cd-opname van De Meij’s Eerste Symfonie ‘The Lord of the Rings’ in 1988 door de KMK, vormde voor de gehele blaasmuziekwereld een enorme artistieke impuls. De Koninklijke Militaire Kapel ging

Koninklijke Militaire Kapel in het stadhuis kort voor de reorganisatie in 2005. Foto: Haags Gemeentearchief

tijdens de reorganisatie bij de Landmacht in 2005 samen met de Assense Johan Willem Friso Kapel, maar de tradities van beide orkesten bleven bewaard, zij het niet meer in Den Haag. Op zaterdagavond 8 december a.s. is er tijdens Festival Blazen aan het Spui een uniek muzikaal weerzien met het het Haagse publiek tijdens een groots concert in het Atrium van het stadhuis van de kapel onder leiding van De Meij. Het dubbele verjaardagsfeest (componist en zijn Eerste Symfonie) is een mooi moment om samen met Haagse (of liever gezegd: Loosduinse) muzikant een kijkje in het verleden van de Haagse blaasmuziek te nemen. Trombonist Pieter Zuurmond neemt ons mee naar zijn jeugdjaren als lid van muziekvereniging van Kunst naar Kracht Loosduinen en vertelt het verhaal bij drie foto’s uit zijn eigen collectie: ‘Arbeidersmuziekverening Kunst naar Kracht Loosduinen werd in 1910 opgericht en is dus volgend jaar 100 jaar. Het orkest kwamt voort uit de muziekvereniging Tavenu die ouder is, het was dus een afsplitsing omdat de arbeidersklasse zich niet zo vertegenwoordigt voelde in het bestuur. Loosduinen had ook nog Sint Caecilia en de drumband ‘Onder Ons’. Mijn opa hoorde bij de oprichters in die jaren en heeft er, gelet op de latere foto’s, zijn hele leven gespeeld. Het was dus typisch een ‘rode’ vereniging die actief was binnen de SDAP en de latere Partij van de Arbeid. Kenmerkend voor de muziekvereniging(en) was dat ze bestonden uit diverse families, de mannelijke leden van de familie speelden hun leven lang samen muziek. In de beginjaren was er niet echt een uniform. Opleiden

gebeurde intern door ome Jan of ome Wim. Geld kwam er door oud papier op te halen, dat bleef een belangrijke inkomstenbron, ook bijvoorbeeld voor de vernieuwing van het latere uniform. Later kwamen de audities van de Haagse Federatie met de drie klasses A, B en C, Een bijzondere manier voor subsidieverstrekking. Voor wat hoort wat. Vijf, drie of één concerten

Maatschappij (WSM Loosduinen), De Sierkan, Vredestein, Bloemendaal, de Shell-Orkesten Den Haag, Rotterdam Pernis en Amsterdam, het Groot Shell dansorkest. Ik heb het allemaal meegemaakt van dichtbij. Tijdens Festival Blazen aan het Spui komt veel muziek tot klinken in de Nieuwe Kerk, bibliotheek en stadhuis en is er - naast de genoemde

Op het podium bij een concours: Alleen mijn vader op bariton en links van hem Jan van der Spek, van wie ik heb leren blazen. Achter de kleine trom Cock van Maurik, waarvan ik aanvankelijk leerde trommelen. Foto: Haags Gemeentearchief

voor 1.000 à 1.500 gulden per concert in Park Ockenburg, later Kijkduin, ook op de boulevard in Scheveningen en steeds meer in bejaardenhuizen. Met Kunst naar Kracht - waar ik vandaan kwam - en later met Kunst voor het Volk de wisselbeker gewonnen. Het uniform is vrijwel verleden tijd, de opleidingen in de muziekschool en op straat lopen passé. De verenigingen werden kleiner of werden opgeheven, veranderden van hamonie in showband, werden opgeheven of gingen samen. De fabrieksorkesten verdwenen. Het Orkest van de Westlandse Stoom

fototentoonstelling in het Atrium - een en ander te ontdekken. Zo is er op de muziekafdeling van de bibliotheek aan het Spui een kleine presentatie van Johan de Meij’s muziek en geluidsdragers. Ook is er op 7 december van 14 - 17 uur een interessante ontmoeting met componist Johan de Meij in het Nutshuis waar een kijkje in de keuken van de componist worden genomen. Op 9 december wordt componist Johan de Meij in de bibliotheek op de eerste etage geïnterviewd door Aad de Been van Radio West Klassiek. Meer info via www.blazenaanhetspui.nl. Twan Dubbers [email protected]

‘Wij zijn er voor u.’ Ieder mens verdient een mooi afscheid. Daarom

AD.225.JUN18

pagina 4 Dinsdag 27 november 2018

ondersteunen en inspireren wij u graag bij het organiseren van een persoonlijk afscheid van uw dierbare. U kunt ons bellen op 070 325 7955. Wilt u een overlijden melden?

Uitvaartverzorgers Eise Molenaar, Sjalestia van Aggelen,

Bel dan 0800 8192. Dat kan 24 uur per dag, ook als u niet of elders verzekerd bent.

Mieke van Bergenhenegouwen en Tanja Schouten

Op yarden.nl vindt u meer informatie over onze dienstverlening.

Yarden Uitvaartzorg Den Haag e.o. Kamperfoeliestraat 2a 2563 KJ Den Haag T 070 325 7955

�� �es�� ��

Schilderen kluswerk Stofferen en behangen

BTR REIZEN

www.BTRreizen.nl 055 - 5059500

Ruime keuze aan sfeervolle Kerstreizen Tweede Kerstdagtocht

met Kerstdiner in Haarzuilens

slechts € 61,50 p.p.

Inclusief: (boek met code 12 BTR) i Reis per luxe touringcar i Koffie met lekkernij i Rondrit met gids door de Leidse Rijn en de Vechtstreek i Kerstdinerbuffet i Livemuziek i Kopje koffie met bonbon

re vraag naar gratis reisbrochu tse 5 dg. All Inclusive burreis Dui - p.p. 3, 3,44 € Vulkaaneifel voor slechts

d-Nieuw st-Oud3, 4 of 5 dg. All Inclusive Kerst9,9,- p.p. 23 in Bonte Wever Assen va. € d-Nieuw st-Oud3, 4 of 5 dg. All Inclusive Kerst9,9,- p.p. 22 € in Wunderland Kalkar va. au 8 dg. Kerstcruise over de Don - p.p. 8, 8,99 € va. MS Amadeus Silver al

055 - 5059500 · WWW.BTRREIZEN.NL

Vrijblijvende offerte ? BEL: 070 - 306 16 96

SeniorenWoningverhuizing ontruiming Volledig verzorgd! Huur- en koopwoning

De Oud-Hagenaar - De krant voor de 50-plusser

Spoedoplevering Binnen 7 dagen leeg

VERHUIZ

De straatnaam van Crematorium en uitvaartcentrum Haagse Duinen wordt gewijzigd

EN EN ONTR UIMEN S��i����� Ne���l�n��� �

www.seniorenhulp.com

Speciale service voor senioren

n n n n

Zorgverhuizingen Particuliere verhuizingen Kunst- en antiekservice In- en uitpakservice

n n n n

Verhuisdirigente Handyman Inboedelopslag Woningstoffering

T. 070 399 42 41 W. utsvandergeest.nl

Per 1 december 2018 is het adres:

Wijndaelersingel 1, 2553 AC Den Haag (voorheen was dit de Ockenburghstraat 29)

Zou u graag andere mensen willen ontmoeten? Uw zorgen over uw dementerende moeder kunnen delen? Kom dan eens langs bij een van onze locaties.

Voor oude ren én hun mantelzo rgers

Dinsdag 27 november 2018

De Oud-Hagenaar - De krant voor de 50-plusser

pagina 5

In deze rubriek aandacht voor historisch Den Haag. Dat kan zowel rond Het Binnenhof zijn als daar buiten. Het kan in de vorige eeuw zijn, maar evengoed in de Middeleeuwen. Het kan over gebeurtenissen gaan, maar net zo goed over personen. F.J.A.M. van der Helm praat u bij over de geschiedenis van de stad. Reacties zijn welkom bij [email protected]

Eerste Haagse burgemeester: Dirk van Alkemade De Van Alkemadelaan is wijd en zijd bekend bij alle binnenen buitenlandse toeristen die hun heil zoeken richting het Scheveningse strand. Ook de Hagenaars kennen de ellenlange weg door de deftige buurt Benoordenhout, waarlangs het zo gebrekkig parkeren is. De laan is vernoemd naar één der eerste burgemeesters van Den Haag, maar wie was die man? We gaan eens proberen hier antwoord op te geven. Naar algemeen wordt aangenomen is Dirk Kerstantsz van Alkemade afkomstig uit Delft, waar hij in 1502 werd geboren als telg van het gelijkluidende oude geslacht. Geheel onfortuinlijk zal de familie niet zijn geweest, daar ze verkeerde met lieden uit de opperste bestuurslaag van Holland. Op middelbare leeftijd komt Dirk met zijn vrouw naar Den Haag, waar hij in 1546 een uitermate deftig pand in de Nobelstraat betrekt. Zijn vrouw Cornelia van der Eynde moet

niet minder enthousiast zijn geweest over het pand en vooral ook de buurt waarin ze terechtkwamen. Spui De Haagse binnenstad was nog klein met enkele gegoede straten rond de Kneuterdijk en de Jacobskerk, die bevolkt werden door hofambtenaren, die vaak elders waren geboren en in Den Haag hun nieuwe stede vonden. Rond het Spui was de minder gegoede buurt met havens, werklui en dames van lichte zeden. Het bestuur over Den Haag was in handen van het Hof en deels lag het bij de schout en schepenen van Haagambacht. Een burgemeester als vroede vader, kende Den Haag nog niet. Dit alles zal te maken hebben gehad met de bezielende heerschappij die uitging van de machtige bestuurders van Het Binnenhof. No(ta)bel De vermogende Van Alkemade kwam te wonen in het monumentale pand van de familie Van Essche, dat veel royaler was dan een dubbelherenhuis en meer weg had van een stadspaleis.

De Nobelstraat was een straat vol welgestelden en machtige hoge bestuursambtenaren. Allemaal ‘nobele’ lieden, ofschoon niet per se van adel, maar wel notabel! Op 55-jarige leeftijd werd Van Alkemade naar voren geschoven als weesmeester, hetgeen hem nog meer contacten in bestuurlijke kringen opleverde. Stadhuis In die tijd werd er steeds meer geroepen om een burgemeester voor Den Haag. Bij de Staten van Holland werd daar telkenmale op aangedrongen. Ook Van Alkemade roerde zich in deze strijd en uiteindelijk kwam het nieuwe ambt in 1559 tot stand. De residentie kreeg gelijk twee burgemeesters! De ene was Jacob Willemsz van der Mije, die in 1561 reeds overleed en de andere was Dirk van Alkemade, die feitelijk iets later tot burgervader werd benoemd. Ongetwijfeld vanwege zijn goede contacten in de hogere kringen ging hij zich inzetten voor de bouw van een heus stadhuis ter vervanging van

Stadhuis Groenmarkt (1859)

het oude dorpshuisje. Onder de bezielende leiding van Van Alkemade zien we dan ook het bekende schitterende stadhuis aan de Groenmarkt verrijzen, dat in 1563 werd opgeleverd. Van Alkemade zat op de eerste rij en de totstandkoming van het stadhuis mag zeker als zijn verdienste worden beschouwd. Trouw Ondertussen kwamen de roerige tijden van de Beeldenstorm eraan.

In Den Haag verliep de wende vrij rustig, doch ook hier werden de kerken ontdaan van hun beelden. Van Alkemade bleef het katholieke geloof trouw, doch bij het verhevigen van de strijd zag hij zich gedwongen in 1573 naar het katholieke Haarlem te vertrekken, waar hij in 1574 reeds overleed. Zijn goederen in Den Haag werden geconfisqueerd. Frans van der Helm [email protected]

Sinterklaas op Maastrichts aardewerk U weet het: Anke en ik zijn verwoede verzamelaars van dat prachtige Maastrichtse aardewerk en natuurlijk ligt daar ook een link met het Sinterklaasfeest. In ons boek ‘Vaderlandse Geschiedenis op Maastrichts Aardewerk’ staat o.a. dit vrolijke bordje uit 1932 (mijn geboortejaar) van de Soc. Céramique, uitgegeven door de Bond van Ned. Onderwijzers afdeling Alkmaar. Het was hun 25ste Sint Nicolaasfeest. Het

heeft mij geïnspireerd tot het volgende verlanglijstje. Sinterklaas kapoentje gooi wat in m’n schoentje. Het liefst een stukje aardewerk Regout, Sphinx of ‘n ander merk. Als het maar in m’n schoentje past: u weet, ik spaar het enthousiast. Heeft u soms een servies voor mij? Ik zet er wel twee koffers bij. Bedankt hoor Piet, bedankt hoor Sint, Ik hoop dat u mij niet hebberig vindt. P.S. Strooi wel heel zachtjes, lieve Piet, want ‘n barstje, echt, dat wil ik niet.

Een stad, die nóg meer aandacht trok in december was Dordrecht. De openbare scholen aldaar organiseerden van 1944 tot 1984 jaarlijks ‘Sinfé’, dat stond voor Sinterklaasfeest. Hoogtepunt van zo’n feest was de opvoering van een toneelstuk, gespeeld door de onderwijzers. Na afloop kregen de kinderen een cadeautje, dat merkwaardig genoeg bestond uit een stukje Maastrichts aardewerk gevuld of voorzien van snoepgoed. Hierbij enkele foto’s uit de jaren 1950 en 1960. Elk jaar stond er een nieuw ‘visitekaartje’ op het stukje aardewerk. Wij hebben al dit vrolijke Sinféaardewerk kunnen fotograferen, dankzij onze lieve vriendin Ingrid van Wakeren-Valk, die dit aardewerk verzameld heeft. Anke en Willem Meershoek [email protected] 0348-472857

pagina 6

Dinsdag 27 november 2018

Een stukje Frankrijk in Den Haag Sinds mei dit jaar is de Hofstad een gezellig adresje rijker! Op Nieuwstraat 21A opende restaurant LaSalle zijn deuren en inmiddels hebben al vele gasten de weg ernaartoe gevonden. De eigenaar en tevens kok, Eric van Hartingsveldt, is na een lange loopbaan in de horeca voor zichzelf begonnen. “Ik heb in prachtige zaken het vak geleerd en wil de Franse keuken betaalbaar maken voor het brede publiek”. De beperkte menukaart bestaat uit vlees-, vis-, en vegetarische gerechten. Tot slot is er keus tussen een kaasplankje of een grand dessert. “Expres geen poeha, maar een lekker driegangenmenu van eerlijke en vooral verse producten voor maar € 25,-.” Het restaurant is in overleg zeer geschikt voor groepen en is uiteraard met

De Oud-Hagenaar - De krant voor de 50-plusser

Samen aan alles gedacht! • Opbaren thuis of in een uitvaartcentrum naar keuze • Vooraf vastleggen van uitvaartwensen • U kunt bij ons ook terecht met iedere natura uitvaartpolis

070 345 48 10 Dag en nacht bereikbaar

Carola

Pim

Marcel

Tijden Bautersemstraat 1, 2518 PC Den Haag

www.henning-uitvaart.nl

Kerst geopend. Meer informatie op www.restaurantlasalle.nl Au revoir à LaSalle!

Tijden

Uitvaartverzorging J. Henning anno 1885 is houder van het Keurmerk Uitvaartzorg

Boekwinkel Haagse Tijden wil aan de lezers van onder andere De Oud-Hagenaar de mogelijkheid geven om boeken te kopen die over Den Haag gaan. Het gaat om zowel historische als eigentijdse verhalen. Uitgeverijen en schrijvers kunnen gebruik maken van deze digitale boekwinkel.

Hofpasbezitte rs en pashoude rs van de Volhard ing krijgen (ond vermelding va er n hun pas en nummer) het boek grati s thuisbezorgd .

BOEKWINKEL MET HISTORISCHE & EIGENTIJDSE HAAGSE VERHALEN

BOEKWINKEL MET HISTORISCHE & EIGENTIJDSE HAAGSE VERHALEN

De Hondenkop: Een roman met twee gezichten Cornelis M. Netten Een ongewenst kind van een prostituee, opgevoed door een dubieuze peetmoeder, wordt in een vijandige omgeving geen prettig mens. De vlucht naar een Fries dorp verandert zijn leven in positieve zin. Toch wordt hij achterhaald door zijn verleden. Laat u zich door de afloop van dit fictieve verhaal verrassen.

De kookschool van oom Iwan Trudy van der Wees Iwan Kriens (1871-1957) groeide op in Den Haag. Na enige omzwervingen door Europa vestigde hij zich rond 1900 als chef-kok in Londen, waar hij aan de wieg stond van de allereerste Engelse kookschool voor professionals. Onder zijn leiding groeide deze Hotel and Restaurant School uit tot een succesvolle

19,95

Een maand uit mijn leven in steenstad Wim van der Pouw De auteur, Wim van der Pouw (Den Haag, 1957) kruipt in de huid van zijn alter ego, trambestuurder Daan Bergmans. Daan leeft in Steenstad, in het fictieve land Karspelland op de planeet Mollius.

€ 14,50

€ 13,95

Haagse Momenten Cor van Welbergen Dit is de tiende gedichtenbundel waarmee Haagse ambtenaar en dichter Cor van Welbergen zijn reflecties vastlegt op markante momenten in en rond de Hofstad. Wie hem kent, ziet meteen de vaste ankerpunten, zoals zijn voetbalclub ADO, het leven rond het Binnenhof en de jaren zestig.

€ 15,95

Post Den Haag Piet van der Eijk Columns van het dagblad De Tijd, zoals die bijna vijftig jaar geleden waren verschenen in de rubriek Post Den Haag. De hoofdredacteur verordonneerde dat er regelmatig stukjes moesten verschijnen met maar één onderwerp: Den Haag. Daarvoor werd redacteur Van der Eijk aangewezen. De knipsels zijn nu digitaal tot leven gewekt.

€ 19,95

BESTELBON Ja, ik bestel: De Hondenkop: Een roman met twee gezichten ................................................ € 14,50

Naam + voorletters: .................................................................................

Haagse Momenten .............................................................................................. € 14,95

Straat: ......................................................................................................

De kookschool van oom Iwan ............................................................................ € 19,95

Postcode/woonplaats: ..............................................................................

Een maand uit mijn leven in steenstad ............................................................... € 13,95

Telefoon: ..................................................................................................

Post Den Haag .................................................................................................... € 19,95

Email: ...................................................................................................... Hofpas-nummer: ......................................................................................

Stuur deze bon op naar De Oud-Hagenaar, Roggeveenstraat 116, 2518 TT Den Haag.

De Oud-Hagenaar - De krant voor de 50-plusser

Dinsdag 27 november 2018

pagina 7

Erik Hansen, de gevierde scheidsrechter Eerder schreef ik dat het vrijwel zeker was dat de basis van de voetbalcarrière van vele buurtbewoners zou zijn gelegd op het Heitje, een zanderig veldje aan de Laan van Meerdervoort. Het zou mij ook niet verwonderen als de carrière van Erik eveneens zou zijn begonnen op een dergelijk obscuur trapveldje. Erik Hansen. Het lijkt alsof we hier te maken hebben met een legendarische Vikingheld. Gelet op het postuur van Erik, lijkt me die afkomst niet waarschijnlijk. Ik weet echter niets af van de komaf van Erik, noch van zijn verdere levenswandel. Die zullen dan ook hier onbesproken blijven. Erik werd in die tijd al met zijn voornaam aangesproken, door iedereen. Dat was bijzonder. Voor ons kinderen was het zeer ongebruikelijk om volwassenen bij de voornaam te noemen, maar bij Erik was dat doodgewoon. De meesten wisten zelfs zijn achternaam niet. Erik was een legendarische Haagse jeugdvoetbalscheidsrechter, een gedreven man die het grootste deel van zijn vrije tijd wijdde aan het fluiten bij jeugdvoetbal. Je kon hem ontmoeten zowel bij de reguliere jeugdvoetbalwedstrijden als bij partijtjes tussen jongeren onderling. Hij had er neus voor om te weten waar de onderlinge voetbalpartijtjes tussen jongens plaatsvonden. Hij liet zich niet weerhouden door hekken of sloten. Op de meest onwaarschijnlijke momenten dook hij op bij de meest onwaarschijnlijke veldjes waar op de meest onwaarschijnlijke manier werd gevoetbald. Zonder veel omhaal begaf hij zich dan tussen de krioelende, schreeuwende partijen, nam de leiding stevig in handen en binnen de kortste keren was er sprake van ordelijk voetbal.

De jeugdcompetitiewedstrijden vonden in die tijd nog alleen op zaterdagmiddag plaats. ‘s Morgens werd er nog naar school gegaan en gewerkt. ‘s Middags werd er dan een massaal jeugdcompetitieprogramma afgewerkt. Erik was dan met zekerheid op één van de vele Haagse voetbalvelden te vinden met zijn onafscheidelijke fluit ferm in de hand. Hij floot dan vaak meerdere wedstrijden achter elkaar, dikwijls zonder de hulp van een grensrechter (assistent). Hij was bekend bij alle voetbalbestuurders en bij ieder mogelijk door een club georganiseerd jeugdtoernooi kon Erik in scheidsrechterstenue en compleet met fluit worden aangetroffen, onberispelijk in zijn zwarte scheidsrechterspak met aan zijn voeten de zwarte gympen. Er bestonden in die tijd twee soorten gymschoenen: de gymp met de geribbelde stootrand van voren en de wat elegantere vlakke gymp zonder geribbelde stootrand. Het model met de geribbelde stootrand was goedkoper maar (misschien daardoor) minder geliefd. Het model zonder stootrand was populair, maar duurder. Erik had de gympen zonder stootrand. Hij had kennelijk wat grote voeten, want wanneer hij ermee - de bal volgend - over de drassige velden klepperde, dan leek het net of hij zwemvliezen aanhad. Bij het scheidsrechteren had Erik een volledig technische

perfectie bereikt. Zijn fluitsignalen waren snerpend en onweerstaanbaar. Zijn bij het arbitreren behorende lichaamstaal liet niets te raden over. Zijn arm- en handgebaren waren onweerlegbaar. Hij volgde het spel op de voet en was altijd dicht bij de bal. Hij pleegde zich als een hinde over het veld te bewegen. Persoonlijk heb ik nooit kunnen constateren dat om zijn beslissingen enige discussie ontstond. Ik sluit niet uit dat hij ‘s nachts met het spelregelboek onder zijn hoofdkussen sliep zodat, mocht hij ooit de afgrijselijke droom hebben waarin zijn beslissing werd betwist, hij dit ogenblikkelijk ter eigen geruststelling zou kunnen weerleggen. Veldkeuring Het keuren van een veld na zware regen, sneeuw of anderszins deed bij nauwkeurig. Hij was zich zeer van zijn verantwoordelijkheid bewust. Daar was aan de ene kant de veiligheid van de spelers, die hem ter harte ging en anderzijds was het de conditie van het veld die hem zorgen baarde. Hij hield rekening met beide. Ik heb hem menigmaal zeer geconcentreerd met gefronst voorhoofd deze taak zien verrichten. Als een veld werd afgekeurd, dan dropen de meeste jongens gedesillusioneerd af. Ikzelf bleef dan vaak achter om samen met wat anderen op een stukje gras tussen twee velden toch nog een balletje te trappen. We vroegen dan de ‘terreinknecht’ om een bal. Ik ben me ervan bewust dat ik nu met het woord ‘terreinknecht’ aanstootge-

vend zal kunnen zijn, gezien ons aller slavernijverleden (het Industrieel tijdperk met de kinderarbeid, de Duitse Arbeitseinsatz). Mocht dat woord niet gewenst zijn, dan zou ik willen pleiten die functionaris ‘hofdignitaris’ te noemen, omdat we hier in feite te maken hebben met ‘Koning Voetbal’. Het zou goed zijn als dat in zo’n titel tot uiting kwam. Voorlopig houd ik het nu nog even op het woord terreinknecht - met alle risico’s van dien. De taak van die functionaris was het onderhoud van het speelveld en tevens het onderhoud van het materiaal. Het beheer en de reparatie van de ballen maakten toen daarvan een belangrijk deel uit. Zo’n bal raakte nogal eens lek en moest dan worden gerepareerd (op dezelfde manier als het plakken van een fietsband). De vetersluiting van de leren buitenbal werd losgemaakt en de veter geheel verwijderd. Dan werd de binnenbal uit de buitenbal gehaald en het lek geplakt. Daarna werd de binnenbal weer teruggeplaatst en de veter opnieuw ingeregen met een zg. veterhaak. Het nadeel van die vetersluiting was dat hij een behoorlijke pijnlijke plek achterliet als je dat gedeelte van de bal bij het koppen tegen je hoofd kreeg. Het gevolg was dat de meesten van ons het koppen liever achterwege lieten als het niet dringend noodzakelijk was. Echte koppers trof je maar weinig in het voetbal van toen. Het beheer over de ballen was dus een belangrijke taak. Ballen waren schaars in oorlogstijd. Het was dus begrijpelijk dat de terreinknecht er

wat terughoudend mee was. Maar het was een aardige man die graag zijn hand over zijn hart streek en ons die bal aanreikte. Beschikten we daar eenmaal over, dan bleef Erik ook wel eens om met ons een balletje te trappen. Dat werd uiteraard door ons zeer op prijs gesteld. De ‘baltechniek’ van Erik was wat bijzonder. Zijn traptechniek bestond voornamelijk uit het zogenaamde ‘punteren’, wat wij jongens toen meestal ‘prikken’ noemde. Hij speelde de bal dus uitsluitend met de punt van zijn gympen. Zijn gympen boden daarbij onvoldoende bescherming aan zijn voeten, zodat hij nog wel eens klaagde over pijnlijke tenen. Volgens ons kon hij beter scheidsrechteren. Wie denkt dat Erik door het op die manier verlaten van zijn scheidsrechtelijke ivoren toren de neiging zou hebben gehad om zijn onpartijdigheid te verliezen, vergist zich. In de daaropvolgende wedstrijden had hij zijn autoriteit jegens eenieder weer knap hervonden en was zijn arbitrage weer even strak en consequent als voorheen. Zelf heb ik mijn voetballoopbaan voortijdig moeten beëindigen. Ik heb Erik dus niet tot het einde van zijn scheidsrechterscarrière kunnen volgen. Ik weet dus niet hoe het hem verder is vergaan. Ik ben daar uiteraard wel nieuwsgierig naar. Ik houd mij aanbevolen voor aanvullende informatie. Gé C. Witmaar [email protected]

Operavoorstellingen in het Gebouw voor K&W Over het voormalige Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen zijn in De Oud-Hagenaar al verschillende artikelen verschenen. Ik wil het in dit artikel niet hebben over het gebouw, maar over de uitvoeringen die de Nederlandse Opera Stichting uit Amsterdam in dit theater verzorgde. In 1962 konden middelbare scholieren een zogeheten Cultureel Jeugdpas-

Renato Capecci

poort (CJP) aanschaffen. Met zo’n paspoort kregen jongeren flinke kortingen op allerlei zaken op het gebied van kunst en cultuur, zoals theatervoorstellingen. De toegang tot musea was er, als ik me goed herinner, zelfs gratis mee. De bedoeling was om jongeren te verleiden ook eens wat anders te doen dan naar popmuziek te luisteren. Ik heb toen direct een CJP aangeschaft. Als 16-jarige tiener ging ik niet, zoals je zou verwachten, naar popconcerten, maar luisterde ik naar klassieke muziek en vooral naar opera’s. Die voorliefde voor opera’s is mij bijgebracht door mijn jeugdvriend, de latere kunstschilder Richard van der Spek. Samen met hem bezocht ik

met mijn CJP alle opera’s die in de periode 1962-1964 in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen werden uitgevoerd. Een kaartje voor zo’n voorstelling kostte met een CJP maar twee gulden! Welke plaats je kreeg was altijd een verrassing, meestal was het beslist geen slechte plek en maar zelden één op het schellinkje. De meeste uitvoeringen die de Nederlandse Opera verzorgde, waren van een kwalitatief zeer hoog niveau. Internationaal bekende operasterren als Gré Brouwenstijn (getrouwd met tennisser en televisiedokter Hans van Swol), Wilma Driessen, Marijke van der Lugt, Guus Hoekman, Wolfgang

Windgassen en Guiseppe Forgione traden op, evenals dirigenten als Bernard Haitink, Fulvio Vernizzi en Alberto Erede. In het kader van het Holland Festival traden grootheden op als Renato Capecchi, Mirella Freni en de dirigent Carlo Maria Guilini. Die voorstellingen konden natuurlijk niet uit voor twee gulden, daar moest vier of vijf gulden voor worden betaald. Tegenwoordig komen bezoekers rustig in slobbertrui en spijkerbroek naar het theater, destijds was dat wel anders. Vooral in de loges waren de dames in fraaie avondkledij gestoken. Het was amusant om te zien hoe zij met toneelkijkers andere bezoekers ‘keurden’. Na afloop van de operavoorstellingen wachtten we de artiesten op voor een handtekening of - liever nog- een foto met handtekening. Die gingen dan, tezamen met programmaboekjes en

recensies, in een plakboek. Dat plakboek, met de titel ‘Opera herinneringen’ heb ik nog steeds. Die herinneringen eindigden toen K&W in december 1964 door de grootste vuurzee sinds de oorlog werd verwoest. Toen ik op te televisie over de brand hoorde, ben ik er op de brommer direct naar toe gereden. Ik werd er best emotioneel door geraakt en bedacht me wat een inferno het op dat moment in bijvoorbeeld de foyer moest zijn. De foyer, waar ik in de pauze altijd uitvoerig de kwaliteit van de voorstelling met mijn vriend besprak. Het theater ging weliswaar onder mijn ogen in vlammen op, maar de mooie herinneringen aan K&W zijn niet in rook opgegaan. Niet in de laatste plaats door mijn plakboek… Hans Boers [email protected]

pagina 8 Dinsdag 27 november 2018

IK NEEM DEEL AAN HET DEPOSITOFONDS VAN DE VOLHARDING.

De Oud-Hagenaar - De krant voor de 50-plusser

IK NEEM DEEL AAN HET DEPOSITOFONDS VAN DE VOLHARDING.

Veel mensen zijn bang hun nabestaanden op te zadelen met hoge uitvaartkosten. Heeft u thuis oude munten, penningen of bankbiljetten liggen en u En begrijpelijk, een gemiddelde uitvaart wilt de waarde ervan weten ? Dan biedt "munttaxatie.nl" bestaande kost al snel meer dan € 5.000,-. Deelname uit drie beroepsnumismaten u vrijblijvend de gelegenheid hiertoe ! aan het Depositofonds van De Volharding Samen hebben zij meer dan 100 jaar kennis en ervaring. biedt hiervoor een passende oplossing. U ontvangt € 250,- uitvaartkorting Jaarlijks een mooie rente Munttaxatie.nl organiseert U kunt flexibel bijstortenbinnenkort

een taxatiedag bij u in de buurt. U wordt kosteloos geïnformeerd wat uw munten, penningen en bankbiljetten in de huidige marktsituatie kunnen opbrengen. U kunt inbrengen ter veiling of eventueel verkopen na legitimatie. Vragen over uitvaarten? Entree is gratis.

Veel mensen zijn bang hun nabestaanden op te zadelen met hoge uitvaartkosten. En begrijpelijk, een gemiddelde uitvaart kost al snel meer dan € 5.000,-. Deelname aan het Depositofonds van De Volharding biedt hiervoor een passende oplossing. U ontvangt € 250,- uitvaartkorting Jaarlijks een mooie rente U kunt flexibel bijstorten

Bezoek gratis en vrijblijvend ons spreekuur: Elke dinsdag van 10.30 - 12.30 uur op de Roggeveenstraat 141,

Vragen over uitvaarten? Bezoek gratis en vrijblijvend ons spreekuur: Elke dinsdag van 10.30 - 12.30 uur op de Roggeveenstraat 141,

hoek Prins Hendrikstraat.

hoek Prins Hendrikstraat.

Nieuwerkerk aan den IJssel

dinsdag 4 december 2018, 11.00-16.00 uur Van der Valk Hotel, Parallelweg Zuid 185

ook lid van De Volharding en neem deel aan het Depositofonds! Karel Word de Geus Muntveilingen B.V. Veldhoven 040-2123455 Bel 070 221 05 80 of ga naar www.devolharding.nl/depositofonds Romunt B.V. Numismatiek Roermond 0475-316010 Mevius Numisbooks Int. B.V. Vriezenveen 0546-561322

zie voor verdere informatie

DE VOLHARDING, SAMEN VOOR ELKAAR

Word ook lid van De Volharding en neem deel aan het Depositofonds! Bel 070 221 05 80 of ga naar www.devolharding.nl/depositofonds

DE VOLHARDING, SAMEN VOOR ELKAAR

Voor inboedels en huisontruimingen Bel onze HOT-line

• Ophalen (gedeeltelijke) inboedels • Bezemschoon opleveren • Kleine verhuizingen • Meubeltransport • Ophalen losse spullen en kleding • Koeriersdiensten

070 - 389 57 24 maandag - vrijdag 08.00 -17.00 uur

• Fahrenheitstraat 343 • Hendrik Ravesteijnplein 84-85 (Rijswijk) • Kerketuinenweg 21 • Leyweg 922J • Loosduinsekade 156

• Paul Krugerstraat 96 (Rotterdam) • Piet Heinstraat 25 & 69 • Weimarstraat 364 • Westduinweg 196

De Oud-Hagenaar- Dé gratis krant voor de 50-plusser

Dinsdag 27 november 2018

pagina 9

Deze agenda bevat allerlei activiteiten die voor lezers van De Oud-Hagenaar interessant kunnen zijn – tentoonstellingen, lezingen, informatie, cursussen, muziek, theater, enz. Hebt u activiteiten te melden? Stuur uw gegevens op via e-mail naar [email protected] Of bel met Daphne of Jolanda op telefoonnr.: 070-360 76 76

Kerst- en Oliebollen-ritten bij de Tramweg-Stichting Op zaterdag 15 en 22 december 2018 organiseert de Tramweg-Stichting een gezellige sfeervolle rit met fraai historisch trammaterieel voorafgaand aan Kerstmis. Er zal worden gereden met materieel van de Blauwe en de Gele tram (de interlokale trams tussen Den Haag en Leiden die tot 1961 reden). Reserveren voor specifiek van een deze wagens is niet mogelijk. Om 14.30 uur wordt u opgehaald vanaf het opstelspoor voor het station Den Haag Centraal (100 meter naar links lopen vanaf de zij-uitgang Rijnstraat}. Er volgt een sfeervolle tramrit door Den Haag dat natuurlijk helemaal in kerststemming is. Aangekomen bij ons depot in Scheveningen (oude pekelremise) wordt gepauzeerd en krijgt u glühwein, chocolademelk en een heerlijke oliebol aangeboden. Tussen 17.00 - 17.30 uur zijn de trams (die goed zijn verwarmd) weer terug bij Den Haag Centraal zodat we de schemering zullen meemaken. De rit kost 22,50 euro per persoon en is inclusief de versnaperingen. U kunt u opgeven via het mailadres [email protected] door opgaven van: Kerstrit zaterdag 15 december 2018 of zaterdag 22 december 2018, aantal personen, uw mailadres en/of telefoonnummer en het juiste bedrag over te maken naar bankrekening NL87 INGB 0001 5651 98 van A.J.M. Slootmaker te Voorburg. Hij kan na ontvangst u via de mail bevestigen dat u deelnemer bent en kort van te voren nog informatie toesturen. Het aantal deelnemers per rit is beperkt to 50 personen.

Haagse hulpverleners in de zorg betreden het toneel Dinsdag 27 en woensdag 28 november a.s. presenteert Theater Utrecht Thuislozen, de nieuwe productie van regisseur Thibaud Delpeut in samenwerking met Adelheid Roosen (Adelheid&Zina). Een inspirerende en confronterende voorstelling over dak- en thuislozen en andere ontheemden in de samenleving. Een wereld die we maar al te goed herkennen, maar waar we liever niet te lang bij stilstaan. De makers dagen het publiek uit na te denken Klaas Kofferman van Straatpastoraat Den Haag. Foto: over hoe wij beter samen kunnen leven. Leendert Vooijce In elke stad waar Thuislozen speelt krijgen twee lokale hulpverleners, stadsgenoten of vrijwilligers, die zich om de zorg om anderen bekommeren, een rol in het stuk. Ze spelen zichzelf. Zo ook in Den Haag, hier spelen mee: Klaas Kofferman van Straatpastoraat Den Haag en Claudia Noever van de Gemeente Den Haag.

27 en 28 november in de Koninklijke Schouwburg

Elke avond worden de persoonlijke verhalen van de twee verweven in het theaterstuk (een tekst van de Noorse toneelschrijver Lars Norén) en op het toneel gebracht naast de verhalen van de 14 acteurs. Ze geven de bezoeker concrete handelingsperspectieven. In totaal spelen 37 lokale helden van 34 verschillende maatschappelijke organisaties uit alle speelsteden mee in de voorstelling. Ook zijn (landelijke) maatschappelijke organisaties als Fier, Federatie Opvang, Leger des Heils, Humanitas en Limor betrokken bij dit project.

Elke woensdag Munten, postzegels, bankbiljetten en ansichtkaarten. Ergens slingeren nog de postzegelalbums van opa op zolder. Waar zijn de munten van pa eigenlijk gebleven? En zijn die ansichtkaarten bestemd voor het oud papier? U bent niet de enige met vragen over een verzameling munten, postzegels, papiergeld, ansichtkaarten of penningen. Daarom houdt de Munten- en Postzegel Organisatie (MPO) elke woensdag een open inloopdag. Wie zijn of haar verzameling deskundig en gratis wil laten beoordelen, kan tussen 10.00 en 16.00 uur terecht bij de MPO, Energieweg 7, IJsselstein, nabij Utrecht. Aansluitend is er desgewenst advies met betrekking tot verkoop of verzekering. Informatie: 030-6063944 of kijk op www.mpo.nl.

Elke donderdag Goud, zilver, kunst, curiosa en militaria. In de la ligt nog die gouden ketting van oma. Ergens ligt nog een potje met oude sieraden. Dat oude beeldje of die zilveren miniatuurtjes in de kast, zijn die nog wat waard? En hebben die oude onderscheidingen en militaire spulletjes nog waarde? Allemaal vragen met betrekking tot goud, zilver, kunst en curiosa of militaria. Bezoek eens onze open inloopdag, elke donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. U bent dan welkom bij MPO/Heritage op de Energieweg 7 te IJsselstein, vlakbij Utrecht, voor een gratis en vrijblijvende taxatie. Aansluitend krijgt u desgewenst advies met betrekking tot verkoop of verzekering. Voor meer informatie: 030-6063944.

Scheveningse cabaret- en theaterhistorie belicht in documentaire Dit weekend is de documentaire Scheveningen Cabaret Hoofdstad te zien bij TV West. De jonge columnist en cabaretier Thom Ferwerda ging op zoek naar de oorsprong van de internationale allure van theater, cabaret en variété in de badplaats. Hij sprak met grootheden als Paul van Vliet, André van Duin en Sjaak Bral over de geschiedenis en ontdekt dat de traditie nog leeft. Thom Ferwerda: “Dit jaar viert Den Haag de 200e verjaardag van badplaats Scheveningen. Ik hoorde de wens om Scheveningen te laten herleven als bruisende badplaats met entertainment. Dit maakte mij nieuwsgierig om te onderzoeken hoe het vroeger was. Ik schreef een column en kwam in gesprek met Paul van Vliet, die mij veel wist te vertellen over de oorsprong van het theater, cabaret en variété. Gesprekken met andere experts Sjaak Bral, André van Duin, Wieteke van Dort, Karel de Rooij en Henk Scholten kleurde de geschiedenis steeds verder in. Mij werd duidelijk er relatief weinig veranderd is. Ook vond ik dat mijn leeftijdsgenoten meer moeten weten van deze historie. Deze documentaire vertelt dit verhaal. Met Haags productiebedrijf en met ondersteuning van Feest aan Zee en haar mediapartner Omroep West is de documentaire gerealiseerd.” De documentaire wordt uitgezonden op zaterdag 24 november (16.00 - 20.00 uur) en zondag 25 november (13.00 - 20.00 uur) via TV West. Productie: Haags Productiebedrijf. Regie: Jeroen Langerak.

E KOOP ONLIN S T E K IC JOUW T ! VOOR €6,50 inter2 actiecode: w

bon uit Of knip deze en aan en laat het zi Ahoy n de kassa va

Over Thuislozen - een reis langs de achterkant van de stad

In Thuislozen zie je hoe gewone mensen, zoals jij en ik, op straat belanden. Van een opgebrande directeur tot een op drift geraakte dichteres en een verslaafde jongere: gewone mensen met pijnlijke verhalen, op zoek naar een thuis. Een wereld die we allemaal herkennen, maar waar we liever niet te lang bij stil staan. De makers, Thibaud Delpeut en Adelheid Roosen, plaatsen je op het podium midden tussen de acteurs, van dichtbij maak je de verhalen mee.

GRATIS ADVERTENTIE

VAKANTIE IS...

DE WONDERBAARLIJKE REIS VAN DE CELLO ZONDAG 16 DECEMBER 2018 15.00 uur | Zuiderstrandtheater Houtrustweg 505, 2583 WB Den Haag

...EEN UITDAGING

PROGRAMMA Stenhammar Intermezzo uit Sången

5 t/m 9 december 2018 | Rotterdam Ahoy Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur De Winter-Fair in Ahoy is een gezellige lifestyle beurs voor het hele gezin. Kom shoppen en lekker eten en drinken!

Röntgen

VAKANTIE IS WIELEWAAL Stichting Wielewaal zoekt vrijwilligers om kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking een onvergetelijke vakantietijd te bezorgen. Maak jij het mogelijk? www.wielewaal.nl/ vrijwilligers

Celloconcert nr 2

Rachmaninoff Symfonische dansen Dirigent Jos Schroevers Solist

Gideon den Herder

€ 20,00 aan de zaal en via www.zuiderstrandtheater.nl € 17,50 via orkestleden € 15,00 t/m 18 jaar

www.winter-fair.nl

pagina 10 Dinsdag 27 november 2018

De Oud-Hagenaar- De krant voor de 50-plusser

Den Haag in bange dagen in 1918 (deel 2) In de schaduw van de revolutiedreiging gebeurde er meer in de residentie. Een aantal Haagse jongeren, van christelijke huize, was bang dat de Duitse revolutie zou overslaan naar Nederland. Ook vreesden ze dat de regering niet tijdig maatregelen zou nemen om dit gevaar af te wenden. Het was een los groepje van politiek geïnteresseerde studenten, officieren en kantoorbeambten die elkaar kenden. De leiding berustte bij de heren Gerretson en Van Gybland Oosterhoff. Zij waren beiden secretaris van Hendrik Colijn. Die was in die tijd directeur van de Bataafsche Petroleum Maatschappij (BPM). In de week dat er revolutie dreigde, was Colijn in Londen om namens de regering met de Britten en Amerikanen te onderhandelen over de voedselaanvoer naar Nederland. Het kantoor van de BPM, aan de Lange Vijverberg, diende als hoofdkwartier van deze groep. Over het doen en laten van deze actiegroep heeft Oosterhoff een verslag geschreven. Onder de titel ‘Dagverhaal’ is dit in 1937 in gestencilde vorm verschenen. In 1947 volgde een gedrukte versie. Maar met een belangrijke afwijking. In de oorspronkelijk tekst stond, dat de koningin overwoog af te treden. Deze passage is in 1947 geschrapt. Uit dit ‘Dagverhaal’ blijkt dat er veel vergaderd werd en men op allerlei wijzen de regering onder druk probeerde te zetten om maatregelen te treffen. Bijvoorbeeld toen bleek dat Paleis Noordeinde en de stallen niet bewaakt werden. Communisten en revolutionairen konden gemakkelijk het paleis binnendringen. Besloten werd daarom - in overleg met de stalmeester - 25 vertrouwde reserve officieren in burger (maar wel gewapend) in de stallen onder te brengen. Om te bewijzen, dat de regering veel te slap optrad besloot de groep een overval op Radio-Scheveningen in scène te zetten. Een student in de rechten, die graag iets voor het vaderland wilde doen, drong donderdagavond het zendgebouw binnen met een ongeladen revolver. Na eerst de hond van de conciërge te hebben opgesloten. De dienstdoende ambtenaren bleven kalm en belden de politie die hem even later arresteerde. Op het

eind van de avond kon zijn vader hem op het politiebureau ophalen. Aan dit incident werd weinig ruchtbaarheid gegeven. Maar het toonde wel aan dat de beveiliging onvoldoende was. Het was een pressiegroep die de regering onder druk probeerde te zetten door zwakke punten in de beveiliging van de overheidsgebouwen aan te tonen. Maar het eigenlijke doel was Colijn naar voren te schuiven als krachtige leider van de contrarevolutie. Het liep anders… toen Colijn na de onderhandelingen in Londen weer terugkwam in Den Haag, was de revolutiedreiging al verleden tijd. Militaire inlichtingendienst Het Nederlandse leger beschikte in 1918 over een goed functionerende inlichtingendienst. Deze dienst, onderdeel van de Generale Staf, hield zich vooral bezig met contraspionage, censuur en het afluisteren van telefoongesprekken. Aanvankelijk waren de spionageactiviteiten gericht op buitenlandse partijen. In die jaren wemelde het in het neutrale Nederland van buitenlandse spionnen. Naar aanleiding van de revolutionaire ontwikkelingen ging men zich ook richten op het binnenland. Zo werd bijvoorbeeld gepeild hoe de

Herengracht dichttimmeren van winkels in april 1918

stemming was binnen het leger. En nog belangrijker: de inlichtingenofficieren van der generale staf werden ingeschakeld bij de controle van het doen en laten van de socialistische kopstukken. Hun telefoongesprekken, niet alleen van de huistelefoons, maar ook die van de Tweede Kamer, werden afgeluisterd en stenografisch vastgelegd. Daarnaast werden ook journalisten, die vaak goed waren

geïnformeerd, afgeluisterd. Door deze informatie was de regering goed op hoogte van wat zich in socialistische kringen afspeelde en kon zij maatregelen treffen. De regering had niet alleen belangstelling voor de sociaal-democraten. De groep Oosterhoff en Gerretson was bijvoorbeeld geïnfiltreerd door een inlichtingenofficier. Afspannen van de paarden De revolutieweek werd afgesloten met twee grote manifestaties. Op zondagmiddag 17 november organiseerden Haagse katholieke organisaties een massa bijeenkomst op Houtrust met veel katholieke sprekers. Twee muziekkorpsen gaven uitvoeringen en er waren ruim 40.000 mensen toegestroomd. Wilhelmina had graag op Houtrust aanwezig willen zijn, maar de regering raadde haar dat af. Het was een katholieke bijeenkomst en bovendien op zondag; dit zou ergernis kunnen opwekken bij de protestanten.

Radiotelegrafie-station Scheveningen

Die zondag werd door heel Den Haag, op de aanplakzuilen, een oranje biljet aangeplakt. Het was een proclamatie van burgemeester Patijn. Hij riep alle Hagenaars op om maandag-

middag naar het Malieveld te komen om H.M. hulde te bewijzen. Ambtenaren kregen die dag vrij, scholen warendicht en bedrijven sloten eerder. Tegen twaalf uur stroomden de mensen toe naar het Malieveld. Precies om één uur arriveerde het koninklijk rijtuig getrokken door twee paarden. In het rijtuig zaten ook prins Hendrik en prinses Juliana. Bij de Bosbrug stopte het rijtuig, daar stonden militairen gereed die de paarden afspanden en het rijtuig naar het Malieveld trokken. Bijna anderhalf uur duurde de rondrit. Van alle kanten drong de menigte op, maar de militairen vormden een levende beschutting. In de dagen en weken na deze manifestatie werd in kranten en door de regering gesuggereerd dat het een spontaan gebeuren was geweest. Erg spontaan was deze actie niet. Ze was terdege voorbereid. Immers het afspannen van paarden vereist enige koetsiersvaardigheid; soldaten hebben die meestal niet. Bovendien zou het op eigen houtje optreden van die soldaten als een insubordinaire

pagina 11

Dinsdag 27 november 2018 De Oud-Hagenaar - De Krant voor de 50-plusser

Grenadiers betrokken bij het uitspannen van de paarden

raakten er ook aan gewend en keken rond of er geen enthousiaste militairen kwamen om hun taak over te nemen. Dit beweerde althans het personeel van de Koninklijke Stallen. O ja; de venters van oranje lintjes en strikjes beleefden in die dagen gouden tijden.

handeling zijn beschouwd. De achtergrond van deze geënsceneerde actie was waarschijnlijk alleen binnen hofkringen bekend. Leden van de hofhouding zullen met schrik hebben gedacht aan een regenachtige meidag in 1874. Koning Willem III, met koningin Sophie, maakte een rijtocht door Den Haag ter gelegenheid van zijn zilveren kroningsjubileum. De route was niet afgezet, met alle gevolgen van dien. In de Venestraat duwden volksvrouwen hun kinderen bijna in het rijtuig om ze door de koningin te laten kussen. Iets verderop in de Wagenstraat trachtten dronken turfdragers de paarden af te spannen en het rijtuig door Den Haag te trekken. Dit mislukte, maar de rijtocht werd voortgezet met een joelende menigte die achter de koets aanliep. Een herhaling van deze gebeurtenis moest worden voorkomen. Men wist immers niet hoe de massa zou reageren. Dus werd in overleg met de koningin besloten dat soldaten de koets over het Malieveld zouden trekken. Dit bleek een succes te zijn. In de weken na de betoging op het Malieveld volgden huldigingen in de belangrijkste steden: Amsterdam, Rotterdam,

Utrecht, Den Bosch, Arnhem en Haarlem. En overal werden ‘spontaan’ de paarden afgespannen en afgelost door soldaten. Men kreeg hier een zekere handigheid in en het gebeurde zo snel dat het bijna niet opviel. De paarden

Terugblik Nu, honderd jaar later, is er weinig dat aan deze woelige dagen herinnert. November 1918 was niet meer dan een incident geweest. Maar tijdgenoten beleefden dit anders. De burgerij had gebeefd en zag zich - na het mislukken van Troelstra’s revolutiepoging - genoodzaakt een aantal sociale maatregelen snel door te voeren. Zo werden de ouderdoms- en invalidi-

teitswet gerealiseerd en veel fabrieken voerden de achturige werkdag in. Ook de invoering van het algemeen vrouwenkiesrecht werd versneld. Troelstra’s mislukte revolutiepoging had overigens grote gevolgen voor de SDAP (de huidige PvdA). Nog jarenlang werd de SDAP als onbetrouwbaar en revolutionair aangemerkt. Opmerkelijk is dat in die week voor het eerst telefoongesprekken van politici en journalisten werden afgeluisterd. Het aftappen van telefoons kent in ons land dus een lange voorgeschiedenis. Blijft voor mij de vraag hoe prinses Juliana zich voelde, temidden van die bijna hysterische mensenmassa? Het is haar kennelijk nooit gevraagd, want

Optocht geïnterneerde Schotse militairen

een antwoord op die vraag heb ik niet kunnen vinden. Over deze revolutiedagen is veel geschreven. Om de tien jaar verschenen herdenkingsartikelen in kranten en tijdschriften. In 1968 publiceerde de Rotterdamse historicus dr. H.J. Scheffer een boek, getiteld November 1918, Journaal van eenrevolutie die niet doorging. In dit boek beschrijft hij, aan de hand van soms geheime documenten, van dag tot dag de gebeurtenissen. Dit boek is een belangrijke bron voor dit artikel geweest. Belangstellenden kunnen deze publicatie waarschijnlijk nog antiquarisch of via Marktplaats kopen. Kees de Raadt [email protected]

pagina 12

Dinsdag 27 november 2018

De Oud-Hagenaar - Krant voor de 50-plusser

Bel en bestel

070 - 221 0580

THUISZORGWINKEL

Oh, kOm er eens kijken…

IENBLAD E E N H A N D I G D bruik, gemaakt van andig ge Dienblad voor eenh ingendvat kan worden wit kunststof. Het ha rgen. makkelijk kunt opbe klapt zodat u hem

s Met de Hofpa

€ 27,

95

34,95 Normale prijs €

VERGROOTGLAS OPVOUWBAAR MET LED-LAMPJE Handig opvouwbaar vergrootglas met heldere ledverlichting. Vergroot twee maal, en de biofocaal zes maal.

Met de Hofpas

€ 23,95

Normale prijs € 29,95

POTOPENER JARKEY

IJSPIN VOOR WANDELSTOK

‘s Werelds makkelijkste pottenopener. Met kleine inspanning laat u het vacuüm uit de pot ontsnappen waardoor de deksel gemakkelijk te openen is.

Vermindert het risico op uitglijden bij sneeuw en ijs. Eenvoudig te bevestigen op uw wandelstok.

P IL LE N B O X 7 D A G EN

Pillendoos met losse boxjes voor iedere dag van de week. Iedere dagbox heeft vijf vakken. Controleer in één oogopslag of er nog tabletten in de dagbox bevinden.

Met de Hofpas

€ 15,95

Normale prijs € 19,95

KAARTENHOUDER Mooie licht gebogen speelkaartenhouder in beuken. Keuze uit 25cm, 35cm en 50cm.

Met de Hofpas

Met de Hofpas

Met de Hofpas

Normale prijs € 6,25

Normale prijs € 4,95

Normale prijs € 7,95 (25cm)

€ 5,-

TUBEKNIJPER Haal alles uit de tube door eenvoudig de tubeknijper voorwaarts te schuiven. Ideaal voor tandpasta en medicijntubes. Met de Hofpas

€ 5,-

Normale prijs € 6,25

€ 3,95

€ 6,35

PILLENVERGRUIZER

TEENNAGELSCHAAR MET LANGE STEEL Met deze gehoekte en verlengde teennagelschaar hoeft u minder ver voorover te buigen. Met de Hofpas

€ 15,95

Normale prijs € 18,95

Deze vergruizer werkt door een schroefbeweging. Opbergvakje in het deksel om enkele tabletten mee te nemen.

Met de Hofpas

€ 6,35

Normale prijs € 7,95 (25cm)

OPVOUWBARE WANDELSTOK HUGO

Word dan snel gratis lid van de Volharding en ontvang

20% KORTING op meer dan 1700 producten die zorgen voor een veilig en comfortabel ouder worden.

Opvouwbare wandelstok met ergonimisch handvat, polsbandje, een schokabsorberende dop en 6 hoogte-instellingen. In zwart, grijs of bruin.

Met de Hofpas

€ 23,95

Normale prijs € 29,95

BIj bestellingen boven de 75 euro rekenen wij geen verzendkosten. Komt u langs? Belt u dan van te voren of het artikel voorradig is!

De Oud-Hagenaar - Krant voor de 50-plusser

Dinsdag 27 november 2018

pagina 13

Spruitjes met pindakaas Spruitjes met pindakaas… en honger maakt rauwe spruitjes zoet. Deze spreuk is een vrije aanpassing, want het zijn toch de rauwe bonen die dan zoet smaken. Maar zo heb ik toch mijn bijzondere belevenis van ongeveer ca 64 jaar geleden, ik was toen 11 jaar, wel onthouden. Het precieze tijdstip weet ik niet meer maar het was in de herfstvakantie van onze openbare school, de Catharina van Renes aan de Mient, later De Vlierboom, in de gelijknamige straat. Ik woonde in de Huisduinenstraat. Die naam kon je zo mooi op z’n Haags uitspreken. Met een van mijn vriendjes, hij woonde achter ons in de Nieuwendiepstraat, waren wij altijd bezig iets te ondernemen en te ontdekken. Zo hadden wij op een mooie, heldere en zonnige herfstdag het plan opgevat op fiets naar Hoek van Holland te gaan. Het was een spontane opwelling zodat er totaal geen voorbereiding aan te pas was gekomen, en dat pakte echter niet goed uit… Dat het later op die dag erg koud kon worden, en wij iets te eten mee hadden moeten nemen, was helaas niet bij ons opgekomen. Dat was wel opmerkelijk want normaal

gingen wij met de gebruikelijke stapel boterhammen met pindakaas op stap. De tocht ging door het Westland, via Loosduinen, en op gevoel kozen we de juiste richting en weg naar de Hoek. De twee 11-jarigen in korte broek en fiets met terugtraprem hebben die dag de Hoek niet bereikt, daar waren wij te laat voor vertrokken. Toen het tegen het einde van de middag al wat donker werd, bekroop ons het bange gevoel dat het raadzaam was om met de terugtocht te beginnen. Wij wisten ook niet goed hoever het naar de Hoek nog was. Wateringseweg Het werd snel donkerder en kouder, en er stak een ijzige oostenwind op. Onze kleding was veel te licht om ons tegen de kou en de wind te beschermen zodat de terugreis al snel een kwelling werd, het huilen stond ons nader dan het lachen. Daar kwam nog bij dat wij al halverwege het begin van de onderneming het gebrek aan “brandstof” voelden en de gedachte aan een paar dikke boterhammen de zaak niet beter maakte. De “honger” (tussen haakjes, want dat mocht ik thuis niet zeggen…) maakte alles erg moeilijk, zodat wij veel medelijden met onszelf kregen. Over de Wateringseweg fietsend

kwamen wij in de buurt van huisnummer 85 langs een fraai gemetselde tuinmuur, met van die steunberen, zoals dat heet. Ik weet nog dat ik dacht dat daar een geheimzinnig, verlaten spookkasteel of klooster achter zou staan, maar later wist ik dat er een tuinderij was, met kassen. Toen wij voorbij het aangrenzende huis reden, zagen wij daarnaast een veldje met spruitjesstronken. Spruitjes was een gerecht dat bij ons vaak op tafel kwam. Om een of andere reden smaakten die toen nogal bitter en was het dus niet mijn favoriete kost, maar het idee dat ze te eten zijn, maakte toen onze “honger” nog erger. Steenkoude spruitjes De fietsen werden in de berm gelaten en wij sprongen over de greppel en begonnen de steenkoude spruitjes van de besneeuwde stronken te plukken en zo rauw op te eten. Ze smaakten zoetig, althans, zo herinner ik het nog. Na een korte tijd zagen wij een vrouw in de deuropening van de aangrenzende woning verschijnen, die ons toeriep met de vraag wat wij daar aan het uitspoken waren. Dat was schrikken, maar bibberend vertelden wij het verhaal. Zij vroeg waar wij naar toe moesten en zij begreep wel dat het

nog een lange barre tocht zou worden. “Kom maar binnen”, zei die lieve begrijpende dame en zij wees ons de trap af naar de stookkelder, waar het heerlijk warm was. En kort daarna kwam zij terug met een paar dikke boterhammen met, jawel, pindakaas en met een stapeltje kranten. Opgewarmd en met wat lagen Het Vaderland, een puur Haagse krant die tot begin tachtiger jaren in Den Haag en omstreken werd gelezen, onder onze kleding, gingen wij verder met onze thuisreis. De kou op onze blote knieën speelde geen rol meer en vol goede moed en goed verzorgd met spruiten en pindakaas konden we verder richting huis. Die gemetselde muur zag ik een paar jaar geleden nog staan en dat vond ik heel bijzonder als je ziet dat er nog weinig originele bebouwing is en de weg zo mooi gemoderniseerd is. Dat was een heel fijn moment, zonder gedachten aan de kou van toen, maar aan die lieve mevrouw die zich over die twee knulletjes ontfermde. Van onze pooltocht thuisgekomen werd ik door mijn moeder blij, maar ook heel streng en zogenaamd heel boos begroet, met woorden als “toch heel dom” en “ongerust”. Maar ik was heel erg blij dat ik mijn lieve moeder

weer zag, en werd al snel weer heerlijk warm door haar geknuffeld. In de tijd hadden wij heel veel stoofperen in de tuin, alles van de boom van onze achterburen, en wij hadden heel veel afgevallen peren en ook die door mij geholpen werden om er te af vallen. Mijn moeder kon daar heerlijke stoofpeertjes van maken, die zagen er ook zo verleidelijk mooi rozig uit, dat was smullen. Ook bij spruitjes en soms in plaats van zelfgemaakte appelmoes. De volgende dag werden wij, nu goed ingepakt, met een tas vol stoofpeertjes, en een dik pak boterhammen met... ja, daarmee, door mijn moeder op pad gestuurd om die lieve dame te bedanken. Spruitjes at ik nog heel vaak, tot de dag van vandaag, met heel veel genoegen en met mooie herin­neringen aan die dag. Lieve mensen, schrijf toch ook wat over je jeugdjaren, want het brengt velen zoveel mooie herinneringen op aan een heerlijk onbezorgde kindertijd, het zal iedereen zeker veel plezier doen! Frank Schmits [email protected]

Energiekwartier avant la lettre Vorige maand kwam ik er achter dat de buurt waar ik geboren en getogen ben, volgend jaar wordt gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Hoewel ik er zo’n 50 jaar weg ben; dat gegeven deed dat toch wel wat met me. Maar laat ik me eerst even voorstellen: Jacques (Hendrik) Groeneveld, in november 1949 geboren in de Cort Heyligersstraat (dat wil zeggen, eigenlijk in het Zuidwal-ziekenhuis) en gewoond op no. 23 (één hoog) en later (na een jaar of zo) op no. 43 (beneden), aangezien mijn moeder een hartkwaal had en eigenlijk niet mocht trappen lopen. Dat was ook de reden dat zij - zodra de financiën dat toelieten - de fiets verruilde voor de Solex die ik, bij gebrek aan een echte bromfiets, ‘s avonds stiekem uit de kelderbox ontvreemde om er toch een beetje bij te horen! Als je Cort Heyligersstraat zegt (kortweg de Cort), bedoel je in een adem ook de Van Boecopkade, aangezien de uniforme bebouwing een twee-eenheid vormde met het fantastisch binnenterrein (deels bestraat) en omsloten door enerzijds een muur naar de NoordWest Buitensingel en aan de kant

van de Bautersemstraat garageboxen, waardoor er een voor kinderen geweldige veilige en soort van privéspeeltuin voor alle leeftijden ontstond. De bebouwing aan de Cort (voorheen Teellustlaan geheten) kon pas ontstaan nadat de aanwezige hofjes tengevolge van krotvorming moesten worden afgebroken en werd in 1948 opgeleverd. Ook de - in beginsel nog niet afgesloten - portieken boden een soort van geborgenheid.

mene ruimte; de perfecte verstopplek voor de kerstbomen na het rausen aan het eind van het jaar. Ook boven in het trapportiek zat weliswaar zo’n luik, maar dat was geen optie, aangezien de buren je dan konden horen lopen op de houten vloer. Dat was dus voordat er van de zolder een extra woonverdieping werd gemaakt.

Drie families boven elkaar aan iedere kant van het portiek, dus in totaal 24 gezinnen per straat. Aangezien er door de woningnood grote vraag was naar nieuwbouw, werd er door de gemeente t.b.v. de ambtenarij bij Patrimonium (de verhuurder) een flinke claim gelegd op het aanbod, met als gevolg dat er meerdere collega’s van bijvoorbeeld politie (zoals wij), de BVD, leraren en overige ambtenaren (wo CBS) bij elkaar kwamen te wonen.

Het beneden wonen had nog een voordeel: in de winter werd, als het langdurig vroor, het binnenplein onder water gezet, zodat we daar konden schaatsen. Je kon dan na het eten thuis je schaatsen aan doen en je voorzichtig over het balkon tussen de waslijnen door in de bosjes laten vallen, om daar direct het ijs op te gaan. Ook de weg terug werd zo afgelegd - wat overigens met de jaarwisseling ook goed uitkwam als de kerstbomenjacht op knokken dreigde uit te lopen met de Constant Rebecquestraat-gang of de politie achter ons aan kwam.

Als kind was de aanwezigheid van een kelderbox ook een geweldig iets, je kon er niet alleen je fiets stallen, maar ook spelen, knutselen, sleutelen, vergaderen, zoenen, etc. Alles buiten het zicht van nieuwsgierige ouders cq buurvrouwen. En dan nog de aanwezigheid van het luik onder de alge-

‘s Zomers werd er door de buurtvereniging altijd een spelletjesdag voor de kinderen georganiseerd en mocht buurtband de Cave Bees optreden in het licht van de schijnwerpers die op één hoog werden opgehangen. Gerepeteerd werd er in de algemene, doch zeer bedompte kelder bij de

Cort Heyligersstraat, gezien van de Bautersemstraat (1949). Foto: Dienst voor de Stadsontwikkeling, collectie Haags Gemeentearchief

tuiningang - sorry voor de overlast familie Otto! Hoewel de woningen voor die tijd modern waren uitgevoerd met douche en bijkeuken, hadden we nog wel een gasfornuis dat later omgebouwd moest worden, radiodistributie met in totaal drie zenders (inclusief één kerkfrequentie) en een kolenhaard met het hok op het balkon. Ook de schuifdeuren in de kamer en suite zie je tegenwoordig niet (vaak) meer. Het ergste was echter dat mijn slaapkamer op het noorden lag, zodat met een beetje winter het ijs op het enkelglas in de stalen pui weliswaar hele mooie bloemen opleverde, maar ook op mijn

deken lag. Aan het begin van de straat stonden drie woonwagens waar ze nog wekelijks de zgn. kiebeltonnen (bakken voor fecaliën) kwamen ophalen, de enige auto’s in de straat waren in het begin een Trabant en een Wartburg, zodat we prima konden stoepen (de bal van trottoirband naar trottoirband gooien). Voetballen deden we ook gewoon op straat en wel specifiek n de Bautersemstraat (toen nog zonder woningen) met een doel van jassen of tegen de garagedeur. J.H. Groeneveld [email protected]

pagina 14

Dinsdag 27 november 2018

PERSONEELS-ADVERTENTIES Heeft u personeel of vrijwilligers nodig? In De Oud-Hagenaar kunt u uw wens en behoefte onder de aandacht te brengen. De Oud-Hagenaar begint met een aparte advertentierubriek; Personeel gevraagd. Daarin kunt u uw vacatures voor zowel betaald personeel als vrijwillige medewerkers opgeven. Voor meer informatie, bel Jolanda of Daphne, tel. 070 - 360 76 76

Heeft u personeel of vrijwilligers nodig?

Vele tienduizenden 50 plussers lezen elke 14 dagen ons blad (totale oplage is 75.000 ). In De Oud-Hagenaar kunt u uw wens en behoefte onder de aandacht te brengen. De Oud-Hagenaar biedt een aparte advertentierubriek:

Personeel gevraagd.

Daarin kunt u uw vacatures voor zowel betaald personeel als vrijwillige medewerkers opgeven. Voor meer informatie, bel Jolanda of Daphne, tel. 070 - 360 76 76

Vrijwilliger bij Humanitas Soms raakt iemand even de regie over zijn eigen leven kwijt. Dat kan iedereen overkomen. Humanitas vindt het van belang om mensen te helpen deze regie weer terug te krijgen. Iedereen kan wel eens een tijdelijk steuntje in de rug gebruiken. Of het nou rond de opvoeding is, de administratie of behoefte aan een luisterend oor. Met verschillende activiteiten bieden vrijwilligers van Humanitas hulp op vijf verschillende thema’s: eenzaamheid, verlies, opvoeden, opgroeien en thuisadministratie. Voor iedere activiteit volgen vrijwilligers eerst een basistraining, want goede scholing en persoonlijke begeleiding is bij Humanitas van groot belang. Onze vrijwilligers willen graag (tijdelijk) iets voor een ander betekenen. Landelijk gezien helpt Hu-

De specialist in

CV-installaties Sanitair Toilet Badkamers Keukens Dak- en zinkwerk Riolering Elektra Airconditioning

Zinkwerf 45 • 2544 EC • Den Haag

www.hennink.info

manitas 70.000 mensen door de inzet van 25.000 vrijwilligers. Door zich lokaal te organiseren blijft onze hulp kleinschalig en persoonlijk. Humanitas Haagland is actief binnen de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar. Wil jij ook iets voor een ander betekenen op een laagdrempelige, informele manier? Als nieuwe vrijwilliger ben je van harte welkom! www.humanitas.nl/afdeling/haagland

De Oud-Hagenaar - De krant voor de 50-plusser

GEZOCHT CHAUFFEURS VOOR PERSONENVERVOER “De Volharding zoekt vrijwillige chauffeurs voor Den Haag en Rijswijk”. Het gaat om het vervoeren van mensen naar de dagbesteding, activiteiten, een dagje uit, bezoek aan een ziekenhuis of noem maar op. Jij gaat mensen vervoeren met een busje voor acht personen. Je hebt wél rijbewijs B nodig. Als waardering geven wij onze vrijwilligers een vergoeding voor hun werkzaamheden.

Informatie om chauffeur te worden? Bel vrijblijvend onze coördinator Jan de Bruijn tijdens kantooruren op 070 - 221 05 82 of 06 - 278 76 400.

DE VOLHARDING, SAMEN VOOR ELKAAR WWW.DEVOLHARDING.NL

NIEUWE

In verband met uitbreiding en kwaliteit naar onze klanten zoeken wij:

ZELFSTANDIGE SERVICE MONTEUR

CW4 HR KETEL vanaf € 1395,00

De werkzaamheden bestaan uit: • Het verhelpen van storingen en onderhoud: CV, geisers, ventilatiesystemen etc. • Installatie van CV-ketel, sanitair en complete verbouwingen. • Meedraaien van de storingsdiensten; • Het service gericht verzorgen van onze bestaande klanten en uitbreidingen. Functie-eisen: • Je bent gemotiveerd en vindt het prettig om afwisselend werk te verrichten en dagelijks zelfstandig de buitendienst te versterken; • Je hebt een gerichte opleiding op MBO niveau • Je wilt de beste zijn in je vakgebied; • Je bent in het bezit van een rijbewijs B; • De service die je verleent aan de klant en de oplossingen die je bedenkt zijn op hoog niveau;

Bel voor een afspraak: 0900-0105 Veilig, besparend en betrouwbaar cv-onderhoud

AKTIES PRIJ

Heb je interesse in één van deze vacatures Stuur je motivatiebrief en cv per e-mail naar [email protected] Of bel voor meer info 06-53169900 of 0900-0105 en vraag naar Sascha van den Bosch. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

De Oud-Hagenaar - De krant voor de 50-plusser

Dinsdag 27 november 2018

pagina 15

Sociëteit Go-on Scheveningen In de jaren zestig bestond er een hobbyclub van een tiental jongens. De jongens hadden de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Onder leiding van Henk Crielaard kwamen de jongens op de vrijdagavond in de Pniëlkerk aan de Tesselsestraat bij elkaar. Zoals gebruikelijk voor een club van een kerk werd er geopend met gebed. Als activiteiten werd er geknutseld. In de kelder waar de verwarmingsbuizen voor warmte zorgden maakten de jonge jongens allerlei voorwerpen van onder andere hout, metaal en klei. Deze de jongens werden ouder en er kwam behoefte aan muziek luisteren. Om dat te veraangenamen werd er gezocht naar meisjes om mee te dansen. De eerste officiële soosavonden werden nog niet door veel jongeren bezocht maar door mond-tot-mondreclame en een betrekkelijke jonge dominee Gerrit Brouwer, die de jongeren aansprak werd het aantal leden dat op vrijdagavond kwam, steeds groter. Henk Crielaard en Nelly Spaans waren de begeleiders van de jongeren die de bovenzaal van de Pniëlkerk mochten gebruiken. Radio Veronica De muziek bestond uit de laatste hits uit de top 40 en de toen al bekende gouwe ouwe. Radio Veronica zond toen nog vanuit zee de hits de ether in. Een meisje van de soos was daar zelfs bekend mee, want haar vader bezorgde dagelijks de verzorging aan het schip dat gelegen was ter hoogte van het Rem-eiland waar de Tros haar oorsprong vond. Joost den Draayer, Tineke de Nooy, Rob Out, Lex Harding en Adje Bouwman waren de meest favoriete dj’s van die tijd. De plaatjesdraaier van de soos Go-on op de vrijdag deed graag zo’n dj na. In eerste instantie waren het de jongeren van de Pniëlkerk zelf die lid waren, maar om meer leden - en vooral meisjes - te lokken werden jongeren van buiten ook toegelaten. Uit het dorp Scheveningen, maar ook uit Den Haag kwamen er jongeren naar Duindorp om het weekend in te luiden. Favoriete lp’s van die tijd waren Live at Leeds van de Who, Dejavu van Crosby,

Stills, Nash and Young en Song of the Marching Children, om wat sfeer te proeven. Overlast De meeste jongeren kwamen uit de buurt en kwamen dus lopend naar de soos. Maar de jongeren van verder kwamen op de fiets of met de brommer. Dat gaf enige overlast bij de kerk. De koster woonde in de kosterswoning naast en achter de kerk, boven de consistorie. De jongeren gaven bij het starten van de brommers veel gas en het geronk was natuurlijk niet prettig voor de omwonenden en het kostersgezin. Daar moest natuurlijk een stokje voor gestoken worden. Ergens anders moesten de brommers gestart en gestald worden. Thema-avonden Het ledenaantal van soos Go-on groeide gestaag en er werden ook leuke bijzondere avonden georganiseerd met een thema. Af en toe werd er een weekend georganiseerd elders in het land. Een weekendje Sluipwijk en ‘s-Gravenzande bijvoorbeeld. Vrijdagsavonds weg en zondagsavonds weer thuis. Wat stond er op het programma? Uiteraard veel muziek draaien, dansen, een kerkbezoek op de zondagochtend, maar daarna ook weer muziek en een

Tesselsestraat 69, gereformeerde Pniëlkerk (architect B.W. Plooy) in 1981. Foto: Kempff, P.G. (vervaardiger), collectie Haags Gemeentearchief

naar ieder die wat wilde drinken en het wilde laten opschrijven. De bardiensten verliepen zonder probleem: ieder die alleen kwam, had zo wat aanspraak.

quiz, en natuurlijk werd een drankje ook niet verafschuwd. De sooszaal werd steeds meer en alleen als soos gebruikt. In de gang waar een bar (zonder tap) was aangebracht, hingen de bierpullen van de leden met de namen eronder. Zo kon je zien of iemand aanwezig was… Betalen moest met contant geld, want bankpasjes waren er nog niet. En aan de muur hingen wat spreuken, waaronder ‘Piet Krediet woont hier niet’. Met een link

In de zaal verdwenen de houten stoelen en er kwamen bankstellen en fauteuils. Deze werden niet gekocht, maar die kregen ze van mensen die een deel van hun boedel wegdeden. Het ophalen van zo’n bankstel was niet altijd even gemakkelijk, maar op het dak van een auto werd het vervoer geregeld. Als je geluk had, werd het gratis gebracht door de vorige eigenaar. Maar het was altijd wel een gesjouw om de vaak zware banken de trap op te krijgen. De gesprekken gingen over alles wat toen actueel was, maar ook over voetbal, want een aantal van de jongens voetbalde in de A-jeugd (nu JO19) bij SV’35 en een enkeling bij JAC. Deze clubs zijn in 2008 gefuseerd onder de naam SVC’08 (Scheveningse Voetbalcombinatie). Een aantal meisjes van de soos speelden korfbal bij KVS in het Westbroekpark. Sommige jongeren waren ook actief in de kerk bij de kindernevendienst of speciale jeugddiensten. De begelei-

ding, Henk en Nelly, trok zich van lieverlee terug en liet de jongeren zelf het bestuur vormen. Er werden allerlei thema-avonden georganiseerd: een Franse avond met Franse muziek en Franse hapjes, zo ook met een Duitse en een Hollandse avond, enzovoorts. Soms wat gewaagd, zo’n themaavond. Sommige leden bleven weg als ze wisten dat er bijna een hele avond Duitse of Hollandse muziek werd gedraaid. Kerstavond Het waren mooie tijden. Er werden weleens in februari carnavalsavonden georganiseerd, maar kerstavond was wel een jaarlijks hoogtepunt: bijna iedereen was dan aanwezig bij de fondue of gourmetavond, om daarna naar de kerstdienst te gaan in bijvoorbeeld de Badkapel aan de Nieuwe Parklaan, waar het afgeladen was. De soos Go-on heeft tot circa 1978 bestaan. Op vrijdag 2 november was er een reünie van oud-leden van deze sociëteit. Het was een prachtige avond met vele herinneringen en natuurlijk werd de draad weer opgepakt: er werd gedanst. Iedereen 45 jaar ouder, dat wel. Aad Gankema

Dinsdag 27 november 2018

De Oud-Hagenaar - Krant voor de 50-plusser

Behandeling aan huis

pagina 16

Nieuw!!

SENIOREN TELEFOON FM-9710 Stijlvolle en eenvoudige mobiele telefoon (wit, rood of zwart) met extra grote, verlichte toetsen en groot display. Voorzien van Met de Hofpas alarmknop op de achterzijde.

Een team van prothesespecialisten

€ 79,95

hoor wie klopt daar...

Normale prijs € 99,95

ACTIVITY TRACKER

Wij komen gratis bij u thuis voor het maken van nieuwe protheses of het corrigeren en repareren van uw huidige protheses. Met onze kennis en vaardigheden kunnen wij u perfect van dienst zijn! • Voor het maken van nieuwe kunstgebitten • Pasvormcorrecties en reparaties • Gratis behandeling aan huis • 75% vergoeding vanuit uw basisverzekering, 25% eigen bijdrage • Rechtstreekse vergoeding door uw zorgverzerkeraar

Bel voor het maken van een afspraak of meer informatie.

John, Martijn en Jasper Jellema

Tel: 070-3555790 www.novodent.nl [email protected]

Bel en bestel

070-2210580

WWW.COMFORTLAND.NL

Telt en toont iedere gezette stap en het aantal verbrande calorieën. Door middel van een 3D-Bewegingssensor en hoogwaardige meettechnologie registreert de tracker alle lichamelijke activiteit gedurende de dag – en de nacht. Met de Hofpas

€ 39,95

BOODSCHAPPENTROLLEY ROYAL KIRA De Andersen boodschappentrolley Scala Shopper Kira is een zeer praktische boodschappentrolley. De tas is regenbestendig, goed afsluitbaar heeft een inhoud van 41 liter en een apart koelvak. Verkrijgbaar in diverse kleuren. Geen onhandige tassen, winkelmandjes of -karretjes meer.

Valkenboskade 466 2563 JK Den Haag (Hoek Laan van Meerdervoort recht tegenover halte tram 3 en 12).

Normale prijs € 49,95

ALARMKNOP FXA-90

Met de Hofpas

€ 107,95

Een alarmknop in geval van nood, eenvoudig in gebruik en zonder maandelijkse abonnementskosten. Dit alarm biedt u de vrijheid om te gaan en staan waar u wilt, in de wetenschap dat u een bekende kunt alarmeren wanneer nodig. Met de Hofpas

€ 102,95

Normale prijs € 134,95

Normale prijs € 127,95

Verzendkosten bedragen €6,95 per bestelling (bij bestellingen boven € 75,- is de verzending gratis).

Wilt u langskomen in onze winkel? Belt u dan van te voren even of het artikel voorradig is.

VERBOUWINGS OPRUIMING KOM LANGS EN PROFITEER VAN KORTINGEN TOT WEL 50% OP DE GEHELE COLLECTIE* IN BEIDE FILIALEN

50% KORTING

Uniek wonen aan de rand van het Haagse Bos? In het prestigieuze “Queens House” aan de Bezuidenhoutseweg

TOT WEL

OP DE GEHELE COLLECTIE*

SCHIKBAAR

BE ARTEMENTEN P P A E L E K N E R

NOG MAA

Bezuidenhoutseweg 72 J

Een schitterend en ruim 3 kamer appartement op de 5e etage met twee slaapkamers en twee badkamers en een woonoppervlakte van ca. 123 m².

Bezuidenhoutseweg 72

Zeer ruim en licht 5 kamer appartement van 173 m² met vier slaapkamers, twee badkamers met en een terras.

Bezuidenhoutseweg 72 V

Frederik Hendriklaan 171 | 2582 CA Den Haag | 070 355 11 04 Van Hoytemastraat 47 | 2596 EN Den Haag | 070 324 73 89

Stijlvol, zeer representatief 2 laags “penthouse” van ca. 186 m² met twee riante zonneterrassen.

c facebook.com/slotmenswear

WWW.SLOTMENSWEAR.NL *Niet inwisselbaar tegen contanten, niet geldig i.c.m. andere acties en/of kortingen.

Breitnerlaan 285 ◆ Den Haag ◆ 070 - 324 55 66 ◆ www.rottgering.nl

De Oud-Hagenaar - De krant voor de 50-plusser

Dinsdag 27 november 2018

pagina 17

Koninklijk koetshuis aan het Smidswater Den Haag is bekend om zijn statige lanen en pleinen. Veel minder bekend is dat bijna alle imposante huizen aan die lanen en pleinen een koetshuis hadden. De ruimte waar rijtuigen en alles wat daarbij hoorde, werden gestald en onderhouden. Iemand die daar alles over kan vertellen is Nicolaas W. Conijn, voorzitter van de Stichting Hippomobiel Erfgoed. het sociale leven. Het Lange Voorhout was zo’n plek waar de adel, de gegoede burgerij en ambassadeurs in hun rijtuigen op en neer reden. Het was een kwestie van zien en gezien worden.”

“Bij erfgoed denken de meeste mensen aan gebouwen. Daarnaast realiseert men zich ook nog wel dat gouden, zilveren en porseleinen voorwerpen tot ons erfgoed behoren. Maar er is ook mobiel erfgoed. Dat vertelt ons hoe we ons in de loop der eeuwen verplaatst hebben. Natuurlijk voor de langste periode met behulp van paardenkracht en dat levert het hippomobiel erfgoed op.” “De Stichting Hippomobiel Erfgoed maakt zich sterk voor het behoud van rijtuigen en alles wat daarbij hoort. Want behalve de rijtuigen zijn ook de tuigen en livreien belangrijk. We willen niet alleen de objecten bewaren en restaureren, ook het ambacht dat nodig is om dit te kunnen doen, willen we doorgeven. Daarnaast willen we de

Nicolaas W. Conijn. Foto: Arthur van der Vlies

tradities van het gebruik laten zien”, zegt Conijn. “Rijtuigen waren natuurlijk belangrijk als transportmiddel. Maar ze hebben eeuwenlang ook een rol gespeeld in

Emma op haar morgenrit in een rijtuig (1925-1934). Foto: collectie Rijksmuseum

Paleis Lange Voorhout Conijn: “Op het Lange Voorhout gaat veel veranderen. De Amerikaanse Ambassade is verhuisd, wat plannen geeft om het Escher Museum naar het gebouw op de hoek van het Korte Voorhout te verhuizen. Het Paleis Lange Voorhout, het gebouw waar het Escher Museum nu in zit, komt dan vrij om een Oranje-Nassau Museum in te vestigen. Achter het Paleis Lange Voorhout, aan het Smidswater, vind je nog de koetshuizen die daar in de eerste helft van de 19e eeuw zijn gebouwd.” Koningin Emma “Nadat haar dochter Wilhelmina in 1901 was getrouwd, is Koningin Emma in het Paleis Lange Voorhout gaan wonen. Zij had haar eigen staldepartement, dus de koetshuizen aan het Smidswater werden intensief gebruikt. Ze voerde de kleuren van het vorstendom Waldeck Pyrmont, zodat haar koetsen en livreien in zwart en geel

Koetshuis Smidswater Stalinterieur in 1992. Foto: Hugo Modderman

waren uitgevoerd. Emma overleed in 1934 en het paleis werd niet langer bewoond. Haar kleindochter, koningin Juliana, die op Paleis Soestdijk woonde, gebruikte Paleis Lange Voorhout als werkpaleis. Koningin Beatrix nam een paar jaar na haar aantreden in 1980 Paleis Noordeinde als werkpaleis in gebruik. Juliana, die nog steeds eigenaar van het paleis was, verkocht in 1990 Paleis Lange Voorhout en de koetshuizen; en die laatste zijn sindsdien in particulier eigendom en gebruik.” In ere herstellen “In de koetshuizen zijn nog veel details bewaard waaraan je kunt zien wat het oorspronkelijk gebruik was. Dat

maakt dat er een unieke kans is om ze in ere te herstellen. Den Haag profileert zich als koninklijke residentie en dat moeten we in de stad zichtbaar maken. We hebben sinds enige jaren de zomeropenstellingen van het Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen, maar in de rest van het jaar zijn deze gebouwen alleen aan de buitenkant te bewonderen. Het zou geweldig zijn als bezoekers in een Oranje-Nassau Museum in Paleis Lange Voorhout én de koetshuizen kunnen zien en beleven wat de aanwezigheid van het huis van Oranje-Nassau voor Den Haag heeft betekend en nog steeds doet.” Jacqueline Alders [email protected]

Vragenrubriek voor lezers over uitkeringen, consumentenzaken, rechten (zoals erfrecht), belastingen en andere financiële zaken. Uw vragen worden anoniem in deze uitgave behandeld en onze deskundigen zullen proberen u een persoonlijk antwoord te geven. U kunt uw kwesties sturen naar [email protected] of naar Postbus 26046, 2502 GA Den Haag. Graag met vermelding van rubriek ‘Rechten en Plichten’.

AOW en pensioen Australisch stel kan AOW aanvragen In uw rubriek wordt geschreven over een stel dat na 30 jaar in Australië te hebben gewoond denkt dat het hier volledige AOW wil ontvangen. In De Oud-Hagenaar wordt onder meer het advies gegeven om het tekort van 60 procent mogelijk te laten aanvullen door de Sociale Verzekeringsbank middels de AIO tot het bijstandsniveau. Is dat nodig? Al in de jaren negentig is er een overeenkomst gesloten tussen Nederland (met meerdere landen) en Australië dat ouderen een soort AOW van dat land kunnen ontvangen. Een lezer spreekt uit ervaring want hij heeft slechts drie jaar in Australië gewoond en werd geconfronteerd met 6 procent korting. ,,Dat is ongeveer evenveel dat we gekort werden. We kregen wel te maken met de koersomwisselingen. Ik weet het niet zeker maar de SVB kan hierin bemiddelen. Je kunt ook

contact opnemen met https://www. humanservices.gov.au/. Want ik neem aan dat als je zo lang daar hebt gewoond dat je het Engels beheerst,’’ aldus de lezer. Zo helpen de lezers van De Oud-Hagenaar ook elkaar.

Financiële kwesties ‘Stille reserves’ bij scheiding van fusie Mijn man en zijn zakenpartner zijn bezig uit elkaar te gaan. Hun fusie indertijd bestaat uit twee afzonderlijke bedrijven. Dat van mijn man is aangekocht in 1999, en dat van zijn partner in 2001. Door ons, ook door mijn man, werd aangenomen dat de scheiding zou verlopen op grond van de huidige taxatiewaarde van beide locaties en dat daardoor de boedelscheiding met gesloten beurzen zou kunnen geschieden. Er worden ineens zogenoemde ‘stille reserves’ opgevoerd. Hoe werkt het? Stille reserves zijn waarde-componenten, die je niet op de balans van een onderneming terugvindt. Het gaat hier vaak om overwaardes in

het bedrijfspand, het machinepark en de voorraden. Soms zitten die waardes ook aan de creditzijde van de balans: te hoog opgevoerde voorzieningen, zoals voor garanties en incourante voorraden. Voor stille reserves moet altijd worden betaald op het moment van uit elkaar gaan van fusiepartners. De waardebepaling van bedrijven is een ingewikkelde zaak.

een onafhankelijke deskundige (een accountant en/of een fiscalist) in te schakelen. Er zijn ook vele adviesbedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Deze intermediairs kosten een duit maar kunnen er wel voor zorgen dat de zaak ‘eerlijk’ - en misschien nog belangrijker ‘fiscaal aantrekkelijk’ - wordt opgelost.

We nemen aan dat in uw kwestie indertijd is vastgelegd wat ieders bedrijf waard was voordat het in de fusie is ingebracht. In elk van de ingebrachte waardes kunnen ook weer stille reserves zitten. Mede daarop is de aandelenverhouding gebaseerd. Dus zal bij een scheiding een verrekening moeten plaatsvinden. Maar, zoals gesteld, is het vaak heel ingewikkeld om de werkelijke waarde van de twee vestigingen vast te stellen want mogelijk spelen toekomstige winstpotenties nog een rol.

Overlast door muziek van vleugel buren Mijn zoon heeft in een nieuwbouwwijk voor zijn gezinnetje een leuke eengezinswoning gekocht. Het blijkt, dat zijn naaste buren een vleugel in hun huis hebben, waarop dagelijks gestudeerd wordt. Elke dag wordt hij en zijn gezin met drie jonge kinderen tot laat in de avond met het spelen op de vleugel geconfronteerd. Mijn zoon gunt de buren hun hobby, maar hebben zij er niet voor te zorgen, dat hun muziek niet tot overlast leidt? Niets vervelender is dan ongewild naar andermans muziek te moeten luisteren. Natuurlijk wil je met je naaste buren niet direct in

We raden daarom aan - ook om onderlinge heibel te voorkomen - om

Samenlevingskwesties

onmin leven. Dit is een zeer lastige kwestie. Het beste is dat uw zoon met z’n buren in een vriendelijke praatje tot aanpak van het probleem komt, bijvoorbeeld door isolatie (aan beide kanten) of door het beperken van het pianospel. Als dat niet lukt, dan worden de onderhandelingen moeizaam. Wat uw zoon als overlast beschouwt, kan zijn buren als muziek in de oren klinken! Pas als ‘objectief’ is vastgesteld dat er hinderlijke overlast is, zijn vervolgstappen (waaronder juridische) mogelijk. Hij kan dan de wijkagent, een bureau voor rechtshulp en mogelijk uiteindelijk de (rijdende?) rechter inschakelen. Dat zijn feitelijk vaak onbegaanbare wegen en zorgen voor een onherstelbare verwijdering tussen buren. Daarom is en blijft de beste oplossing om in onderlinge harmonie tegen de ‘overkill’ aan muziek maatregelen te nemen. Het is vaak een kwestie dat beide partijen water bij de wijn doen.

pagina 18

Dinsdag 27 november 2018

De Oud-Hagenaar - De krant voor de 50-plusser

Vroeger was heus niet alles beter. Wel bijna alles. Dat natuurlijk weer wel. Maar waarom zouden we verlangen dat de rest van de wereld stilstaat terwijl we zelf ouder worden? De momenten van geluk blijven we toch wel koesteren.

Kleine Toen roken nog gezond was Nostalgie met Julius Pasgeld

In een tijd dus, waarin je zelf nog mocht bepalen wat goed voor je was. In 1957 stak ik mijn eerste sigaret op. Dat was in de schoolpauze van de Dalton-HBS. Samen met nog een paar klasgenoten in een trap-portiek ergens in de buurt van de school. Omdat het daar droog was als het regende. En omdat niemand ons daar kon zien. Bij toerbeurt trokken we onze rookwaar uit een sigarettenautomaat aan de muur in de buurt van een tabakswinkel. Merken als Chief Whip (op ieders lip), Old Mac (in ieders bek), Golden Fiction en Player’s (Navy Cut).

Natuurlijk wist iedereen rond 1960 wél dat roken gevaarlijk was. Maar dat was in een tijd dat Zwarte Piet nog zwart was. En dat je met oud en nieuw overal zelf je rotjes nog mocht afsteken. In een tijd waarin een pakje sigaretten nog 60 gewone centen kostte, in plaats van tien euro.

memoreren van de Indonesische eilandenreeks ‘Bali, Lombok, Soemba, Soembawa, Flores, Timor (hallef Portugees!)’ stak ik dus gewoon een sigaret op! En als de schoolinspecteur op bezoek kwam, had ik voor hem in mijn laatje altijd een dikke bolknak liggen, die hij midden in de klas vrolijk aanstak, nadat ik hem die had aangeboden. Het moet in mijn klas soms blauw van de rook hebben gestaan! Arme kinderen.

Blauw van de rook In 1997 stak ik mijn laatste sigaret op. Want veertig jaar flink roken, gaat je inderdaad niet in de kouwe kleren zitten. Maar voor het zover was moet ik hier toch nog even wat kwijt. Bijvoorbeeld dat het, toen ik begon als onderwijzer op de lagere school, heel gewoon was dat leerkrachten voor de klas rookten. Tussen het in koor

De dokter rookt

En toen een leerling een waterpijp van klei had gemaakt moest die, nadat ie in de oven was gebakken, geglazuurd en van vier slangetjes met mondstuk was voorzien, natuurlijk ook uitgeprobeerd worden. Daar zaten we dan: met z’n vieren midden in het handenarbeidlokaal op de grond rond de waterpijp geschaard: de vervaardiger, een vriend van hem, een meisje dat haar tijd ver vooruit was en ikzelf. En ja, hoor, Hij deed het. Wolken rook kwamen zowel uit de waterpijp, als uit onze longen.

Een leeg sigarettendoosje legden we soms weer terug in het laatje van de sigarettenautomaat voordat je dat weer dichtschoof, nadat je je eigen volle pakje eruit had gehaald. Zodat de volgende klant voor z’n goeie geld dat lege doosje kreeg. Ik heb me daar slechts één keer aan schuldig gemaakt. Omdat ik erbij wilde horen en stoer wilde doen. Hetgeen trouwens indertijd ook mijn enige motivatie was om met roken te beginnen. Mag ik hierbij, na al die jaren, alsnog mijn excuses aanbieden aan degene die dat lege doosje trof?

partijtje schaak gespeeld om te kijken of het schaakbord het wel goed deed.

Player's Navy Cut

Een waterpijp Later, toen ik handenarbeid gaf op het havo-vwo in Rijswijk, begon het tij iets te keren. Leraren mochten alleen nog in de pauzes roken. Maar de leerlingen ook! Als het regende en iedereen in de aula moest overblijven, zag het daar evengoed nog blauw van de rook. Een bijzonder incident uit die tijd, staat me nog bij als de dag van gisteren. In mijn handenarbeidlokaal was het gebruikelijk, dat de leerlingen een paar ‘creatieve’ werkstukken (plastiekjes of ruimtelijk composities bijvoorbeeld) maakten. En een paar praktische werkstukken (een schaakbord, een krukje, een bloemenvaas of iets dergelijks). Vóórdat een werkstuk uit deze laatste categorie gewaardeerd kon worden met een cijfer, moest het natuurlijk eerst even geprobeerd worden. Op het zelfgemaakte schaakbord werd dan bijvoorbeeld in de klas eerst een

Roken voor de klas

gezondheid de revue konden laten passeren.

mevrouw Pasgeld naar het ziekenhuis toen ik het haar vertelde.

Trouwens, zo heel lang geleden was het nou ook weer niet dat Anton Coolen in zijn boek Het wassende water

Daar constateerden ze een ernstige vernauwing van de halsslagader. Wat ze daar toen zeiden, zal ik ook nooit vergeten: ‘Als we je nú niet opereren en als je nú niet ophoudt met roken, ben je niet alleen statistisch, maar ook in werkelijkheid binnen twee jaar echt dood.’

Uitgerekend de rector! En toen… je gelooft het of niet, ging de deur van het handenarbeidlokaal open en kwam de rector binnen. De rector! Die, in die vier jaar dat ik daar inmiddels les had gegeven, nog nooit binnen was geweest of ook maar enige belangstellingen had getoond voor wat er in mijn lokaal gebeurde.

Halsslagadervernauwing

Uitgerekend op dat moment! Verstijfd van schrik aanschouwde hij het toneel voor zich. Toen draaide hij zich om en liep gezwind het lokaal weer uit.

beschreef hoe de dorpsarts een vrouw bijstond tijdens haar bevalling, terwijl hij tegelijkertijd aan een dikke sigaar stond te paffen.

In de pauze daarna vond ik in mijn postvakje in de docentenkamer een briefje van hem. Of ik maar even bij hem op de kamer wilde komen voor een gesprek.

Halsslagader Ik schreef het al: in 1997 stak ik mijn laatste sigaret op. Ik rookte toen ongeveer 20 sjekkies per dag. Aanleiding was een voorval tijdens het schrijven van een krantenartikel op de redactie van de toenmalige Haagsche Courant. Om drie uur ‘s nachts. Ineens kon ik mijn rechterhand niet meer optillen. Met mijn linkerhand heb ik toen het stukje afgemaakt en ben snel naar huis gegaan. De volgende dag moest ik van

Daar heb ik, met de conrector als getuige, moeten praten als Brugman. Pedagogische belangen, de werkelijkheid in het klaslokaal halen, leerlingen vanuit de praktijk confronteren met de gebreken in hun werkstukjes, het kon niet op.

Tja. En dan wil je wel. De operatie lukte. Ik rook nu al twintig jaar niet meer. En ik leef nu dus al 18 jaar langer, dan dat ik had gedaan als ik door was blijven paffen. Eens per maand droom ik nog steeds dat ik in de binnenzak van een oud colbert nog een aangebroken pakje sigaretten aantref. En dat ik er stiekem eentje opsteek. Als ik dan wakker word, denk ik: o jee. Het is me dus toch niet gelukt. Maar dat duurt gelukkig maar even. Want dan weet ik ineens weer dat het maar een droom was. Ook veel gerookt? En? Er net zo goed vanaf gekomen als ik? Of niet? Mail het naar [email protected]

Uiteindelijk mocht ik gaan. Maar het was kantje boord geweest. Later hoorde ik, dat ik op een haar na was ontslagen. Roken tijdens een bevalling Dat alles vond echter nog steeds plaats in een tijd waarin mijn huisarts, als ik op zijn spreekuur kwam, altijd blij was me te zien. Want dan kon hij er eindelijk weer eens een opsteken. Hij wist namelijk, dat ik rookte. En dan bood hij er mij ook een aan. Opdat we, gezelig samen paffend, mijn

Sigarettenautomaat

Dinsdag 27 november 2018

De Oud-Hagenaar - De krant voor de 50-plusser

pagina 19

In elke editie van De Oud-Hagenaar stapt autojournalist John Vroom weer even in een auto die vroeger door Den Haag reed.

Volkswagen Scirocco Wat ik altijd een mooie auto heb gevonden en zelfs overwogen heb om hem te kopen, is de Volkswagen Scirocco. Heb er een paar maal mee proefgereden bij VW-dealer Wittebrug in de Fahrenheitstraat, maar hij is het toch niet geworden. Hij leek Italiaans, maar het was toch een Volkswagen en daarom koos ik Alfa Romeo, maar dat terzijde. Eigenlijk zeldzaam voor Volkswagen om zo’n fraai, sportief model te ontwikkelen en leuker nog: het werd een verkoopsucces. En dat hij er goed uitzag was niet zo verwonderlijk, want hij was ontworpen door de Italiaan Giugiaro, die tegelijkertijd de Alfa Romeo AlfaSud Sprint had getekend - die ik overigens wel gekocht heb. Grappig dat beide modellen elkaars concurrent waren, maar wel beiden Schots geruite bekleding hadden. De lijnen van de Scirocco waren redelijk strak en subtiel. Lange, lage, platte motorkap met een langwerpige horizontale grille met dubbele koplampen met daaronder een eveneens smalle langwerpige bumper. Sportief oplopende zijkant en een korte schuin aflopende kont met een geïntegreerde spoiler op de rand van de achterklep. Ook de achterkant oogde recht, langwerpig en strak. Het interieur had helaas wel een hoog Volkswagen Golf-gehalte, want dat was integraal overgenomen. Niet dat daar iets mis mee was, maar wat sportieve grapjes waren wel leuk geweest. Toch wel een sportstuur met

ronde gaten in de aluminium spaken. En weet u waarom er van die gaten in sportsturen zaten? Om gewicht te besparen en dat was natuurlijk heel belangrijk in de sportieve racerij. Vandaar dus. Lekkere sportieve stoelen en achterin een fraai gevormde achterbank, waarbij de zitruimte door het design van deze Scirocco beperkt was. Het rijden was niet al te sportief. Eerder meer het rijgedrag van de Golf met een wat zwaar te bedienen koppeling. Hij schakelde wel vlot en soepel en hij stuurde licht en direct. Groot voordeel was de derde deur en de neerklapbare achterbank, die veel ruimte genereerde. Deze Scirocco werd geproduceerd van 1974 tot 1981 en werd net als zijn sportieve voorganger, de Volkswagen Karmann Ghia, gebouwd bij Karmann in Osnabrück. Het koetswerk werd gemonteerd op de bodemplaat van de Golf. Bij de introductie waren een 1.1 en een 1.5 liter-motor leverbaar, waarbij je kon kiezen uit een N-, L-, S- en TS-uitvoering. Naar mijn idee was dat de echte Scirocco, maar in de loop der jaren is er toch nog een hoop gemodificeerd. Zo

werd in 1976 de 1.5-motor vervangen door een 1.6 en werd ook de 110 pk sterke 1.6 liter-injectiemotor uit de Golf GTI leverbaar en werd de TS-benaming vervangen door GT. Doordat de GTI-motor ook hogere prestaties leverde, werd het koelsysteem en het onderstel aangepast. Het model kreeg in 1978 een facelift en kreeg kunststof bumpers, matzwart gespoten B-stijlen en een zilverkleurig sierlijstje rond de grille en

ook onderhuids werd de Scirocco aangepakt. In de jaren daarop vonden regelmatig modificaties plaats, maar mooier werd dit model er niet op naar mijn idee. In februari 1981 werd de productie beëindigd, nadat er 504.153 exemplaren van de band waren gerold. John Vroom (autojournalist) [email protected]

SUDOKU mee en win !!!U moet weer op zoek naar de cijfers in de grijze vakjes van de vier Sudoku’s. De vakjes staan op willekeurige plekken in de diagrammen, de cijfers die daarin thuishoren moet u gebruiken voor uw inzending. Wat we vragen is dus een reeks van vier cijfers. Bijvoorbeeld in Sudoku A in het grijze vakje een ‘8’; in B een ‘9’ in C een ‘4’ en in D een ‘1’, zodat het gevraagde antwoord dan bijvoorbeeld luidt: 8-9-4-1.

bij Comfortland. De waardebonnen gaan naar de volgende inzenders: 1. Dick van Elsas, te Wijk bij Duurstede 2. Feije Steenman, te Hattemerbroek 3. P. Hoogduin, te Leidschendam

Prijswinnaars In de laatste De Oud-Hagenaar vond u vier Sudoku-opgaves. De goede oplossing luidde de vorige keer: 7-3-5-1. Drie winnaars ontvangen een waardebon van 15 euro (prijs 1), 10 euro (prijs 2) of 5 euro (prijs 3), te besteden

Inzenden Voor de puzzel van deze week worden wederom drie prijzen verloot verloot. Vergeet u alstublieft niet om bij de inzending natuurlijk ook uw postadres te vermelden! We

6

9

7 3 1 6 2 5 5 6 1 9 3 1 5 8 4 5 5 4 9 2 3

2 1 8 1 5 4 2 9 2 7 8 9 4 6 3 4 2 6 8 5 9 7 1

moeten uw oplossing van de nieuwe puzzel, dus de vier Sudoku’s, uiterlijk binnen hebben op vrijdag 7 december. Stuur per mail naar: [email protected]

comfortland.n

l

Heeft u geen internet en kunt u uw oplossing dus niet mailen? Vraag dan iemand om het voor u te doen!

Zet in de onderwerpregel: Oplossing Sudoku nr. 24

3 9

8

KADOBON

Inwisselbaar bij

7

6 3

1

9 6

3 5 1 9

4 4 8 6 9 2 5

3 7 9 6 4 8 4 1 3

7

6 1 2 4 8 5 6 9 6 5 4 8 2 3 9 1 9 4 2 4 1 6 5 3

pagina 20

Dinsdag 27 november 2018

De Oud-Hagenaar - De krant voor de 50-plusser

DE LEUKSTE VOORDEELPAS VAN DEN HAAG EN OMSTREKEN. HEB JIJ ’M AL? VRAAG ’M GRATIS AAN!

W W W.DEHOFPAS.NL

INDONESISCH ETEN MET DE HOFPAS:

10

PLEKKEN MET EXTRA VOORDEEL OP JE MAALTIJD!

Indonesisch eten; we zijn er dol op! Den Haag staat dan ook bol van de zaakjes waar je kunt genieten van een traditionele inrichting, Oosterse gastvrijheid en natuurlijk heerlijke, authentieke gerechten. Waar je ook woont, er is altijd wel een restaurant in de buurt, waar je met De Hofpas extra voordeel krijgt op je maaltijd. Selamat Makan! WAROENG SOEBOER GARDEN - PIET HEINSTRAAT 114 Hofpasvoordeel: 40% korting op een maaltijdschotel t.w.v. €9,-. Geserveerd als lunch tussen 11.00 en 17.00.

Geldt niet voor Take Away, max. 1 maaltijd per Hofpas. TRI TUNGGAL – NOORDEINDE 143

Hofpasvoordeel: Van maandag t/m donderdag 15% korting op de rekening. RESTAURANT DE INDO – STEVINSTRAAT 174 Hofpasvoordeel: Heerlijk Hofpas menu voor maar €5,75.

Max. 1 menu per dag, alleen geldig bij afhaal.

DE JAVAAN - AERT VAN DER GOESSTRAAT 45 Hofpasvoordeel: GRATIS koffie of thee bij een warme maaltijd. RESTAURANT PALEMBANG - THOMSONLAAN 17 Hofpasvoordeel: 10% korting op de rekening. RESTAURANT THE RAFFLES – JAVASTRAAT 63 Hofpasvoordeel: 10% korting op de menuprijs.

Geldig van dinsdag t/m vrijdag.

BALI EETHUIS - LIGUSTER 70 (LEIDSCHENDAM) Hofpasvoordeel: Bij besteding boven de €10,GRATIS frisdrank van de toko of kroepoek. KOPI KOPI - KORTE HOUTSTRAAT 8A Hofpasvoordeel: 10% korting op het eten (excl. drankjes). INDONESISCH RESTAURANT GAROEDA - KNEUTERDIJK 18A Hofpasvoordeel: Ma t/m vrij tussen 14.00 en 17.00 is het lunchmenu €15,- i.p.v. € 17,75 (inclusief huiswijn, tapbier of frisdrank en koffie).

NIEUWSTE HOFPAS AANBIEDINGEN KIJK VOOR ALLE PARTNERS OP WWW.DEHOFPAS.NL ALI’S LEBANESE INCREDIBLE SANDWICHES Een GRATIS frisdrank bij aankoop van een wrap. Regentesseplein 228, Den Haag - Regentessekwartier

WORLD FORUM

65% korting op tickets voor ‘A Christmas Carol’ (15-16 dec) en 40% korting op ‘The Addams Family’ (19-23 dec). Bestel je tickets via dehofpas.nl/Profile/world-forum-den-haag. Churchillplein 10, Den Haag - Zorgvliet

SCHLEMMER CAFE RESTAURANT

10% korting op de gehele rekening bij een lunch/diner in het weekend! Lange Houtstraat 17, Den Haag - Centrum

EETABLISSEMENT SLOOTWEG

Beierse Schnitzels geserveerd met gebakken krieltjes en Beierse groentemix voor €9,95 (normaal vanaf €12,95). Laan van Nieuw Oost-Indië 46, Den Haag - Bezuidenhout

GRAND CAFE RESTAURANT VITESSE

RESTAURANT PEARL

GRATIS glas wijn (t.w.v. €5,-) bij een lunchgerecht. En een GRATIS dessert (t.w.v. €10,-) bij bestelling van een voor- en hoofdgerecht. Zeestraat 35, Den Haag - Willemspark

Een GRATIS warm drankje bij een ontbijt of een 12 uurtje brunch. Ook een GRATIS drankje bij het Theatermenu (3 gangen menu voor maar €16,95). Strandweg 19, Den Haag - Scheveningen

HENRY’S PHOTODESIGN

HAAITEK

CAFE BOOM ZUIDERPARK

10% korting op reparaties en 2e hands computers. Valkenboslaan 175, Den Haag - Valkenboskwartier

Portfolio portret Zwangerschap / New Born voor maar €99,- (normaal €149,50 dus €49,50 korting). Groenteweg 24, Den Haag - Meerdere locaties Tweede kopje koffie of thee GRATIS. Henriëtte Roland Holstweg 100, Den Haag - Zuiderpark

DE HOFPAS VERBINDT EN INSPIREERT Disclaimer: aanbiedingen zijn onder voorbehoud. Partners kunnen hun aanbieding tussentijds aanpassen. De aanbieding zoals die op de website dehofpas.nl staat, is geldig. www.dehofpas.nl – 070 – 22 11 485 – [email protected]

De Hofpas is een initiatief van De Volharding en Florence.

INDONESISCH RESTAURANT SOEBOER DEN HAAG BROUWERSGRACHT 29 Hofpasvoordeel: Na een heerlijk Indonesisch diner, een GRATIS kopje koffie of thee.

Life Enjoy

" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2020 TIXPDF.COM - All rights reserved.