ISSN Waals-Brabant


1 2019 ISSN Waals-Brabant2 Pictogrammen die u in deze brochure aantreft: Toeristische plekken met een infrastructuur die toegankelijk is voor minder m...
Author:  Benjamin de Veen

0 downloads 320 Views 4MB Size

Recommend Documents


No documents


2019

ISSN 2507-0533

Waals-Brabant

Pictogrammen die u in deze brochure aantreft:

Toeristische plekken met een infrastructuur die toegankelijk is voor minder mobiele personen.Toeristische sites waarvan de infrastructuur gedeeltelijk toegankelijk is voor mensen met een beperking of mensen die begeleid worden.Toeristische nieuwigheden in Waals-Brabant.Toeristisch thema van het jaar 2019.

Wallonië, een kwaliteitsbestemming Het kwaliteitslabel ‘Wallonie Destination Qualité’ heeft tot doel om de kwaliteit van het toerisme in Wallonië op een hoger niveau te tillen. De Toeristische Federatie van Waals-Brabant heeft niveau “Q1” van de in totaal 3 niveaus van dit label bereikt. U vindt de volledige lijst op walloniedestinationqualite.be.

Kwaliteitslabel zon In Wallonië gebeurt het klassement van de toeristische attracties met de toekenning van ‘zonnen’, in navolging van de sterren voor de hotels. Het is een kwalitatieve aanpak bedoeld om verbetering te stimuleren.

Fiets welkom

Het BWCB helpt u met het zoeken naar een locatie en dienstverleners voor de organisatie van uw meeting, seminarie, congres, enz. Meer info op bwcb.be.

Voor meer informatie raadpleeg beleefwaalsbrabant.be of stuur een e-mail naar [email protected] Beleef Waals-Brabant

2

Beleef Waals-Brabant

Destinationbw

© FTBW; A. Kouprianoff

Het label ‘Fiets welkom’ verwijst naar etablissementen die zich op minder dan 5 km van een fietstraject bevinden en de verschillende aangeboden diensten voor fietsers (het ter beschikking stellen van een overdekt en beveiligd lokaal voor fietsen, een reinigingskit, informatie, enz.).

Laat u in het hart van België verrassen door Waals-Brabant… Bezoek het eerste grote universitair museum van België. Het Musée L heropent zijn deuren en neemt u mee doorheen tijdperken waarin experimenten en contacten met de werken alomtegenwoordig zijn. Wanneer u meer wil vernemen over de majestueuze Abdij van Villers-la-Ville, kunt u een duik in haar geschiedenis nemen dankzij de ‘Ardoise’, de interactieve tablet met toegevoegde realiteit. Zij geeft u toegang tot adembenemende multimedia-content! Meer sportieve mensen kunnen Waals-Brabant verkennen met de fiets. Het nieuwe knooppuntennetwerk verwacht hen! Mis ten slotte de nieuwigheden niet van het Aventure Parc, Walibi en Aqualibi voor een waaier sensationele momenten.

Slagveld van Waterloo

Abdij van Villers-la-Ville

Romaanse Land

p. 4 en 5

p. 6 en 7

p. 8 en 9

© P. Thomason

© Traveldudes

Louvain-laNeuve

© FTBW

Waterrijk, Wallonië

Accommodatie

p. 10-12

p. 13

© PhotOrens

© FTBW

© drubig-photo

Parken & kastelen

Fun & avontuur

Wandelingen p. 16 en 17

p. 14 en 15

© FTBW

© Kzenon

p. 18 en 19

© Traveldudes

Levend erfgoed p. 22 en 23

Streekproducten p. 20 en 21

3 © WBT-Ph. Lermusiaux

© Ooh!collective

De Boerderij van Mont-Saint-Jean omvat twee plaatsen: • Het Hospitaal van de Geallieerden Op 15 juni 1815 besliste de Hertog van Wellington om er zijn veldhospitaal in te richten. Deze boerderij biedt vandaag een permanente tentoonstelling over chirurgie uit die tijd: ‘Le Revers de la Médaille’ (de keerzijde van de medaille). • De microbrouwerij Om het bier dat al in 1815 gedronken werd door de soldaten, in de kijker te zetten, werd een passend gamma in het leven geroepen: ‘Waterloo’ of het ‘Bière des braves’. Chaussée de Charleroi, 591 – 1410 Waterloo +32 (0)2 385 01 03 – fermedemontsaintjean.be Gesloten op 1/1 en 25/12 4 © WBT – D. Vasilov

Het slagveld van Waterloo

Profiteer van de PASS 1815 om de 7 attracties van het Slagveld te bezoeken

Het Napoleon’s Laatste Hoofdkwartier Kruip in de huid van de keizer tijdens een bezoek aan het enige museum in België dat gewijd is aan Napoleon. De scenografie legt de nadruk op de uren die de veldslag voorafgingen. Chaussée de Bruxelles, 66 – 1472 Vieux-Genappe +32 (0)2 384 24 24 – destinationbw.be/dqgn Gesloten op 1/1 en 25/12

Het Memoriaal 1815 laat u de Slag van Waterloo herbeleven.

Het Wellington Museum In 1815 werd deze oude herberg door de Britse staf gekozen om er hun hoofdkwartier in onder te brengen. Vandaag huisvest het gebouw een museum en u ontdekt er een belangrijke verzameling voorwerpen die dateren uit de tijd van de veldslag.

Geleid door een soldaat van uw favoriet leger, laat het museum u de toestanden ontdekken die geleid hebben tot de veldslag met een multi-zintuiglijke ervaring die uniek is in Europa! Beklim vervolgens de 226 treden van de Heuvel van de Leeuw op het slagveld en bewonder het unieke uitzicht.

Chaussée de Bruxelles, 147 – 1410 Waterloo +32 (0)2 357 28 60 – museewellington.be Gesloten op 1/1 en 25/12

Ho at st e La ’s

Na

Route du Lion, 1815 – 1420 Braine-l’Alleud +32 (0)2 385 19 12 – waterloo1815.be Het hele jaar open

po le on

Ten slotte is de Boerderij van Hougoumont de laatste authentieke getuige van de gevechten en bezoekers ontdekken er een indrukwekkend multimedia spektakel.

of dk wa

rti

er

Het Panorama is een immens fresco van 112 meter dat u onderdompelt in het hart van de veldslag.

5 © TLM Photography.be

Neem de Abdij van Villers-la-Ville als vertrekpunt voor de vele wandelmogelijkheden in de omgeving. Rue de l’Abbaye, 55 – 1495 Villers-la-Ville +32 (0)71 88 09 80 – villers.be Gesloten op 1/1, 24, 25 en 31/12

6 © FTBX

Het monastieke Villers-la-Ville De oude cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville is opmerkelijk goed bewaard gebleven sinds de 12e eeuw! De nieuwe voorzieningen geven een goed inzicht op de geschiedenis en de erfgoedrijkdom. Bewonder er ook de schoonheid van de 5 tuinen.

Houd even halt en word bewust van uw omgeving op het Meditatie-pad in de Geurentuin. In juni 2018 heeft de Abdij een hopveld aangelegd dat historisch bestond op de site en ook een bijenstal. Hun doel is didactisch.

©

be

er

to ur is m

e. co m

©

FT

©

BW

FT

BW

©

Ab ba ye

de

Vi lle

rs -

la -V ill e

Dompel u onder in het verleden dankzij de ‘Ardoise’, de interactieve tablet met toegevoegde realiteit! U krijgt toegang tot gevarieerde multimedia-content en 4 uitzichten van 360° op erfgoed dat vandaag verdwenen is.

Vergeet tijdens uw bezoek de microbrouwerij en de wijngaard niet van de Abdij. U kunt er proeven van de 4 bieren en de wijnen die ter plaatse worden gemaakt.

Woon ook de vele evenementen bij die op deze prachtige plaats georganiseerd worden! 7

De Collegiale Kerk Sainte-Gertrude Grand Place – 1400 Nivelles +32 (0)67 21 54 13 – tourisme-nivelles.be Gesloten op zondag ’s morgens, en op 1/1, 24, 25 en 31/12

8 © FTBW

Het authentieke Romaanse Land De Collegiale Kerk Sainte-Gertrude is een van de grootste romaanse kerken van Europa. U zult gefascineerd zijn door het kerkschip van 102 meter en de centrale toren die de klokken en de beiaard herbergt. ‘Jean de Nivelles’, de twee meter hoge koperen krijger, waakt al 6 eeuwen over de stad. Ontdek ook de Saint-Jacques wijk en zijn schilderachtige straatjes of ga met uw gezin ontspannen in het Parc de la Dodaine.

©

W

BT –

D. E

rro ya ux

De faam van Nivelles wordt onder meer gevestigd door de Tarte al D’jote! Deze hartige taart wordt gemaakt met gefermenteerde koeienkaas en snijbieten. Ze wordt warm gegeten, bedekt met een beetje gezouten boter. Proef ze in een bistrot de terroir, een garantie voor kwaliteit en een gezellige ervaring. bistrotdeterroir.be

Maak een sprong in de tijd en ga naar Braine-le-Château voor een ontdekking van het historische centrum, getuige van een rijk middeleeuws verleden van het Romaanse Land.

©

FT

BW

9

Gratis toegankelijk op de eerste zondag van elke maand. 10 © WBT-J-P Remy

De trendy stad Louvain-la-Neuve Wandel rond in de jongste stad van België en geniet er van de vele groene zones die tot aan het centrum reiken. Dat centrum bestaat voor meer dan 50% uit verkeersvrije straten. Louvain-la-Neuve is voortdurend in beweging en leeft op het ritme van zijn talrijke evenementen. Kunst en cultuur zijn alomtegenwoordig. Het Hergé Museum heeft er zijn vaste stek en het Musée L heeft opnieuw zijn deuren geopend.

Ga het uitzonderlijk gebouw binnen van het Hergé Museum. U ontdekt er het fabelachtig parcours van de geestelijke vader van Kuifje en Bobbie. Het museum toont meer dan 80 originele graveerplaten, 800 foto’s, documenten en diverse voorwerpen van deze veelzijdige kunstenaar.

©

FT

BW

Rue du Labrador, 26 – 1348 Louvain-la-Neuve +32 (0)10 48 84 21 – museeherge.com Gesloten op maandag en op 1/1 en 25/12

FT ©

Place des Sciences, 3 – 1348 Louvain-la-Neuve +32 (0)10 47 48 41 - museel.be Gesloten op maandag en op 21/07, 15/08 en van 25/12 tot 1/1

BW

Bezoek het Musée L, het eerste breed opgezette universitair museum van België. Verdeeld over 6 verdiepingen ontdekt u 1.500 werken (van de 32.000 die het museum bezit). Zij zijn afkomstig uit de 5 continenten en dekken een periode die gaat van de prehistorie tot de 20e eeuw. Het Musée L zoekt een dialoog uit te lokken tussen de kunstwerken, de beschavingvoorwerpen en de wetenschappelijke uitvingen, en doet dat via experimenten en direct contact met de werken.

11

Tussen stad en natuur Welkom in deze leuke stad waar stadscentrum en natuur één zijn. Wandel door Louvain-la-Neuve met behulp van QR codes die verspreid zijn over alle uithoeken van de stad en ontdek alle geheimen die hij verbergt. Begin uw bezoek bij het Office du Tourisme-Inforville (010/47 47 47).

BW FT ©

©

W

BT -B

.d

’A lim

on

©

te

W

BT -B .

©

Da l

FT

BW

im on

te

Het Provinciaal Domein van Le Bois des Rêves is een ideale plaats om zich te ontspannen met het hele gezin!

Profiteer van de bewegwijzerde paden, de fitnessparcours, het openluchtzwembad (in de zomer), het speelplein, de barbecuevoorzieningen en nog veel meer.

12

Allée du Bois des Rêves, 1 - 1340 Ottignies +32(0)10 41 60 72 - boisdesreves.be Het hele jaar open

Waterrijk, Wallonië

In Wallonië wordt 2019 het jaar van het water, bron van alle leven! Bent u klaar om u ‘in het water te gooien’? Want in Waals-Brabant is water ook een bron van…

… amusement voor het hele gezin!

FT ©

©

Ko r

u

Hô te l

BW

©

W al

ib i

… ontspanning voor verliefden...

… verhalen om te delen.

Ontdek alle rijkdommen van het water in Waals-Brabant op beleefwaalsbrabant.be 13

Het Gewestelijk Domein Solvay Chaussée de Bruxelles, 111 – 1310 La Hulpe +32 (0)2 634 09 30 - chateaudelahulpe.be Het hele jaar open (het kasteel is niet toegankelijk)

14 © WBT-J-P Remy

Parken en kastelen Geniet van het prachtige Gewestelijk Domein Solvay in de schaduw van zijn grote eeuwenoude bomen. Op deze groene plek vindt u ook de Stichting Folon en het Kasteel van La Hulpe, gebouwd in 1842 naar het model van de kastelen van de Loire. Andere plek, andere geschiedenis. Ontdek het neoclassicistisch kasteel van Hélécine.

De boerderij van het Kasteel van La Hulpe biedt onderdak aan de Stichting Folon. Hier ontdekt u meer dan 500 werken (schilderijen, aquarellen, gravures, beelden…) van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon. De originele en interactieve scenografie onthult de coherentie en de harmonie van zijn kunst.

©

FT

BW

Drève de la Ramée, 6 a – 1310 La Hulpe +32 (0)2 653 34 56 – fondationfolon.be Gesloten op maandag en op 1/1, 24, 25 en 31/12

Het toeristisch parcours van het Kasteel van Hélécine nodigt u uit om het neoclassicistisch kasteel uit de 18e eeuw te ontdekken, samen met zijn park dat een natuurreservaat, speelpleinen en visvijvers omvat. Het hele jaar vinden hier tal van evenementen plaats. Rue Armand Dewolf, 2 - 1357 Hélécine +32 (0)19 65 54 91 - chateaudhelecine.be Het hele jaar open (kasteel toegankelijk tijdens evenementen)

©

FT

BW

15

• Een knooppuntennetwerk van meer dan 1000 km • Themaevenementen • RAVEL-routes • ‘Fiets Welkom’ etablissementen

16 © WBT-B. Dalimonte

Op stap !

Te voet of met de fiets, verken het erfgoed, het platteland en de steden van WaalsBrabant! Ontdek onze themawandelingen voor gezinnen, sportieve mensen en mensen met beperkte mobiliteit op beleefwaalsbrabant.be.

on im .D al BT -B rn ar d

W

E.

Be

© ©

BW FT on

te

© im .D al BT -B W ©

Het knooppuntennetwerk is nu bewegwijzerd in de hele provincie. Creëer met de hulp van een NGI-kaart uw eigen circuits en noteer de nummers van de knooppunten waar u voorbij moet. Om u een paar ideeën voor parcours te geven, hebt u enkele toeristische lussen ter beschikking met afstanden van 15 tot 40 km. Zij geven de interessante punten weer, de parkings en de ‘Fiets welkom’ etablissementen van de streek.

te

Het online platform Cirkwi zal u helpen om de route te vinden die overeenkomt met uw wensen.

17

Beleef onvergetelijke indrukken in een volledig beveiligde omgeving! Beleef een waanzinnige rit aan 100 km/u gedurende 70 seconden met de wereldpremière ‘Pulsar’ of ontdek de ‘Exotic World’ in Walibi. Beleef een uitzonderlijk en ontspannend moment in de jacuzzi’s, op de glijbanen of in de wildwaterbaan van Aqualibi. 18 © Walibi

Fun & avontuur

Buiten de niet te missen attracties Walibi, Aqualibi of Aventure Parc, is er in WaalsBrabant altijd wel een avontuur te beleven met vrienden, collega’s of uw gezin. Welk avontuur kan u verleiden?

Tank adrenaline op de vele parcours in de bomen of op de tokkelbanen van Aventure Parc.

©

FT

BW

©

FT

©

BW

W

BT -B .

©

FT

d’ Al im

BW

on

te

Paintball Lasergame Bubble voetball ULM Exype Karting The VEX TILT Speelplein Segway Tour Minigolf ...

Disc Golf

Heteluchtballon 19

Vi lle rs -la -V ill e AP AQ W © te Ca re t © x us ia u Le m h. BT -P W © rro ya ux BT -D .E W

&

Ru ss et

de BT -D .E rro ya u W © rs Vi lle © e èn m Ph ilo e

©

g

Ab ba ye © x

©

Du lli n

BW FT © ct iv e Co lle Oo h! © ro sd pé Le sA ©

20

Made in BW Waals-Brabant bulkt van de lekkere lokale producten en producenten die een passie hebben voor hun beroep. De vzw ‘Made in BW’ heeft als opdracht korte circuits te ontwikkelen die volledig gewijd zijn aan lokale producten. www.madeinbw.be

Oo h! Co lle ct iv e ©

e

Heerlijke streekproducten

Zet uw smaakpapillen op scherp en ga de specialiteiten van Waals-Brabant ontdekken op www.beleefwaalsbrabant.be.

Meer dan 15 brouwerijen en microbrouwerijen meten zich met elkaar op het gebied van vakkennis en innovatie! Blond, bruin, amberkleurig, er is voor elk wat wils… Ontdek de Brouwerij Tilquin in Rebecq, de enige geuzeproducent van Wallonië.

8 wijngaarden, enthousiaste wijnbouwers en uitzonderlijke wijnen… Het lijdt geen twijfel, in Waals-Brabant zitten wijnen in de lift! Neem deel aan de proeverijen die ter plaatse aangeboden worden of ontdek de wijnen in de verschillende verkooppunten.

Waals-Brabant staat bekend als de provincie van de taarten. De ‘tarte au stofé’ van Wavre, de ‘tarte au sucre’ van Waterloo, de ‘Vi Paurin’ van Rixensart en de befaamde ‘tarte al d’jote’ van Nivelles delen de affiche.

15 ambachtelijke chocolademakers, 15 verschillende werelden. Traditie en vakkennis voor de ene, innovatie en fantasie voor de andere… Maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: u laten ‘smelten’ van plezier!

Een oud ras, 4 hammen, 7 kruiden en een internationale bekendheid, dat is ons Piétrain varken. Een Piétrain-noot als voor- of hoofdgerecht is niet te versmaden en het is een vaste waarde in Waals-Brabant.

‘Les Apéros de Philomène’, de enige ambachtelijke likeurstokerij van Waals-Brabant, biedt een gamma aperitieven op basis van planten, fruitwijnen en een dertigtal varianten van pékêt (jenever).

21

M TW

©

FT

BW

©

BW

re zDo ic ea u

FT

OT G

re zDo

ic ea u

©

©

Oo h

Oo h

Co lle

Co lle

ct

ct

iv e!

iv e!

©

©

OT G

BW

©

FT

©

Oo h

Co lle

ct iv e!

©

©

FT

BW

22

Terwijl de lente nadert, wordt de sfeer steeds jovialer en de dorpen worden bedolven onder de confetti.

ls ke ns F. E ©

Tradities in Waals-Brabant

Waals-Brabant mag prat gaan op een uitgebreid levend erfgoed, naar het evenbeeld van de gevoeligheden van zijn inwoners. Carnavals, rondgangen (die wij ‘tours’ noemen) en processies nemen u mee voor een ontdekking van de volkstradities op verschillende momenten van het jaar.

De processies hebben de eeuwen overleefd en zijn praktisch onaangeroerd gebleven tot vandaag. Zij zijn gewijd aan de patroonheiligen van de dorpen.

De Tour Sainte-Gertrude in Nivelles (zondag volgend op Saint-Michel) brengt hulde aan de patrones van de stad en volgt een parcours van 15 km door de velden.

De Ommegang van SainteRenelde in Saintes (op de zondag na Pinksteren) verloopt nog op dezelfde manier als in de middeleeuwen! Opmerkelijk detail: alle deelnemers zitten te paard!

De processie van SainteRagenufle in Incourt (op Pinksterzondag) is ongetwijfeld een van de oudste van Waals-Brabant. Ook vandaag worden nog veel mirakels toegeschreven aan de heilige en meer bepaald aan de waterbron die aan haar is gewijd.

Authenticiteit is ook terug te vinden in de 12 Broederschappen van Waals-Brabant, die de bewakers zijn van lokaal, cultureel, folkloristisch en culinair erfgoed.

U vindt het levend erfgoed op beleefwaalsbrabant.be. 23

V

TEM

ZA

EN

Beauvechain

7

4

Grez-Doiceau

12 14

Rixensart

Waterloo

Tubize

nce du Brabant wallon ce de Gestion des Infrastructures et du Patrimoine non-bâti le Cartographie

Braine-le-Château

Ottignies Louvain-la-Neuve

Braine-l’Alleud

10

0

13

Lasne

11

9

Chaumont-Gistoux

E41

Orp-Jauche

Incourt

1

Ramillies

Mont-Saint-Guibert Court-Saint-Etienne

3

Genappe

1

Nivelles

Walhain

Perwez

Chastre

LIÈ G

Villers-la-Ville E

Hoogtepunten 1. Abdij van Villers-la-Ville

A

Ittre

CH

Rebecq

6

R0

29

Wavre

E4

E19

E4

8

2

La Hulpe

Hélécine

Jodoigne

EROI RL

8. Memoriaal 1815

2. Aventure Parc

9. Museum L

3. Collegiale Kerk Sainte-Gertrude

10. Napoleon's Laatste Hoofdkwartier

4. Gewestelijk Domein Solvay - Kasteel van La Hulpe

11. Provinciaal Domein "Bois des Rêves"

5. Hergé Museum

12. Stichting Folon

6. Hoeve van Mont-Saint-Jean

13. Walibi/Aqualibi

7. Kasteel van Hélécine

14. Wellington Museum

Mélin, één van de mooiste dorpen van Wallonië

Sources de données : © SPW – Licence 10072-1123 © Province du Brabant wallon 2017 © Esri 2017 (DigitalGlobe, GeoEye, Earthstar Geographics,CNES/Airbus DS, USDA, USGS, AEX, Getma Aerogrid, IGN, IGP, swisstopo, and the GIS Community)

Verantwoordelijke uitgever: Annick Noël - Place du Brabant wallon 1 - 1300 Wavre

Vraag onze gratis publicaties!

Toeristische Federatie van Waals-Brabant Place du Brabant wallon, 1 – 1300 Wavre beleefwaalsbrabant.be – [email protected] Beleef Waals-Brabant Destinationbw D/2018/8355/24 De uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele fouten, onnauwkeurigheden of wijzigingen die na het afsluiten van de redactie van deze brochure zijn doorgevoerd.

Life Enjoy

" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2020 TIXPDF.COM - All rights reserved.