Nieuw Kortenoord Tuinwijk Nul op de Meter Woning


1 Nieuw Kortenoord Tuinwijk Nul op de Meter Woning2 INHOUDSOPGAVE Inleiding Nul Op de Meter woningen in detuinwijk... 4 Wat houdt monitoring in?... 6 ...
Author:  Ida van Dam

0 downloads 67 Views 981KB Size

Recommend Documents


No documents


Nieuw Kortenoord Tuinwijk Nul op de Meter Woning

Nul op de Meter brochure

Nieuw Kortenoord – Tuinwijk

INHOUDSOPGAVE

Inleiding.................................................................................................................................................... 3 9 Nul Op de Meter woningen in deTuinwijk ............................................................................................. 4 Wat houdt monitoring in? ......................................................................................................................... 6 Energiecoach als extra service ................................................................................................................ 7 Een duurzame woning vol slimme installaties ......................................................................................... 8

2|Pagina

Nul op de Meter brochure

Nieuw Kortenoord – Tuinwijk INLEIDING In 2012 startten wij met fase 1 in Nieuw Kortenoord. Duurzaamheid was toen al een zeer belangrijk thema bij de Woningstichting. Dus bouwden wij 54 huurwoningen in het Mozaïekpark van de nieuwbouwwijk Nieuw Kortenoord. In 2017 zijn we begonnen met de bouw van fase 2 in de Tuinwijk. Inmiddels zijn we aangekomen bij het laatste negen woningen in de Tuinwijk. Bij deze woningen gaan we wat betreft duurzaamheid nog een stapje verder. Het zijn negen Nul op de Meter woningen. Dit betekent dat het energieverbruik zo laag mogelijk wordt door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Door het plaatsen van zonnepanelen, HR++ glas, warmte - koude opslag en uitstekende vloer-, muur en dakisolatie. In deze brochure leest u wat dit betekent en hoe het werkt.

3|Pagina

Nul op de Meter brochure

Nieuw Kortenoord – Tuinwijk 9 NUL OP DE METER WONINGEN IN DE TUINWIJK De laatste negen woningen in fase 2 van de Tuinwijk in Nieuw Kortenoord, worden medio mei 2019 opgeleverd. Het zijn eengezinswoningen met drie slaapkamers en een zolder met vaste trap. Daarmee zijn de woningen uitermate geschikt voor gezinnen en twee persoonshuishoudens. Het doel van een Nul op de Meter woning is om het verbruik en de opgewekte energie goed op elkaar af te stemmen, zodat uw energierekening aan het eind van het jaar zo laag mogelijk is. En net zo belangrijk: u draagt hiermee actief bij aan een beter milieu.

WAAROM EEN NUL OP DE METER WONING In september 2013 sloot het kabinet een energieakkoord. In dit akkoord wordt gestreefd dat alle gebouwen, inclusief woningen, in 2030 een A- label hebben. Dit betekent dat vanaf 2020 alle nieuwbouw woningen bijna energieneutraal moeten zijn. Energieneutraal betekent dat de woningen worden uitgevoerd met energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en HR ++ glas. Daarnaast wekken de woningen ook energie op door bijvoorbeeld zonnepalen. Het doel van energieneutrale woningen is om het verbruik en de opgewekte energie zo goed op elkaar af te stemmen, zodat de energierekening aan het eind van het jaar zo laag mogelijk is. Bij voorkeur 0 euro. Dit is wel afhankelijke van het gedrag van bewoners. Dat is goed voor de portemonnee van u als bewoner maar ook voor het milieu. Waarom? Fossiele brandstoffen zoals gas raken op. Reden voor ons om naar alternatieven te kijken, waarbij we het belangrijk vinden dat woningen betaalbaar, comfortabel en duurzaam zijn. Daarom voldoen deze negen woningen in de Tuinwijk van Nieuw Kortenoord al aan deze eis. De nieuwe woningen wekken zelf duurzame energie op. Allerlei installaties zorgen voor elektriciteit, warmte en koeling. Bij elkaar heeft een gemiddeld huishouden bestaande uit 2 tot 3 personen genoeg aan alle energie die het huis opwekt. In dat geval eindigt uw energiemeter na een jaar gemiddeld verbruik op nul*. Daar komt de naam Nul op de Meter vandaan.

ALLEEN NUL OP DE METER ALS Naast besparende maatregelen beschikt een Nul op de Meter woning over installaties die elektriciteit opwekken. De zonnepanelen op het dak wekken genoeg energie op om uw energieverbruik te compenseren. Uiteraard geldt dit alleen bij gemiddeld energieverbruik. De overheid heeft hier normen voor opgesteld. Houden u en uw eventuele huisgenoten van lang en veel douchen, heeft u veel apparatuur aan, heeft u veel apparatuur met een b label of lager en zet u de temperatuur graag een graadje hoger, dan zal de woning meer verbruiken dan opleveren. Dat is niet erg, maar dan zal de meter niet meer op nul staan.

*op welke stand de meter werkelijk eindigt, hang af van de weersomstandigheden en van uw eigen verbruik.

4|Pagina

Nul op de Meter brochure

Nieuw Kortenoord – Tuinwijk WAT KUNT U VERWACHTEN Wooncomfort staat voorop in een Nul op de Meter woning. Een aangenaam binnenklimaat in de zomer en in de winter, allemaal dankzij goede installatie en een uitgekiend klimaatsysteem. In huis ligt vloerverwarming en vloerkoeling. U kookt op elektriciteit omdat de woning niet is voorzien van een gasaansluiting. Het systeem is onderhoudsarm en gebruiksvriendelijk.

BEWONERS Om dit pilotproject te laten slagen is het van belang dat de bewoners een energiebewuste instelling hebben. Dit betekent dat de bewoners bereid zijn hun medewerking hieraan te verlenen. Gedurende een periode van 10 jaar gaan we het energieverbruik meten. Bewoners gaan samen met de energiecoach de uitdaging aan om, energiebewust te leven met behoud van wooncomfort en de meter aan het eind van jaar op nul te laten verschijnen.

5|Pagina

Nul op de Meter brochure

Nieuw Kortenoord – Tuinwijk WAT HOUDT MONITORING IN? Monitoring betekent dat we controleren of de installaties goed werken. We houden in de gaten of u voldoende warm tapwater heeft en of het comfortabel warm wordt in uw woning. We controleren ook of de zonnepanelen voldoende energie opwekken. En of de energie die opgeleverd wordt aansluit bij het verbruik van de bewoners.

TOESTEMMING NODIG VOOR MONITORING Om inzicht te krijgen in deze gegevens en om dit pilotproject te laten slagen, gaan we de woningen alleen verhuren aan bewoners die actief mee willen werken aan dit project. Wij vragen aan de bewoners toestemming voor het monitoren van de installaties en verbruik hiervan, voor een periode van tien jaar.

Om welke gegevens gaat dit: -

-

Naam, adres en woonplaats gegevens. De actuele en de bij elkaar opgetelde opbrengst van de zonnepanelen. Het actuele en het bij elkaar opgetelde verbruik van de warmtepomp voor ruimte verwarming en warm tapwater. Verbruik van hulpenergie voor het ventilatie en monitoringssysteem. Monitoring van de binnentemperatuur in de woonkamer in combinatie met de thermostaat te.

Uiteraard zorgen we ervoor dat uw privacy gegarandeerd is volgens de Wet bescherming persoonsgegevens.

MONITORINGSSYSTEEM Het monitoren van het energieverbruik en energielevering van de zonnepanelen wordt op afstand gedaan door een online service platform van BeNext. Om u extra van dienst te zijn, kijken we graag samen met u mee hoe de installaties werken, wat het woongedrag doet met het verbruik en waar we u bij kunnen adviseren en ondersteunen. Dit doen we samen met een energiecoach. Het monitoren van de Nul op de Meter woningen is ook nieuw voor de Woningstichting. De input en ervaringen van de huurders zijn voor ons zeer waardevol. Hiermee kunnen we meten wat het verbruik van een gemiddeld gezin is. Wat de installaties opleveren en hoe we dit verder kunnen verbeteren. Daarom monitoren we tien jaar lang alle negen woningen.

6|Pagina

Nul op de Meter brochure

Nieuw Kortenoord – Tuinwijk ENERGIECOACH ALS EXTRA SERVICE Wij begeleiden u in het goed omgaan met uw woning. Voor deze begeleiding komt er een energiecoach bij u op bezoek om met u door te nemen hoe de installaties werken.

WAT DOET DE ENERGIECOACH? Wij stellen een energiecoach aan. In het eerste jaar komt de energiecoach vier keer bij u op bezoek om samen met u te kijken naar de energieopwekking en het energieverbruik. Aan de hand van een overzicht krijgt u inzicht in de kosten en besparingsmogelijkheden. Wij gaan u natuurlijk niet vertellen hoe lang u precies mag douchen. We willen u wel inzicht geven in hoe de installaties werken en waar voor u mogelijkheden liggen om eventueel energiebesparingen te behalen. Dat is goed voor uw portemonnee en het milieu.

Na het eerste jaar wordt samen met u gekeken naar de behoefte om de coach langs te laten komen. Dit kan per huishouden verschillen. De energiecoach komt in ieder geval twee keer per jaar bij u op bezoek. In het derde tot en met het tiende jaar is dit één keer per jaar. De periodieke bezoeken van de energiecoach kunnen in de loop van de tijd worden afgebouwd.

7|Pagina

Nul op de Meter brochure

Nieuw Kortenoord – Tuinwijk EEN DUURZAME WONING VOL SLIMME INSTALLATIES Om een Nul op de Meter woning te maken zijn allemaal duurzame installaties nodig. En elke installatie heeft zijn eigen taak. Van een warmtepomp, vloerverwarming tot aan zonnepanelen. Het zit allemaal in deze woning maar wat doen deze installaties precies en wat zijn de voordelen?

WARMTEPOMP Een Nul op de Meter woning heeft geen gasaansluiting. De warmtepomp maakt het gebruik van gas en de traditionele cv-ketel overbodig. De elektrische warmtepomp met bodembron verwarmt uw woning en het water met aardwarmte. Het is zelfs mogelijk om te koelen met een warmtepomp. Het voordeel is dat u nu geen gebruik meer maakt van de fossiele brandstof gas en dat is goed voor het milieu!

VLOERVERWARMING De beste manier om een huis gelijkmatig te verwarmen is met vloerverwarming. De vloer ‘regelt’ de temperatuur in huis. Houd daar ook rekening mee met de afwerking van uw vloer. Niet alle vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming. Op koude dagen voelt de vloer aangenaam warm aan. En op warme dagen heeft u een koele woning.

VOORDELEN VAN VLOERVERWARMING:   

Geen radiatoren meer nodig. Alleen in de badkamer voor het sneller opwarmen van de badkamer en geeft u dus extra comfort Een gelijkmatige temperatuur door het hele huis. Minder ronddwarrelend stof, omdat er geen stroming is van warme lucht.

ZONNEPANELEN Elke Nul op de Meter woning heeft zonnepanelen. De aantallen zijn per woning verschillend. Dit is afhankelijk van de zon ten opzichte van de panelen. De hoeveelheid energie die deze panelen opwekken volstaat voor een gemiddeld verbruik. Dit om de slimme installaties te laten werken, zoals het ventilatiesysteem en de verwarming. En voor het gebruik van uw huishoudelijke elektrische apparaten, zoals een koelkast, wasmachine en kookplaat.

KAMERTHERMOSTAAT Met een gelijke temperatuur overdag en s ’nachts ontstaat het beste binnenklimaat. U stelt met de thermostaat de temperatuur in. Is de thermostaat eenmaal ingesteld dan hoeft u er in principe niet meer aan te komen. Wel zo gemakkelijk.

8|Pagina

Nul op de Meter brochure

Nieuw Kortenoord – Tuinwijk ENERGIE REKENING Ook al wekt een Nul op de Meter woning zelf energie op, u krijgt toch maandelijks een energierekening. Uw huis wekt genoeg energie op om comfortabel mee te leven. Verwarmen en koken gaat allemaal elektrisch. Toch heeft u een eigen elektriciteitsaansluiting nodig en betaalt u hiervoor vastrecht bij uw eigen energieleverancier. Hoeveel u totaal aan energie betaalt ligt aan uw energieverbruik. Dit verbruik hangt af van uw gezinssamenstelling, de uitrusting van uw woning, de aanwezige apparatuur (vaatwasser, wasmachine, magnetron en dergelijke), de weersomstandigheden en uw woon gedrag. De aansluiting blijft belangrijk want in de zomer wekken de zonnepanelen meer elektriciteit op dan u waarschijnlijk verbruikt en in de winter verbruikt u juist meer. Met andere woorden in de zomer levert u elektriciteit op, en in de winter bent u de energieverbruiker. U wisselt dus over en weer energie uit met uw energieleverancier. Wie energiezuinig leeft, krijgt aan het eind van het jaar geld terug van de energieleverancier. Het omgekeerde kan ook: wie meer verbruikt, betaalt bij.

Overzicht grote energie slurpers in huis (bedragen indicatief Nibud):

Electrisch appartuur

Kosten per jaar

Tuinvijverpomp

€ 45 tot € 450

(afhankelijk van hoe zwaar de pomp is)

Tropisch aquarium

€ 200

Elektrische kachel

€ 45

(100 uur per jaar)

Waterbed

€ 170

Beertender

€ 120

(bij voortdurend aan staan)

Tweede koelkast/vriezer (uitgaande van een 15 jaar model)

Amerikaanse koelkast Airconditioner (afhankelijk van type en energielabel)

Groot televisiescherm (plasma)

Terrasverwarmer

€ 120 € 120 € 35 tot € 100 € 110 € 55

9|Pagina

Nul op de Meter brochure

Nieuw Kortenoord – Tuinwijk VOORBEHOUD NUL OP DE METER BROCHURE Deze brochure is met de grootste zorg samengesteld aan de hand van de gegevens zoals die ten tijde van het samenstellen van deze brochure bekend waren. De brochure maakt echter geen onderdeel uit van de contractstukken, maar is bedoeld om geïnteresseerden een indruk te even van de aangeboden woningen. De in de brochure opgenomen plattegronden, gevelaanzichten en sfeerbeelden zijn impressies. Aan deze documentatie kunnen geen rechten worden ontleend. De genoemde afmetingen zijn circa- afmetingen in centimeters.

Een ontwikkeling van

de Woningstichting Olympiaplein 26, 6707 EN Wageningen Telefoon 0800- 0317 www.dewoningstichting.nl

BPD ontwikkeling BV Regio Noord - Oost & Midden De Brand 30, 3823 LK Amersfoort

10 | P a g i n a

Life Enjoy

" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2020 TIXPDF.COM - All rights reserved.