Mijn interesse Mijn ervaring tijdens mijn bezoek aan Lang Leve de Muziek Vanwaar mijn interesse voor deze expositie?


1 Selecteer een taal Mijn interesse Mijn ervaring tijdens mijn bezoek aan Lang Leve de Muziek Vanwaar mijn interesse voor deze expositie? Mijn nicht S...
Author:  Renée Peeters

0 downloads 37 Views 3MB Size

Recommend Documents


No documents


www.julienkeymolen.be Selecteer een taal

Mijn interesse… Mijn ervaring tijdens mijn bezoek aan “Lang Leve de Muziek” Vanwaar mijn interesse voor deze expositie? Mijn nicht “Sandra Genijn” één van de “researchers” deelde mij mee dat er een belangrijke expositie zat aan te komen gewijd aan de muziek. Zelf ben ik componist en heb partituren geschreven voor zang met Nederlandstalige tekst. Ook heb ik mijn notenbeeld toevertrouwd aan gedichten van de hand van “Meesters” uit Vlaanderen en Nederland. Echt iets voor de kleinkunst. Nederlandstalige kinderliederen maken eveneens deel uit van mijn repertoire. Als je mijn website bezoekt www.julienkeymolen.be dan klik je in de “homepage” op de catalogus “Instrumentale muziek – rubriek zang.” Je krijgt dan een overzicht van al mijn composities en wat meer is…in de uitgegeven partituur staat er te lezen waarom ik precies een bepaald gedicht heb uitverkoren om er muziek voor te schrijven en net dat maakt die composities vakoverschrijdend. Het zijn liederen die nu eens maatschappij kritisch zijn, dan weer gewoon een verhaal vertellen geput uit het dagelijks leven. Heel vaak geeft de tekst ook nog een boodschap mee! Misschien zit er wel iets tussen voor de kleinkunstzanger…interessant om er wat mee te beginnen!

Bezoek aan de tentoonstelling – mijn ervaring! In de schaduw van de St. Pieters Abdij in Gent in het gebouw van “Historische Huizen Gent…daar is het!

De organistoren hebben samen met de recherche een brede waaier van informatie opgehangen, vollediger kan het niet! Een prachtige tentoonstelling waarin je kan wijlen in een aanbod van 60 jaar Nederlandstalige muziek in Vlaanderen en Nederland.

Iedere bezoeker krijgt een koptelefoon mee en met handige snufjes kan je zelf de gewenste informatie via een toestelletje programmeren…! “Curator Jan Delvaux” zal je doorheen deze tentoonstelling leiden en vertellen waar het allemaal om gaat…een luxe!

Met de “Wereldtentoonstelling 1958” als uitgangspunt wordt de informatie per decennium opgebouwd t/m vandaag. Daartoe werden in aanmerking genomen: “het scoren van een hit” – belangrijke optredens zoals de “Bonte avonden” die daar in de 50tiger jaren geweest zijn – “de uitreiking een Mia-Award e.a.” Aan niets werd er voorbij gegaan zonder dat er in de verschillende items van de tentoonstelling iets werd over gezegd of getoond. De opzoekingen en de gesprekken werden tot in het kleinste detail uitgewerkt. Maar ook aan de beroepskledij werd er aandacht geschonken.

De muziekinstrumenten (klavier, gitaar, blaasinstrumenten) die in die tijd gebruikt werden krijgen meerdere vitrines.

Zelfs de mengpanelen, de soundeffecten, de versterkers en het luidsprekermateriaal uit de beginperiode werd onder de loep genomen en geëxposeerd. Maar ook de partituren en handgeschreven nota’s en vinylplaten maken deel uit van de inhoud van de expositie.

Ook materiaal uit Grootmoeders tijd doen ons even wijlen bij de tijd van toen!

Alles samen op boeiende wijze neergepoot in verschillende gangen en zalen. Een organisatorisch hoogstandje…echt iets om naar op te kijken.

Het loont alleszins de moeite om zelf eens te gaan kijken… het is je tijd overwaard! Waarschijnlijk zit in je geheugen nog wel ergens de titel van een lied opgeslagen omdat je dat altijd graag hoorde! Een lied waaraan je prachtige herinneringen vastknoopt. Zo een lied dat is blijven hangen, hebben gehuwde koppeltjes vaak aangewend om er de openingsdans mee in te zetten op het feest van hun huwelijksdag. Voor anderen roept een song dan weer nostalgische of droevige herinneringen op. Kippenvelmomenten vallen er zeker te beleven, als je maar durft te kijken naar wat allemaal “achter het beeld” steekt dat door de organisatoren werd opgehangen. Dan pas geniet je nog meer van datgene wat er allemaal wordt voorgedragen en loont het de moeite om zelfs nog een tweede keer terug te gaan kijken...wat ik met plezier en brede interesse heb gedaan. Met deze tentoonstelling hebben de organisatoren een beeld opgehangen van de geliefde liedjes die gecreëerd werden door de artiesten uit Vlaanderen en Nederland. Wie kent er niet de “Jukebox” van weleer? Op verschillende plaatsen werd dat onder onze aandacht gebracht. Je kan er zelfs een keuze op maken en…luister maar!

Het verhaal start in 1958, een moment waar er in de “Populaire muziekwereld” heel wat veranderingen op til zijn. De “stereomuziek” doet haar opmars en de oude 78 toerenplaten ruimen de plaats voor de opkomende “45 toeren” in het vakjargon “een singeltje” genoemd. Het is een handig formaat dat graag aangesproken werd door de producenten om er een “hit” (een fantastisch succesnummer van een zanger) mee te lanceren. Een hit waarmee een artiest het nr. 1 scoorde in de top 10. Was het niet “Will Tura” die de opkomst van het singeltje niet heeft veronachtzaamd om er zijn composities mee op de markt te brengen!

Wie herinnert er zich niet de vele “Bonte Avonden” die in de “50tiger” jaren in de parochie- en andere zalen werden georganiseerd!

Het was er lachen geblazen met de humoristische schetsjes maar ook genieten van de optredende zanger die er zijn meezingers kwam vertolken. Ontspannende momenten van de bovenste plank door iedereen gesmaakt! “Top – artiesten” uit die tijd waren zeker “Jean Walter – Bob Benny – Will Ferdy en Bobbejaan Schoepen. Deze laatste vond…aldus de tekst van zijn liedje, dat er niets erger was dan een “café zonder bier”.

Maar ook “La Esterella” kon ons met haar diepe stem raken als ze de schoonheid van de “Onze Lieve Vrouwe Toren bezong! In haar voetsporen trad Jo Leemans die ons voor altijd zal bijblijven met haar lied “Wat moet zijn zal zijn!” Voor diegenen die graag met hun favoriet liedje meezingen kan dat! Er werd een scherm voorzien waarop de teksten worden geprojecteerd en op de achtergrond hoor je de zanger het lied vertolken.

Kijken we nu even naar Nederland…daar komt Corry Brokken op de planken en is met het genre van haar liedjes de tegenhanger van de zangers uit de Amsterdamse Jordaan met name Willy Alberti, Tante Leen en Johnny Jordaan die er de plak zwaaiden. Keren we terug naar Vlaanderen alwaar Louis Neefs met “Jennifer Jennings en Wat een leven…”menig oor kon strelen.

In 1968 brengt Wannes Van de Velde ons een onvergetelijke song…een topper: “De klank van de stad mokt mijn ziel amoureus…” Liesbeth List haalt samen met Ramses Shaffy hoge scores met “Ik heb je lief…zo lief!” om nog maar te zwijgen van “Pastorale”. Jacques Brel bezingt zijn “Vlakke Land” en Will Ferdy doet Guido Gezelle alle eer aan met “Het Schrijverke”. In Nederland zetten Marco Borsato en Guus Meeuwis het Nederlandse lied op de rails…respectievelijk met “Dromen zijn bedrog” en “Het is nacht…”

Tal van aangelegenheden zorgden er voor dat het volk tijdens optredens de artiest in levenden lijve kon zien en aanhoren. Denk maar aan “Tien om te zien” in de 90tiger jaren. Een programma van VTM die het Vlaamse lied laat herleven. We beleven een verjonging met “Clouseau, Sam Goris, Yasmine, Dana Winner en vele anderen. Maar ook BRT 1 brengt een populair programma “Hitring”, dat gepresenteerd wordt door Kurt Van Eeghen. Popmuziek krijgt de naam mee van “Belpop”. “Urbanus” en “De nieuwe snaar” gooien hoge ogen. In België is “Wim De Craene” een geliefde kleinkunstenaar en voor Nederland is dat “Wim Sonneveld en Herman Van Veen”. Vergeten we vooral niet de grote namen waaronder “Samson en Gert” – “Urbanus” en de onvermoeibare “Bart Peeters”. Ze verdienen tot op vandaag nog altijd een ereplaats in de wereld van de “Kleinkunst”.

Vlaanderen en Nederland zijn rijk aan artiesten die het Nederlandstalig lied hoog in hun vaandel dragen. De opzet van deze expositie is er het tastbare bewijs van, want ze passeren allemaal de revue! Ze worden meegedragen op de vleugels van de “Nostalgie” van de tijd van toen t/m vandaag. Je kan alleen maar in bewondering staan voor zoveel kunst…voor zoveel schoonheid…allemaal aanwezig in de “Lage Landen” van Vlaanderen tot Nederland. Graag wil ik enkele artiesten in de kijker zetten door er hierna een bloemlezing in beeld van af te drukken. De inhoud van de foto’s spreekt voor zich.

Het is goed dat ons dat allemaal in deze expositie voor de geest wordt gebracht. Deze tentoonstelling is dan ook een bezoek overwaard. Ik wil besluiten met: “dank aan alle kunstenaars die ons zoveel vreugde brengen!” “dank aan allen die deze expositie op het getouw hebben gezet en die ons een pakje boordevol Liefde voor de muziek hebben bezorgd.”

Componist Julien Keymolen

Life Enjoy

" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2020 TIXPDF.COM - All rights reserved.