Rendezvények


1 Gúla A kreatív mérnökök és technikusok lapja Események a műszaki élet világáb&oacu...
Author:  Orsolya Siposné

1 downloads 44 Views 1MB Size

Recommend Documents


No documents


Gúla

A kreatív mérnökök és technikusok lapja

Események a mu ˝szaki élet világából / Munkavállalói hírek / Érdekvédelem / Rendezvények

2018 XI. évfolyam 3-4. szám

MIT NYÚJT TAGJAI SZÁMÁRA A MÉRNÖKÖK ÉS TECHNIKUSOK SZAKSZERVEZETE? ÉRDEKVÉDELEM INGYENES JOGI TANÁCSADÁS, JOGSEGÉLY SZÜLETÉSI SEGÉLY BALESETBIZTOSÍTÁS TEMETÉSI SEGÉLY INGYENES RENDEZVÉNYEK CSALÁDI NAP KEDVEZMÉNYES TANKOLÁSI LEHETŐSÉG (MOL KUTAKON) KEDVEZMÉNYES BANKI SZOLGÁLTATÁSOK (SBER BANK, OTP) KEDVEZMÉNYES TELEFONÁSLÁSI LEHETŐSÉGEK (VODAFONE, TELENOR, TELEKOM) INGYENES SZEMVIZSGÁLAT ÉS KEDVEZMÉNYES SZEMÜVEGVÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉG NŐNAPI AJÁNDÉK KARÁCSONYI AJÁNDÉK

LEGYÉL TE IS TAG! www.mtszsz.hu

Tisztelt Olvasó! A Mérnökök és Technikusok Szakszervezete mára már közel 13000 munkavállaló érdekében végzi munkáját. 64 vállalatnál – a versenyszférában és a közszolgáltatásban – kötünk megállapodásokat a munkavégzéssel és a bérekkel kapcsolatban sikerrel. Több cégnél kötöttünk kollektív szerződést a munkavállalók biztonságos foglalkoztatása érdekében. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet miatt egyre nagyobb teher nehezedik a dolgozókra, egyre több a túlóra, amit hosszú távon nem tudnak vállalni, fáradtak, egészségügyi állapotukra is negatívan hat. Szakszervezetként azon kell dolgoznunk, hogy a munkáltatókkal közösen találjunk megoldást a fluktuáció csökkentésére, a dolgozók megtartására. Az MTSZSZ egyre szélesebb körű szolgáltatásokkal, kedvezményekkel igyekszik segíteni tagjait. 2018-ban is számos rendezvényt tartottunk, helyi és országos szervezésű családi napokat, focibajnokságot szerveztünk, ahol egyre nagyobb létszámban vesznek részt tagjaink.

Több vállalatnál alakult meg új tagszervezetünk, ahol ez idáig nem működött szakszervezet. Az elért eredményeinkhez nagymértékben járulnak hozzá tisztségviselőink, kollégáink szervező és érdekvédelmi munkájukkal. Ezúton is köszönöm nekik és rajtuk keresztül minden MTSZSZ tagnak a támogatását, az összefogást. Az összefogás ereje erősíti szakszervezetünk érdekérvényesítő erejét az eredmények elérésében. A jövőben is számítunk rájuk. Ehhez kívánok jó egészséget, erőt, kitartást és sok boldogságot. A közelgő ünnepeket töltsék örömökben gazdag pihenéssel, és kívánok vidám, boldog új esztendőt. Budapest, 2018. december

Buzásné Putz Erzsébet elnök

ERRŐL ÍRTUNK…. 5 éve (2013 / 3-4) - - - - -

Bemutatkozik Dzama Demjén László országos elnökségi tag és Szabó György a jegyvizsgáló tagozat vezetője Ki a jó munkáltató Befejezés előtt a MÁV átalakítása Átalakulóban van a szakszervezeti mozgalom Utóvédek – Konföderációk verseny

10 éve ( 2008 / 4)

13 éve ( 2005 / november -december) - - - - -

Képek a munkavállalók 5. országos találkozójáról Tudományos Világfórum Budapesten Könyvajánló: A végső valóság Még mindig a gépészet átalakulásáról… Barangolás az operák világában

23 éve (1995 / 3 - 4 szám)

- MTSZSZ fórum Hűvösvölgyben - Gazdasági Társaságok Érdekegyeztetési Fóruma - A vállalkozási szférának ajánlható 2009. évi keresetnövelés - Konzultáció a monorierdői balesetről - A MÁV Cargo Zrt. munkavállalóit megillető utazási kedvezmény

- Az ALCOA- KÖFÉM- nél is megszületett a Kollektív Szerződés - Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd! - A MÁV Rt.-nek fel kell készülnie a kollektív szerződés nélküli munkáltatásra - Egy mérnök kalandjai: Csattanós történet - A MOL és a természeti, társadalmi környezete

Kiadja: Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete 1087 Budapest Kerepesi út 3. www.mtszsz.hu Felelős kiadó: Buzásné Putz Erzsébet Készült: A-Z Stúdió Kft. 2018.

Gúla 2018/3-4.

3

V. MTSZSZ Akadémia Az idei évben is megrendezésre került az MTSZSZ Akadémia, amelyen érdekképviseletünk ügyvivői vettek részt. A képzés célja az előző évekhez hasonlóan az aktuális szervezeti kérdéseken túl az érdekvédelmi, kommunikációs, munkavédelmi, munkajogi, üzemi tanácsi ismeretek bővítése volt. Több új résztvevőt is köszönthettünk, mivel az elmúlt egy esztendőben tovább bővültek tagozataink. Először voltak jelen a kecskeméti SMP, a nagykőrösi SIIX Hungary, valamint a miskolci Chinoin cégek ügyvivői. A rendezvényt érdekképviseletünk elnöke Buzásné Putz Erzsébet nyitotta meg, aki ismertette az MTSZSZ elmúlt egy éves tevékenységét, kiemelve a KVKF (Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma) működését, valamint a béren kívüli juttatásokkal összefüggésben indított aláírásgyűjtést és eddigi tárgyalások eredményeit.

Gyakorlati bemutatót láthattak az ügyvivők arról, hogy a kecskeméti Mercedes gyárban hogyan történik a tagszervezés és az MTSZSZ megismertetése az új dolgozókkal. Az elhangzottak más vállalatoknál történő felhasználására is érkeztek javaslatok, ami kiváló alapja lehet a szakszervezet további bővítésére. A mobilitás és a járműipar jövőjét mutatta be az első nap záró előadása, amelyből megismerhetővé váltak azok a trendek, amelyekkel szembe kell nézniük a városok vezetőinek, valamint a nagylétszámot foglalkoztató vállalatoknak. Az urbanizáció (a városi környezetben való élet elterjedése) a fenntarthatóság, a individualizáció (az egyén figyelembe vétele) és a digitalizáció kihívásaira keresik a választ a szakemberek, amelyek kihatással vannak a foglalkoztatáspolitikára is.

Az MTSZSZ kommunikációs csatornái, valamint azok működése és háttere is bemutatásra került. Külön-külön elemezve a honlapot, a youtube csatornát, a Gúlát, a hírlevelet és az instagram oldalt. Megfogalmazásra kerültek a kommunikációs célcsoportok, a publikálási idők, valamint az alapelvek. Mindenki számára egyértelművé váltak azok a lehetőségek amelyek segítségével támogatni tudja az MTSZSZ kommunikációs munkáját.

4

Gúla 2018/3-4.

A munkavédelem számára az egyre gyakoribb és egyre hosszabb ideig tartó szélsőséges időjárás folyamatos elvárásokat fogalmaz meg. A hőségriadók idején gyakori probléma a klímaberendezések működtetése, a szellőztetés, valamint a hideg környezetben munkát végzők számára a melegedő helységek és a védőital biztosítása. A munkavédelmi képviselőknek megfelelő ismeretekkel kell rendelkezniük. Az MTSZSZ tagjai számos vállalatnál és telephelyen látnak el munkavédelmi feladatokat. Tevékenységük fontosságáról és a feladatokban rejlő lehetőségekről is szólt az előadás.

munkája, a munkáltatóval való közös döntési lehetőségei, tárgyalási és konzultációs jogai kiemelt fontossággal bírnak a dolgozók mindennapjaiban. Ezzel az előadással el is kezdte az MTSZSZ a felkészülést a 2019-es választásokra.

Az internet előnyei sokak számára ismertek, de a veszélyekkel kevesek foglalkoznak. Többen esnek abba a hibába, hogy a munkahelyen, illetve munkavégzés közben is szabadon használják a közösségi oldalakat, nem törődve az arra vonatkozó munkáltatói tiltásokkal. Sok cégnél folyamatosan figyelik, valamint ellenőrzik a munkavállalók küldött és fogadott e-mailjeit, a megnyitott honlapokat, -ezen veszélyekre hívta fel a figyelmet az MTSZSZ szakembere.

A versenyszféra vállalatainál a következő év bérfejlesztéseit meghatározó kérdések még nyitottak, mivel a minimálbér és a garantált bérminimum pontos összege a következő VKF üléseken realizálódhat, -erről adott tájékoztatást szakszervezetünk elnöke, aki állandó résztvevője ezen tárgyalásoknak.

A MÁV-csoportban jelenleg érvényes bérmegállapodás van, amely két évvel ezelőtt három évre kötetett. Ez alapot ad a 2019-es esztendő bérfejlesztésére. Az MTSZSZ vezetése ismertette a képzésen résztvevőkkel, hogy szakszervezetünk szerint ennél jelentősebb bérfejlesztésre van szükség, hogy a cég működése humánerőforrás oldalról biztosított legyen. Szóltak az ezévi eredményekről és a következő időszak várható szervezeti átalakításáról.

Az informatikai területén dolgozó tagunk a prezi készítés alapjaiba és rejtelmeibe adott betekintést. A prezi egy internetes prezentációkészítő szoftver.

A következő esztendőben több vállalatnál is üzemi tanácsi választásokra kerül sor, ahol az MTSZSZ képviselettel is rendelkezik. Ezekkel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról és törvényi ismeretek fontosságáról hasznos ismeretek hangzottak el. Az üzemi tanácsok

Gúla 2018/3-4.

5

Nem múlhat el MTSZSZ Akadémia szervezési alapismeretek nélkül, amely alapot, illetve megerősítést ad a tagtoborzáshoz. A mostani alkalmat filmnézés is színesítette.

Annak érdekében, hogy az elhangzott ismeretek hos�szabban megmaradjanak, dolgozat írásra is sor került. A kérdések az MTSZSZ tevékenységével és a munkajog alapjaival függtek össze. Örömteli, hogy többen is 100 % -os eredményt értek el. A harmadik napon szakszervezetünk jogászai a Magyar jogrendszer és a munkajog alapjait vázolták fel. A munka törvénykönyvének 1967-től napjainkig tartó változásai folyamatát is ismertették. A munkaszerződés létrejöttének körülményei, kötelező elemei alapvető hogy mindenki számára ismertek legyenek.

6

A munkajogi nyilatkozatok (munkaviszony létesítése, munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás, munkaköri leírás, hátrányos jogkövetkezmény, szabadság, képzés, munkaviszony megszüntetése, munkaidő beosztása) aláírás előtti alapos ismerete elengedhetetlen, ebben is útmutatást adtak jogászaink.

A rendezvény során számos javaslatot és visszajelzést adtak ügyvivőink, hogy miként tehető még eredményesebbé és hatékonyabbá az érdekvédelmi munka, amely mentén haladva tovább erősödhet az MTSZSZ. Novodonszki András (szöveg) Godinger Klára (fotó)

Gúla 2018/ 3-4.

IV. MTSZSZ Családi Nap 2018. szeptember 22-én szombaton negyedik alkalommal került megrendezésre szakszervezetünk családi napja, amelynek ismét a Magyar Vasúttörténeti Park adott otthont. Kvízjáték nyitotta a rendezvényt, ahol rengeteg ajándék talált gazdára. Idén is sok gyermek látogatta meg a játszóházat, számtalan színező közül lehetett választani, cicás poharak, színpompás krepp pillangók készültek, valamint pozitív gondolatok közül választhattak a kicsik és nagyok.

Az egészségügyi vizsgálatokon vérnyomás és vércukormérés, valamint tanácsadás várta az érdeklődőket, a Rapidus Optika munkatársai szemvizsgálatot tartottak a jól ismert szemvizsgáló buszban. A mozdony szimuláció során át lehetett élni milyen is mozdonyvezetőnek lenni, Szob - Budapest Nyugati pályaudvar között Flirt vagy Talent motorvonatot vezethettek egy - egy állomásközben, de Békéscsaba - Budapest útvonal is levezethető volt. A bűvös kocka kirakóversenyen idén két kategóriában volt nevezési lehetőség. Az abszolút győztes 0:30:69 idővel Urbanovics Péter lett. (A tavalyi győztes idő 0:34) Díjazásban részesült még Tóth János, Kósa Dániel, valamint Kubiczky József is. A családi napra kilátogatók petrezselymes krumplit, rántott szeletet, valamint almás pitét ebédeltek üdítővel vagy sörrel és kávéval.

A Pódiumbeszélgetés során válaszokat kerestünk arra, hogy milyen megoldási lehetőségek vannak az egyes cégeknél a munkaerő megtartására és toborzására a versenyszférában, valamint a közszolgáltató vállalatoknál. A beszélgetés moderátora Buzásné Putz Erzsébet az MTSZSZ elnöke, résztvevői Csépke András a MÁVSTART, Dr. Kovács Imre a Rail Cargo Hungaria vezetői, továbbá Doszpolyné Dr. Mészáros Melinda a Liga Szakszervezetek elnöke volt.

Ebéd után Benk Dénes humorista szórakoztatta a közönséget, aki a Dumaszínházból ismert, történeteibe mérnöki és vidéki múltját is beleszőtte, de az ismert celebeket sem kímélte. Idén sem maradhatott el a tárlatvezetés, amely során a Vasúttörténeti Park múltja és a kiállított járművek története volt megismerhető. A Sberbank által szervezet lufi fújás résztvevői céges ajándékokat kaptak, a tombola sorsoláson az MTSZSZ, a Baross Vendéglő és a Vodafone ajándékai kerültek kisorsolásra. A tavaszi-nyári regionális családi napok után az országos rendezvényt is sikeresnek tekinthetjük, hiszen a rendkívül változékony időjárás ellenére több mint hatszázan jöttek el, így ismét látogató csúcs született.

(A pódiumbeszélgetés részleteiről külön számolunk be)

Köszönjük tagjainknak a IV. MTSZSZ Családi napjáról beküldött több száz fotót. A legtöbb fényképet Balog Zoltán tagunk, a MÁV Archívum tagcsoportból küldte meg.

Gúla 2018/3-4.

7

Megoldási lehetőségek a munkaerő megtartására és toborzására a versenyszférában, valamint a közszolgáltató vállalatoknál Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét pódiumbeszélgetés színesítette a családi nap programját, amelynek idei témái a munkaerőhiány, a következő időszakra vonatkozó munkaerő megtartó intézkedések, a béremelési lehetőségek, valamint a digitalizációban rejlő lehetőségek, esetleges veszélyek voltak. A beszélgetés moderátora Buzásné Putz Erzsébet az MTSZSZ elnöke, résztvevői Csépke András a MÁVSTART, Dr. Kovács Imre a Rail Cargo Hungaria vezérigazgatói, valamint Doszpolyné Dr. Mészáros Melinda a Liga Szakszervezetek elnöke volt.

Buzásné Putz Erzsébet miután köszöntötte a vendégeket, kiemelte, hogy az egész gazdaságot sújtó munkaerőhiány megoldásra vár, a következő évre vonatkozó bérmegállapodásokat újra kell gondolni, mert a vállalatok nem fogják tudni megtartani a képzett munkaerőt. Kérte a vállaltok vezetőit, hogy ismertessék az irányításuk alatt álló vállalatok foglalkoztatási helyzeteit, fejlesztési terveiket és a digitalizációval való elképzeléseiket. 2017 és 2018-ban jelentősen emelkedtek a minimálbérek, valamint országos átlagban 12-15%-al növekedtek a bérek. A versenyszférában 1 – 2 évre, míg a közszolgáltató vállalatoknál 3 éves bérmegállapodásokat kötöttünk. Utóbbinál 3 év alatt 30%-os béremelésre. Ma már világosan látható, hogy a harmadik évre tervezett 5% emelés túl kevésnek bizonyul, ezért az MTSZSZ kezdeményezte a megállapodás ezen részének újratárgyalását. Erre a felvetésre is szeretnénk megismerni a munkáltatói álláspontot. Csépke András elmondta, hogy a MÁV-START-nál milyen foglalkoztatási problémákkal küzdenek, eszerint magas az átlagéletkor, alacsony a munkaerő bevonzó képesség, a frontszemélyzetnél (mozdonyvezető, jegyvizsgáló) meghatározó a létszámhiány, de a járműkarbantartási területen is érezhető a hiány. Három területen kell lépéseket tennie a cégnek, hogy a foglalkoztatási kérdések rendeződjenek:

8

1. Alapbér emelést kell végrehajtani 2. Érezhető munkakörülmény javító intézkedéseket kell elvégezni 3. Szükségszerű a vállalati kultúra további fejlesztése Megítélése szerint az elmúlt évek béremelésének egyik nagy hibája az volt, hogy a meglévő bérfeszültségeket konzerválta, ez nem tartható tovább, a következő évek bérfejlesztéseivel fel kell oldani. Elismerte, hogy a 2019- re tervezett 5 % béremelés nehezen lesz tartható, területenként és szakma csoportonként kell megvizsgálni bérfejlesztést, amelynek tükrözni kell a teljesítményt és a tudást. Biztos, hogy átlagosan kétszámjegyű béremelés szükséges a MÁV-START- nál, amivel párhuzamosan javítani kell a munkavégzés hatékonyságát, létszám leépítés nem lesz, de egyes folyamatok átalakítása válhat valóra a piaci bérek elérése érdekében. A szolgáltatás fejlesztések kapcsán elmondta, hogy a vasút elsődlegessége biztosan megmarad, de a megrendelések nehezen tarthatóak, szükségesé vált egyes területek optimalizációja, tovább kell erősíteni a buszok ráhordó szerepét. A MÁV-START szolgáltatás fejlesztése: - elővárosi forgalomban emeletes vonatok közlekedtetése - távolsági forgalomban az IC + közlekedés, a fedélzeti büfé szolgáltatás vissza hozatala és az üzleti utazások előtérbe helyezése - a jegyértékesítési rendszer átalakítás folyamatosan zajlik, ennek keretében a jelenlegi 120 jegykiadó automata mellé, további 500 beszerzése van folyamatban. A személyszállító vasútnál a karbantartási folyamatok egyes elemeire lehet hatással az automatizáció, de több területen is megmarad a manualitás. A jegyértékesítés további fejlesztésével az értékesítési csatornákon belüli arányok tovább fognak változni, de ez nem vezet a pénztárosok létszámleépítéséhez, viszont további képzések nem várhatóak. Dr. Kovács Imre szerint a közlekedési szektort érintő létszámhiány nemcsak magyarországi probléma, Európa több országában küzdenek a vasúti szakmában dolgozók magasabb életkorával. Nagyon fontosnak tartja az oktatások, képzések újragondolását, amely igazodik a fiatalabb generáció tanulási szokásaihoz. Ki kell mozdulni a megszokott, sok éves módszerekből. A Rail Cargo Hungaria jelenlegi létszámhelyzete megfelel minőségében és szerkezetében a technológiai szükségleteknek. Alacsony fluktuáció, csökkenő túlórák, és folyamatos szabadságok kiadása jellemzi ezt az évet.

Gúla 2018/3-4.

A foglalkozatási kérdésen túl, nagyon komoly problémáról is szólt, a nagyszámú és folyamatos vágányzárakról, amelyek jelentősen növelik a vállalat költségeit. A magyarországi vasútvállalatok közül elsőként a Rail Cargo Hungaria fenntarthatósági teljesítményét ismerték el Energiatudatos Vállalat címmel, amely kapcsán a vezérigazgató elmondta, hogy a környezet kímélése valós elem a cégnél, mivel korszerű mozdonyokkal energia visszatermelés zajlik, illetve 4 tonna papírral kevesebbet használtak fel. Kiemelten fontosnak tartja az egy kocsis fuvarozás további megtartását, ami stabilitást jelent számos vállalat számára, ugyanakkor több száz munkahelyet is biztosít. A szakszervezeteknek is tisztában kell lenniük a vállalatok erőforrásaival, az RCH- nál már eddig is megtörténtek a hatékonyságjavító intézkedések nagyrésze. A bérek jóval a nemzetgazdasági átlag felett vannak. A következő év béremelésével megítélése szerint senki sem lesz elégedett, még a munkáltatóknak jelentős kérdés, hogyan gazdálkodják ki, addig a munkavállalók továbbra is alacsonynak fogják ítélni. A digitalizációnak nem lehet célja a létszám csökkentése a Rail Cargonál, az üzemirányítási és vezénylési rendszerek hatékonyságának növekedését várják. Doszpolyné Mészáros Melinda ismertette a LIGA konföderáció álláspontját és szakmai javaslatait a következő

időszak minimálbér emelésére vonatkozóan. Kiemelte, hogy egyre kevesebb a szabad ideje a dolgozó embereknek, mert az egész gazdaságot sújtó létszámhiány miatt megsokasodtak a túlórák. Tovább kell tárgyalni a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a járulékcsökkentések mielőbbi megvalósításáról, nettó értékben még mindig nagyon jelentős a bérelmaradás a V4 országokhoz képest is, kiemelkedőek a munkabért terhelő adók mértéke. A minimálbér és a garantált bérminimum emelése azért is fontos mert ezek tovább tolják a bértáblák többi elemeit. A konföderáció egyik legfontosabb javaslata, hogy a munkáltatói terhek is csökkenjenek, valamint 2020-tól a szja (személyi jövedelemadó) 0 % a garantált bérminimum szintjéig, így azonnal jelentős nettó béremelést eredményez. Zárszavában Buzásné Putz Erzsébet elmondta, hogy az őszi bértárgyalások során az MTSZSZ a munkavállalók érdekeit szem előtt tartva konstruktív tárgyalásokat fog folytatni a konföderáción keresztül a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) a minimálbérekről, a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán 3 éves megállapodás felülvizsgálatáról, valamint a közszolgáltató vállalatok és a versenyszféra cégeinél az érdekegyeztető fórumok keretében a 2019. évi béremelésekről. Több vállalatnál már meg is kezdődtek az egyeztetések.

Az MTSZSZ is aláírta a MÁV-Csoport esélyegyenlőségi tervét 2018. november 7-én a MÁV-csoport által Kecskeméten megrendezett Esélyegyenlőségi Konferencián létrejött a MÁV-csoport vállalatainak közös Esélyegyenlőségi terve, melyet a MÁV-csoport vállalatainak első számú vezetői és az ezen társaságoknál képviselettel rendelkező szakszervezetek vezetői írtak alá. Az 2019-2021 évekre szóló Esélyegyenlőségi terv kiemelt célja, hogy mind a Munkáltató, mind a munkavállalók és érdekképviseleteik figyelmét ráirányítsa a munkahelyi esélyegyenlőség fontosságára, és az egyenlő bánásmód elveinek tiszteletben tartására. Ezek a célok azonban csak szoros együttműködésben valósíthatóak meg – ahogy a konferencián elmondott köszöntőjében Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. Elnök-vezérigazgatója is kifejtette. A konferencia nyitó előadásában Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatkért felelős államtitkára a családok megerősítése érdekében tett kormányzati intézkedésekről adott tájékoztatást. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseltében dr. Beneda Attila is köszöntötte a konferencia résztvevőit, a Családok Éve 2018-as programról dr. Görög Norbert Népesedés-, Család- és Ifjúságpolitikai Stratégiai és Koordinációs főosztályvezető tartott

Gúla 2018/3-4.

előadást. A MÁV-START Zrt-én belül tett akadálymentesítési intézkedésekről Csépke András vezérigazgató beszélt, míg a MÁV Zrt. akadálymentesítési intézkedéseit Vólentné Sárvári Piroska üzemeltetési vezérigazgató-helyettes mutatta be. Dr. Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár előadásának témája az Egyházak szerepe a családok évében volt. A család és munka egyensúlyáról beszélt előadásában Fűrész Tünde a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke. Forrás: MÁV Zrt.: Esélyegyenlőségi Konferencia hírlevele

9

MÉRNÖKÖK ÉS TECHNIKUSOK SZABAD SZAKS Január

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Újév, Fruzsina Ábel Benjámin, Genovéva Leóna, Titusz Simon, Edvárd Boldizsár Attila, Ramóna, Ramón Gyöngyvér, Keve Marcell Melánia Ágota Ernõ, Tatjána, Ernesztina Veronika, Vera Bódog Lóránd, Lóránt Gusztáv Antal, Antónia Piroska Márió, Sára Fábián, Sebestyén, Szebasztián Ágnes Artúr, Vince Rajmund, Zelma, Emerencia Timót Pál Paula, Vanda Angelika, Angyalka Karola, Károly Adél Martina, Gerda Marcella

Február

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Ignác, Virgínia Aida, Karolina Balázs Csenge, Ráhel Ágota, Ingrid Dóra, Dorottya, Titanilla Rómeó, Tódor Aranka Abigél, Alex Elvira Bertold, Marietta Lídia, Lívia Ella, Linda Bálint, Valentin Georgina, Kolos, Gina Julianna, Lilla Donát Bernadett Zsuzsanna Aladár, Álmos Eleonóra, Norina Gerzson, Zétény Alfréd, Mirtill Mátyás, Jázmin Géza, Alexander Edina, Szvetlána Ákos, Bátor Elemér

Március

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Albin, Albina Lujza Kornélia, Nelli Kázmér, Zorán Adorján, Adrián Inez, Leonóra Tamás, Tomaj Zoltán Fanni, Franciska, Rebeka Ildikó, Melissza Szilárd, Borsika Gergely Ajtony, Krisztián Matild, Tilda Nemzeti ünnep Kristóf, Krisztofer Henrietta, Vidor Gertrúd, Patrik Ede, Sándor Bánk, József, Józsa Klaudia, Alexa Benedek, Napsugár Beáta, Izolda, Lea Emõke Gábor, Karina, Miléna Irén, Írisz, Irina Emánuel, Larissza, Manuéla Hajnalka, Alpár Gedeon, Johanna, Hanna Auguszta Zalán Árpád, Benő

Április

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Hugó Áron Buda, Richárd Izidor Vince Bíborka, Vilmos Herman Dénes Erhard, Dusán Zsolt Leó, Szaniszló, Glória Gyula Ida Tibor Anasztázia, Tas Húsvét Csongor, Joakim Húsvét Rudolf, Kiara Andrea, Ilma Emma Tivadar, Odett Konrád Csilla, Noémi Béla György, Debóra Márk, Márkó, Márkus Ervin Zita, Mariann Valéria, Nimród Péter Katalin, Kitti, Kata

Május

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

A munka ünnepe Fülöp, Jakab, Maja Zsigmond, Zoé Irma, Tímea Flórián, Mónika Györgyi Frida, Ivett Gizella, Bendegúz Mihály Gergely Ármin, Pálma, Míra Ferenc Pongrác, Gyöngy Szervác, Imola, Imelda Bonifác Szonja, Zsófia Botond, Mózes Paszkál Alexandra, Erik, Szandra Ivó, Milán Bernát, Felícia Konstantin Júlia, Rita Dezsõ Eliza, Eszter, Vanessza Orbán Evelin, Fülöp Hella Csanád, Emil Magdolna, Magdaléna, Léna Janka, Zsanett Angéla, Petronella

Június

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Tünde, Kund Anita, Kármen Klotild, Kevin Pünkösd Bulcsú Pünkösd Fatime, Ferdinánd Cintia, Norbert, Norman Róbert, Roberta, Robin Medárd, Zaránd Félix, Annabella Gréta, Margit Barnabás, Barna, Barabás Villõ Anett, Antal Vazul, Herta Jolán, Vid Jusztin, Arany Alida, Laura Arnold, Levente Gyárfás Rafael, Dina, Polett Alajos, Leila, Alojzia Paulina Zoltán, Édua Iván Vilmos, Maxim János, Pál László Irén, Levente, Lora Péter, Pál Pál

SZERVEZETE - www.faceboook.com/mtszsz Július

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Annamária, Tihamér Ottó, Ottokár Kornél, Soma Ulrik, Babett Emese, Sarolta Csaba Apollónia, Apolka Ellák, Edgár Lukrécia, Marina Amália, Alma Lili, Nóra Dalma, Izabella Jenõ Örs, Stella Henrik, Roland Valter Elek, Endre, Dzsesszika Frigyes, Kamill Emília, Esztella Illés Dániel, Daniella Magdolna, Magda Lenke, Borisz Kincsõ, Kinga Jakab, Kristóf, Zsaklin Anikó, Anna Liliána, Olga Szabolcs, Alina Flóra, Márta Judit, Xénia Oszkár

Augusztus

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Boglárka, Boglár Lehel, Özséb Hermina, Kíra Dominika, Domonkos Krisztina, Kriszta Berta, Bettina Ibolya, Afrodité László, Eszmeralda Emõd Lõrinc Tiborc, Zsuzsanna Klára, Letícia Ipoly Marcell, Maximilián Mária Ábrahám, Rókus Jácint, Arika Ilona, Ilka Huba Állami ünnep István, Vajk Hajna, Sámuel Menyhért, Mirjam Bence, Szidónia Bertalan, Jonatán Lajos, Patrícia Izsó, Tália Gáspár Ágoston Beatrix, Erna Rózsa Bella, Erika, Hanga

Szeptember

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Egon, Egyed Dorina, Rebeka Hilda Rozália, Róza Lõrinc, Viktor Zakariás Regina Adrienn, Mária Ádám Hunor, Nikolett Teodóra, Igor Mária Kornél Roxána, Szeréna Enikõ, Melitta Edit, Ditta, Ludmilla Zsófia, Hildegárd Diána Vilhelmina, Dorián Friderika Máté, Mirella Móric Tekla, Lina Gellért, Mercédesz Eufrozina, Kende Jusztina Adalbert Vencel Mihály Jeromos, Médea

[email protected]

Október

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Malvin Petra Helga Ferenc, Edvin, Zóra Aurél, Galina Brúnó, Renáta Amália Koppány Dénes Gedeon Brigitta, Gitta Miksa Ede, Kálmán Helén, Heléna Teréz, Terézia Gál, Aurélia Hedvig, Hédi Lukács Nándor Vendel Orsolya, Orsika Elõd, Korinna Nemzeti ünnep Gyöngyi Salamon Bianka, Blanka Dömötör, Amanda, Armand Szabina, Szabrina Simon, Szimonetta Nárcisz Alfonz, Zenóbia Farkas

November

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

Mindenszentek Marianna Achilles Gyõzõ, Hubert Károly Imre, Tétény Lénárd Rezsõ, Csenger Zsombor Tivadar, Szibilla Réka, Ariel Márton, Martin Jónás, Renátó Szilvia Aliz Albert, Lipót Ödön, Edmond Gergõ, Hortenzia Jenõ Erzsébet, Zsóka, Liza Jolán Olivér Cecília Kelemen, Klementina Emma Katalin, Katinka, Katrin Virág Virgil Stefánia Taksony, Brenda Andor, András

2019 December

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Elza Melinda, Vivien Ferenc, Olívia, Xavér Barbara, Borbála, Boróka Vilma Miklós, Döníz Ambrus Mária, Marion Natália, Natasa Judit, Loretta Árpád Gabriella Luca, Otília, Lúcia Szilárda Valér Aletta, Etelka Lázár, Olimpia Auguszta Viola, Violetta Teofil Tamás Zénó, Tifani, Anikó Viktória, Niké Ádám, Éva Karácsony Eugénia Karácsony István János Kamilla, Apor Tamara, Tamás Dávid Szilveszter

MAGYAR VASÚT 2018 Konferencia A HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület szervezésében szeptember 13-án az év legjelentősebb vasúti konferenciáját tartották. A rendezvény fókuszában ez alkalommal is a vasúti alágazat szereplőit érintő kérdések szerepeltek.

- Budapest - Belgrád vasútvonal: 2019-ben kezdődhetnek meg az engedélyezési munkák és 2023-ban várhatóan be is fejeződnek. A projekt egy gazdaságfejlesztési akció, amely túlmutat egy vasútépítésen. - Magyar - Lengyel (Budapest - Varsó) gyorsforgalmi vasút esetén a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére egy évük van a kormányzatoknak. - A Budapest - Kolozsvár között átfogó fejlesztési stratégia alapján épülne gyorsvasút, amelyet a szomszédos országban Bukarestig hosszabbítanának meg. A hazai szakasz a megvalósíthatósági tanulmányára a közbeszerzést hamarosan kiírják. - Szlovákia felé a vasúti határátkelők számát növelni szükséges, a jelenlegi kilenc átkelőből mindössze négyet használhatnak a tehervonatok és hármat a személyvonatok. Négy szimpóziumon elemezték a szakemberek a vasúti közlekedés helyzetét, szerepét és lehetőségeit 1. STADLER Szimpózium - Vasút helye és szerepe a közösségi közlekedésben

A rendezvényt Dávid Ilona az Egyesület elnöke nyitotta meg, aki bevezetőjében szólt az egységes közlekedési rendszer létrehozásáról, a vasutas szakma presztízsének növeléséről. Alapvető célnak nevezte a magyar vasúti közlekedés népszerűsítését, a vasút hírnevének erősítését, valamint a vasutas szakma presztizsének növelését. Tóth Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy kiemelt célterület a vasúti digitalizáció, az árufuvarozás szerepének növelése, valamint a V4 országok közötti közlekedés növelése. A vasútvállalati engedéllyel rendelkező 48 cégnél 60 ezer ember dolgozik, amelyek éves árbevétele meghaladta a hatszázmilliárd forintot az elmúlt évben. dr. Homolya Róbert a MÁV Zrt. elnök vezérigazgatója kiemelte, hogy folytatni kell a vasút komplex megújítási folyamatát. Meg kell felelni a társadalom és a piac elvárásainak. A vasútnak versenyképes alternatívának kell lennie az egyéni közlekedéssel szemben. Jelentős kihívásnak nevezte a munkaerő megtartását, amelynek alapja a versenyképes bér és munkakörülmények biztosítása. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy az elmúlt években megváltozott a tőke és a személyek áramlásának iránya Európában. Ismertette a legjelentősebb vasúti fejlesztéseket:

12

A kormány központi szerepet szán a vasútnak a közösségi közlekedésben, de folytatni kell a korszerűsítéseket a járműgyártásban, valamint emelni kell a szolgáltatások színvonalát. Dunai Zoltán a Stadler Rail Csoport igazgatója elmondta, hogy a lakóhely és a munkahely közötti szükségszerű ingázás rendkívül nagy terhet ró mind a közösségi közlekedést, mind pedig az egyéni közlekedést kiszolgáló infrastruktúra. Az óriásdugók ma már Magyarországon is mindennaposak, megoldás tehát a közösségi közlekedés jelentős és folyamatos fejlesztése. - Infrastruktúra oldalról az elérhető sebesség emelése, a vonalak villamosítása és kétvágányúsítása a cél - Üzemeltetési oldalról a járműállomány modernizációja, a tarifaközösségek kialakítása, a jegyrendszerek és menetrendek harmonizációja az elsődleges feladat. - Járműgyártási oldalról a több funkciós járművek fejlesztése. Feladatok a Flirt villamos motorvonatok estén: - MÁV - START-nál a „piros” Flirtök minőségi felhozatala a „kék” Flirtök szintjére, USB aljazatok kiépítése, WC tartályok fejlesztése, Braille írás elhelyezése, utastájékoztató - és belső videorendszer korszerűsítése, mozdonyvezetői tablet dokkoló kialakítása - GYSEV-nél hagyományos második mosdó elhelyezése, osztott képernyőjű kijelzők használata, kényelmesebb ülések biztosítása.

Gúla 2018/3-4.

Csépke András a MÁV-START vezérigazgatója felhívta a figyelmet a piacnyitásra és az összehangolt közszolgáltatások biztosítására. Szolgáltatásfejlesztések során szólt: • IC plusz fejlesztésről • Modern nagykapacitású motorvonatok közlekedéséről (I. ütem: Budapest - Vác és Budapest - Cegléd - Szolnok; II. ütem Budapest - Nagykáta - Szolnok) • A jegyértékesítő automaták Budapest elővárosának teljeskörű lefedéséről • Az értékesítési csatornák bővítésének és fejlesztésének hatásáról (jelentős átrendeződés történt 5 % al csökkent a pénztári értékesítés) • Televonat szolgáltatásról: vasárnap délutánon, ütemen felüli mentesítővonat közlekedtetése fog megvalósulni, Nyíregyháza - Debrecen- Budapest Nyugati útvonalon, garantált ülőhellyel, valamint speciális díjszabással légkondicionált Flirt szerelvényekkel. 2. Rail Cargo Hungaria Szimpózium - Magyarország lehetőségei a kínai vasúti alternatív szállítási útvonalak vonatkozásában Duplájára nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között, az előző évben a járatok száma 2020-ra várhatóan évi ötezerre emelkedik. Dr. Kovács Imre a Rail Cargo Hungaria Zrt. igazgatósági elnöke szerint a jelenlegi kínai kormány újra értelmezte a Selyemutat és az „Egy út egy övezet” politikájával a kölcsönösen előnyös együttműködés kereteit fogalmazta meg. Magyarország az „út” és az „övezet” tekintetében egyaránt aktív szerepet tölt be. Arra kell összpontosítanunk, hogy minél több kínai áru érkezzen hozzánk és haladjon keresztül tovább Nyugat-Európába vasúton. Kihívások a kínai forgalomban: - Légi hálózat gyors fejlesztése Ázsiában - Sok import, kevés export - Eltérő nemzetközi szabályozások - Eltérő nyomtávok - Vasúti infrastruktúra elöregedése Európában Megítélése szerint a vasúti fuvarozási piacot úgy lehet a legjobban kézben tartani, ha bőséges szubvenciókkal versenyképessé tesszük a lassabb, de olcsóbb tengeri szállítással szemben. Szabó Károly vezérőrnagy, vámszakmai szakfőigazgató, aki a Nemzeti Adó - és Vámhivatal részéről a partneri kapcsolatok kiépítéséről és működtetéséről szólt a hivatal és a fuvaroztató cégek részéről. Gubik László Záhony - Port Zrt. vezérigazgatója, vázolta a kínai forgalomból adódó lehetőségeket és feladatokat, amelyek, során terminál fejlesztés (vágány és közutak korszerűsítése) és technológiai fejlesztések (rakterület burkolás, vagonbuktató, ömlesztett termények tárolási lehetősége, vegyi anyag átfejtés) is szükségesek.

Gúla 2018/3-4.

Szabó Zoltán a Ghibil Kft ügyvezető igazgatója bemutatta cégét a konferencia részvevőinek, amely 1996ban alakult, jelenleg 150 munkatárssal 20.000 nm raktár-bázison dolgoznak, 10 milliárd forint árbevétellel. Prezentációjában térképeken ismertette az árúk útját Japánból, valamint Kínából. 3. MÁV Szimpózium - V4 - közös megoldások a vasúti alágazatot sújtó munkerőhiány mérséklésére Az előadók választ kerestek arra, hogy miként tehető vonzóbbá a vasút, mint munkahely? Milyen kreatív, a fiatalok érdeklődését is felkeltő munkaerő toborzási lehetőségek vannak? Miként növelhető a vasutas szakma presztízse? Dorozsmai Éva a MÁV Zrt humánerőforrás vezérigazgató-helyettes ismertette a 2017-ben kötött három éves bérmegállapodást, amely alapján a következő évben legalább 5 % bérfejlesztésben fognak részesülni a vasutasok. Sok pénz áramlott a vasútba, de még mindig nem elegendő, mivel a vasúti bérek a nemzetgazdasági átlaghoz viszonyítva elmaradnak. Amíg 2010-ben 5,8 % meghaladta, addig 2018-ban -3,7 százalékkal elmaradtak a bérek. Munkaerő megszerzése érdekében tett intézkedéseik során 45 állásbörzét szerveztek (20 saját szervezés) a karrier oldal megújult, a toborzás erősítésre került, elindult a pályakezdő diplomás program, valamint az Állami Karrier Expó megszervezésre került. Munkaerő megtartása érdekében megkezdődött az új belépők programja, együttműködési, szervezetfejlesztési programok indultak. Nemzetközi együttműködések keretében képzési programok kezdődtek, a vasúti vállalatok sikeres projektjeinek összegyűjtése is megtörtént, ÖBB - MÁV egyeztetés valósult meg, gyakornoki és csereprogramok elindultak, valódi interoperabilitás megteremtése (mozdonyvezetők nyelvi képzése) történik Aneta Przybysz a PKP PLK humánerőforrás vezérigazgató-helyettese ismertette a Lengyel Társaság humánerőforrás helyzetét és programjait, amelyek ösztöndíjszerződések, karrier programok, valamint a cég költségein való képzéseken való részvételek biztosításán valósul meg. Jitka Cesková a SZDC oktatási vezetője a Cseh pályavasutat mutatta be, melynek jelenleg ~ 18. 000 munkatársa van, szintén szól a munkaerő megtartó programjaikról a 2 éves bérmegállapodásról, az ingyenes utazási lehetőségről, a rövidebb heti munkaidőről és az orvosi felülvizsgálatok rendszeréről. Halasi Zoltán társelnök, Vasúti Alágazati Párbeszéd Bizottság részéről ismertette a bizottság összetételét és működését, az ágazati kollektív szerződések jelentőségét is vázolta.

13

4. THALES Szimpózium - a vasúti infrastruktúra üzemeltetési kihívásai A felújítási, karbantartási munkálatok rendkívül fontosak a biztonságos, pontos és gyors vasúti közlekedés garantálása érdekében. A korszerűsítések azonban forgalomkorlátozással, kényszerű kerülőutak kijelölésével, ezáltal többletköltségekkel járnak. Balázs Gáspár a Thales Rail Signalling Solution Kft. értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy 1991 óta van jelen Magyarországon a cég, amely megoldásokkal, valamint szolgáltatásokkal látja le a közlekedési, légi- és űripari, biztonsági és védelmi eszközök piacát. Az elmúlt években a társaság közel 50 állomáson - mint például Győr, Békéscsaba, Székesfehérvár - telepített elektronikus biztosítóberendezéseket 20 projekt keretében. A cég elsőként telepítette Magyarországon az Egységes Európai Vasúti Vonatbefolyásoló Rendszer (ERTMS) Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerét (ETCS) A Thales ETCS fedélzeti alrendszer 17 hazai gyártású villamos mozdonyon garantálja a magas szintű technológiát, fokozva a közlekedés biztonságát és a magyarországi vasúti hálózat interoperabilitását. A vasúti infrastruktúra üzemeltetési kihívásairól szólva kiemelte a szakember utánpótlás nehézkes, sokfajta a technológia, szűkösek az erőforrások fejlesztésekhez, teszteléshez Mogyorósi Szilvia az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről elmondta, hogy XIX. századi kötöttségek, XXI. századi elvárasokkal párosulnak a vasúti közlekedésben, amelyek a személyszállítás részéről a sűrű, ütemes, akadálymentes közlekedés. Az árufuvarozás részéről pedig a magas tengelyterhelés, villamosítás és országok között átjárás lehetőségében nyilvánul meg.

14

A fejlesztések miatti vágányzárak kapcsán kiemelte, hogy vizsgálják az árufuvarozók kompenzációjának lehetőségeit, ami akkor valósítható meg, ha a központi költségvetés erre forrást biztosít, valamint az Európai Bizottság nem minősíti tiltott állami támogatásnak. Katona László az MMV Zrt. vezérigazgatója a vágányzárak kérdését a pályahasználó oldaláról közelítette meg. Nehézségeikről elmondta, hogy későn értesülnek a vágányzárakról, az ügyfelekkel nehéz elfogadtatni a többletköltségeket, túltervezettek a technológiák (túl sok személyvonat, túlterhelt infrastruktúra) eltűnő rakodó, illetve tehervonati vágányok jellemzik a hálózatot, valamint egy adott körzetben túl sok az egyidejű vágányzár. Veszprémi László a MÁV Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese a vágányzári kihívások kapcsán értékesítési, tervezési, közlekedtetési kihívásokról beszélt. Labancz László a MOL Csoport részéről a megrendelői oldal szempontrendszerét vázolta a vasúti infrastruktúrára vonatkozólag. A MOL-nak célja a vasúti kocsi parkjának a modernizálása, a GPS alapú kocsi-követés biztosítása, a partnereik teljesítményértékelése, vasúti kocsi mosó kiépítése Százhalombattán, és mozdonyaik felújítása. A konferencián átadták a Sipos István-díjat, amit idén Kopp Miklósnak, a Vasutak Nemzetközi Szövetsége egykori árufuvarozási igazgatójának, a Záhony-Port Zrt. korábbi vezérigazgatójának ítéltek oda.

Gúla 2018/3-4.

Látogatás a MÁV archívumban Az MTSZSZ folytatta szakmai programsorozatát, amelynek keretében a MÁV Archívumában folyó szakmai munkát és az ott őrzött vasutas múltat bemutató értékeket ismerhettük meg. Az Archívum története az 1960-as évek elejére nyúlik vissza, ekkor a Művelődési Minisztérium Levéltári Osztálya vasúti szaklevéltár alapítására adott elvi engedélyt a MÁV-nak. A 90-es évek második felére 70 ezer iratfolyóméternyi dokumentum halmozódott fel, s ennek 20 %-a a nem selejtezhető kategóriába tartozott, viszont a tárolásuk nem volt megoldva. A vasúttársaság elemi érdeke lett egy archívum létesítése. A jelenlegi épület építése 2001-ben kezdődött, a műszaki átadás 2004. december 15-én fejeződött be. A budapesti Nyugati pályaudvaron található épület 3000 m2 alapterületű. A raktárak mellett ügyfélszolgálati helység, iratfeldolgozó rész és irodák is találhatóak.

Az ezer darabos videokazetta gyűjtemény digitalizálása jelenleg folyamatban, számos oktatófilm kerül így archiválásra. Az Archívumot a MÁV-csoport dolgozói mellett tervező vállalatok (NIF), diplomamunka írók, történészek használják leggyakrabban, de a családfakutatók is gyakori vendégek az épületben, valamint hivatalos adatszolgáltatást is végeznek (pl. bírósági megkeresések, hadiárvák) A vasútbarátok és történelem iránt érdeklődők, családfakutatók órákat, sőt napokat is eltölthetnek ezen ritka értékek között. A program harmadik részében érdekes és ritka dokumentumokba tekinthettünk be: • a legrégebbi őrzött dokumentumot, amely 1845-ből való, Sopron város vasútállomásának kisajátítási helyszínrajza • 1852- ből Pozsony állomás kisajátítási tervrajza • 411-119 mozdonynak a mozdonykönyve • 1882-ben megnyitott Központi Telekkönyv • szolgálati táblázatok a 1931-32-ben nyugdíjba vonulókról • Rangsorkönyv (Magyar Államvasutak Tisztviselőinek rangsora 1913)

Az Archívumba a 10 évnél régebbi, nem selejtezhető, illetve történet értékű ügyiratok, valamint több addig önálló tervtár került, de a felszámolt, végelszámolt vagy eladott MÁV leányvállalatok irat- és tervanyagát is igyekszik összegyűjteni. A nagyobb szervezeti egységek (személyügy, gépészet) dokumentumai mellett, tervtárak (MÁVTI) átvétele is megtörtént, valamint jelentős gyűjtemények is fellelhetőek. Helyszínrajzok, jegyminták, illetve 1894-től valamennyi menetrend rendelkezésre áll. Az Archívum történetének és működésének megismerése után a raktárakat is megtekintettük, ahol fotó, valamint videó gyűjtemény is megtalálható. A kb. 200.000 fotó között szerepelnek személyekről, eseményekről és építményekről készült fényképek is.

Gúla 2018/3-4.

A MÁV Archívum munkavállalóinak nagy része tagja szakszervezetünknek, így külön érdekesség volt, hogy a szakmai programon résztvevők megismerhették az itt dolgozó tagtársak mindennapi munkáját. Köszönjük dr. Opauszki István archívumvezető magas szakmai színvonalú ismertetőjét. Novodonszki András (szöveg és fotó)

15

EREDMÉNYEINK Győztes választások a Bosch gyárban Üzemi tanácsi és munkavédelmi képviselő választásokat tartottak a miskolci Bosch gyárban, amely jelentős MTSZSZ sikerrel zárult. Az üzemi tanácsi választásokon az MTSZSZ 57,8 % eredményt értünk el, így a 13 fős bizottságba mind a 9 jelöltünk bekerült. A 3 fős munkavédelmi bizottságba 2 MTSZSZ jelölt került. A szavazáson a részvételre jogosultak több mint 70 %-a vett részt. ÚJABB TAGCSOPORTOK ALAKULTAK Infineon Technologies Cegléd Kft. November elején a ceglédi Infineon Kft- nél is megalakult szakszervezetünk tagcsoportja. A cég Magyarország legnagyobb félvezetőgyártó társasága és egyben a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója, hiszen 1200 embernek ad munkát.

CHINOIN Zrt. / Sanofi Az elmúlt időszakban Miskolcon a Sanofi gyárban is megalakult szakszervezetünk tagcsoportja. A Csanyikvölgyben üzemelő cégnél közel 500 fő dolgozik, ahol legmodernebb technológiák alkalmazásával stratégiai fontosságú termékek világszínvonalú előállítása zajlik, végsterilezett ampullák, injekciók és előretöltött fecskendős injekciók formájában. Oriflame Hungary Kft. A svéd szépségipari cég magyarországi leányvállalatának Üllőn található a telephelye, ahol ősszel alakult meg tagcsoportunk. A cégnél több, mint 150 főt foglalkoztatnak.

Közlekedéstudományi Intézet Szeptemberben a Közlekedéstudományi Intézetben (KTI) is megalakult szakszervezetünk tagcsoportja. A KTI jogelődjeivel együtt 80 éves múltra tekint vissza, feladata, hogy az EU irányelvei alapján folyamatosan fejlődő és biztonságos közlekedési környezetet alakítson ki hazánkban.

30 éves a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája 2018. november 22-én a LIGA Szakszervezetek ünnepi LIGA Tanács ülést tartott, amely keretében megemlékezett a szervezet fennállásának 30. évfordulójáról. A konföderációhoz a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete négy esztendeje csatlakozott.

16

Gúla 2018/3-4.

Hogyan tartható meg a fiatal munkavállaló? Miért nem elítélendő (vagy igen), ha egy Y vagy Z generációs munkavállaló megkérdezi a főnökét, hogy mennyi social media idő megengedett munkaidőben? Hogyan motiváljunk egy csökkent figyelemküszöbbel bíró huszonéves munkavállalót? Melyek az egyes generációk vágyott munkahelyi élményének különbségei, és milyen sztereotípiákkal néznek szembe az X, Y és Z generációk tagjai? Az elmúlt években számtalan kutatás, cikk, konferencia és persze közösségi média bejegyzés foglalkozott a generációk munkahellyel kapcsolatos attitűdbeli különbségeivel. A vélemények rendkívül változatosak voltak. Ezek alapján már lényegesen egyértelműbb lett a kép a munkavállalók tényleges elvárásairól. Összességében nehéz életkori és generációs mintázatokat felfedezni a munkaerő megtartása érdekében tett erőfeszítések sikerében, a lojalitás elsősorban nem generációs, hanem inkább élethelyzeti kérdés. Mégis meglepetés volt, hogy a vártnál is jelentősebb szempont a fiatal munkavállalók számára a jövedelem. Közben a fiatalok az átlagnál magasabb arányban elégedettek a bérükkel. Mégis nagyobb arányban váltottak legutóbb a magasabb fizetésért, mint az idősebbek. Hogy is van ez? Az ellentmondás látszólagos, a fiatalokat korántsem csak az anyagi juttatások motiválják, hanem további négy fontos szempont: • a munkavállalókkal együttműködve működik-e a cég • elismerik-e a munkájukat, van-e előrelépési lehetőség • jól szervezett-e a munkavégzés, világosak-e a munkakörök • milyen a közvetlen vezetővel való viszony Sok fiatal kevésbé tartja fontosnak az elérhető jövedelmet, ha úgy érzi, hogy befektetnek a tudásába, és hogy az adott ugrással közelebb kerülhet a céljaihoz. Van viszont egy pont számukra, amikor már nem éri meg csak a tudás miatt maradni, komplexebb szempontokat kezdenek el mérlegelni. A felsorolt szempontok fontossága egyébként nagyon hasonlóan alakul a többi korosztályban is, úgy tűnik tehát, hogy amennyiben elégedett munkavállalókat szeretnénk, korosztálytól függetlenül érdemes a fenti kritériumokra tekintettel lenni, és ezeket folyamatosan mérni. A 35 alatti korosztály munkahelyváltással kapcsolatos indokai között a magasabb jövedelem mellett az idősebbek véleményéhez képest nagyobb arányban szerepeltek a vezető személyét érintő vagy a munkakörnyezettel és munkahelyi szolgáltatásokkal kapcsolatos megfontolások is. Az idősebb korosztályokhoz képest viszont kevésbé érdekli ezt a csoportot a munkaszervezés, a pihenőidő mértéke és a munkahelyi stressz. Mint ahogy az is, hogy mennyire stabil vállalatnál dolgoznak. Annál fontosabb számukra viszont, hogy figyelembe vegyék a véleményüket, hogy szakmailag fejlődhessenek a munkahelyükön, valamint főleg a nem irodai munkát végzők esetében a munkaidejük rugalmassága. „Az eredményeinkből az látszik, hogy a fiatalok is kitartanak a munkaadójuk mellett, ha minőségi a munkavállalói élményük, és az ő mércéjükkel minőségi”, a munkavállaló

Gúla 2018/3-4.

és munkahely viszonya sok szempontból hasonlít egy párkapcsolatra: van, akiben lassabban alakul ki a kötődés, de olyan is akad, aki szinte azonnal képes elköteleződni. A fiatalok gyakran érezhetik úgy, hogy még „nincs itt az ideje” kötődni a munkahelyükhöz, hiszen bármikor válthatnak egy jobb reményében. Azonban az idősebbek is új munkahelyet keresnek, ha nem megfelelő a munkakörnyezet, ez is világosan kiderült a kutatásból. Ha nyílt kommunikációval, az elvárások kölcsönös tisztázásával sikerül bizalmi kapcsolatot kialakítani, akkor csupán az életkoruk miatt nem lesznek kevésbé lojálisak a fiatal dolgozók sem. Ez a szempont sem életkorfüggő. A generációk egymással folytatott kommunikációja egyre lényegesebb az új korosztályok munkaerő-piacra lépésével és a nyugdíjkorhatár kitolódásával. Fontos, hogy tudatában legyünk a fiatalabb munkavállalókkal folytatott kommunikációnk módjának. Vajon felnőttek egymás közötti párbeszéde történik-e, ahol egy tapasztaltabb és egy junior kolléga cserélnek eszmét, vagy egy szülő-gyerek párbeszédben találják magukat a felek? A hatékony intergenerációs együttműködés kulcsa, hogy el tudjuk választani a kétféle kommunikációt egymástól, és egyenrangúként kezeljük egymást. Ezért mindkét fél felelős. Ne várjuk, hogy a lábunk előtt heverjenek a fiatalok, de az ő látszólagos lazaságuk se váltson át tiszteletlenségbe, így nem lesz gond az együttműködéssel. Ijesztő tudatosság - mi az orvosság További valós különbség mutatkozik a generációk között az igények tudatos és határozott képviseletében: magasabb és főként artikuláltabb elvárásokkal állnak a munka világához a fiatalok, mint a 35-40 évnél idősebb társaik, és ezzel párhuzamosan az önérvényesítési készségeik is erősebbek. „Munkáltatói, vezetői szempontból véleményem szerint az egyik legfontosabb, hogy az elvárások és a valóság legyen összhangban, azt ígérjük, és mondjuk, amit a szervezetünk valóban nyújtani tud, és nem azt, amiről úgy gondoljuk, hogy azt hallani szeretné a fiatal munkavállalónk. Egy be nem váltott ígéret igen könnyen és gyorsan a kolléga távozását eredményezheti, míg az őszinte kommunikáció az egymásba vetett bizalmat erősíti”. Ha mindezt a tudást a gyakorlatban is alkalmazzuk, akkor elkerülhetjük azokat a kliséket, hogy „bezzeg a fiatalok mindent azonnal akarnak, de nem hajlandóak tenni érte”, vagy, hogy „az idősebbek olyan dolgokat akarnak ránk erőltetni, amelyeknek nincs semmi értelme”. Évszázados tapasztalat, egyik generáció sem rosszabb, mint az előző volt, csak más. Máshogy szívta magába az információt, máshogy használta azt, és máshogy élt, mint az előzők. Nem jobban, nem rosszabban. Máshogy. Ha azt nézzük, hogy a világ folyamatosabban bonyolultabbá és komplexebbé válik, és ezt mindig az újabb és újabb generációk viszik a hátukon, akkor megnyugodhatunk: egyre kiválóbb elmék vesznek körül bennünket a világban, hiszen képesek voltak mindezzel megbirkózni. Forrás: hr-portal

17

A mobilitás jövője: a mobilitásszolgáltató Mint mindannyiunk számára ismeretes, napjainkra a közlekedési szektort (is) teljesen átformálta az informatika, akár a valós idejű digitális menetrend applikációkról legyen szó, akár a járművek önvezető fedélzeti rendszereiről. Ezek a változások eddig szigetszerűen hoztak forradalmi újdonságot a közlekedési ágazat különböző gyártói/ beszállítói/szolgáltatói területeire, nem alkottak összefüggő valós idejű hálózatokat, eddig. Az elmúlt évben viszont olyan jelentős, strukturált változások indultak meg, amelyeknek előszele elsőként a globális autógyártókat érintette meg, de ennek folyamán magának a közlekedési szolgáltatói szektornak is jelentős változást fog generálni az elkövetkező 10 éven belül. Egy új piaci szereplő fog megjelenni a közlekedés területén a napjainkban is már létező valós idejű informatikai hálózatokra támaszkodva, a mobilitásszolgáltató. Ennek a fogalomnak a megmagyarázása helyett inkább három példát hoznék az élet más területeiről a mobilitásszolgáltató tartalmi-funkcionális voltának, analógiájának a megismerésére: -AIRBNBa világ legnagyobb hotelszolgáltatója, még sincsen egyetlen egy saját tulajdonú ingatlanja sem, sőt az ilyen közösségi szálláshelyeken 2015-ben már csak Budapesten 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak, míg a budapesti összes szállodában csak közel 8 milliós volt ugyanez a szám, vagyis már a piac több mint 20 százalékát adták a közösségi portálokon értékesített magánszálláshelyek, - UBER a világ legnagyobb taxi társasága, 12.000 fős alkalmazotti létszámmal, míg egyetlen autó sincs (még) a tulajdonában, 2009-ben alapították, 2017-ben már több mint 1,5 millió regisztrált sofőrre rendelkezett, - FLIXBUS Európa egyik, hanem a legnagyobb autóbuszos szolgáltatója, amelyet 2013-ban alapítottak és azóta100 millió utas utazott már velük, csak 2017-ben 40 millióan. Több, mint 2.000 úti cél, 28 ország területén, ami naponta növekszik, több mint 300.000 autóbuszjárat naponta, egyes helyeken akár 30 perces gyakorisággal. Tehát a mobilitásszolgáltató szolgáltatása nem egy (sokszor ellentétes érdekű) közösségi közlekedési szolgáltató vállalatok és/vagy személyszállító cégek alkotta (kényszerű) tarifaközösség(ek) közös terméke (mint pl.: a Budapest Bérlet vagy a Start Klubkártya család), hanem egy régi vasúti árufuvarozási termék-analógiát használva a „háztól-házig” való helyváltoztatást nyújtó szolgáltatás. Magyarul nem az utazni vágyó megy a szolgáltatóhoz helyváltoztatási igényét bejelenteni és az adott napszakonként eltérő, ciklikusan rendelkezésre álló szolgáltatást megvásárolni, hanem a (mobilitás)szolgáltató jön házhoz. Viszont a mobilitásszolgáltató a szolgáltatását informatikailag nyújtja, több csomaggal bemutatva a megoldást, míg önálló járművekkel nem rendelkezik, csak vevői igény-csomag szintekkel. Ez viszont a járműgyártóknak okoz igen komoly kihívást már a közeljövőben, mivel a jármű típusa, mint brand eltűnik, értéktelenné válik, ami jelenleg elképzelhetetlen, hogy például a Merce-

18

des, mint márka eltűnjön, amit több mint 100 éve vezettek be a piacra, míg a jármű továbbra is fennmarad. Viszont a járműveket ezek a mobilitásszolgáltatók igen komoly versenyeztetéssel fogják bérelni a gyártótól, pontosabban nem járművet, hanem egy meghatározott helyváltoztatási szolgáltatási csomagokat fognak vásárolni, viszont így a jármű, mint tulajdon, értéktelenné válik. Ez a múltban még státuszszimbólumként szereplő érték már most is jelentős mértékű vesztést szenvedett el, mondhatni a jelenkor fiataljátmár egy jármű márkája nem köti le, teljesen hidegen hagyja. Ő olcsón, gyorsan, folyamatosan online térelérési igénnyel kíván helyet változtatni, nem pedig jogosítvánnyal rendelkezni, minden évszaknak megfelelő járművezetési rutinnal és több megyére vagy országra kiterjedő helyismerettelfelvérteződni (a parkolásról nem is beszélve) vagy akár bármely közösségi közlekedési szolgáltatások specifikumait megismerni. Utazni akar, most, azonnal, olcsón. Ezt az igényt fogják a mobilitásszolgáltatók kiszolgálni, elsőként városi közlekedésben megjelenve, de mondani sem kell, jóval olcsóbban a napjainkban elérhető lehetőségekhez képest. Ezt úgy tudják elérni, hogy az autó vagy busz vagy bármilyen más járműnoname márkájú lesz, így nem kell a brandet megfizetni egy jármű értékében, valamint a járművet sem maga üzemelteti, hanem a gyártó cég, úgyis ő ért a legjobban hozzá. Ez viszont katasztrofális piaci folyamat a napjainkban lévő minden járműgyártóra. Ennek egyik jelensége a szupermarket hálózatok saját márkás termékeik megjelenése, amelyek sajátmárkás csomagolásban kerülnek a polcokra, így a sajátmárkás csomagolásban lévő termékek akár 40%-al olcsóbban is megvásárolhatók az üzleteikben, mint az eredeti gyártó csomagolásában, ugyanazon minőségű termék esetén.Például egy mobilitásszolgáltató évente leköt 20 évre előre 10.000 darab Mercedes S600-as modell jelzésű járművet, de nem kéri a brandet horribilis áron, hanem negyede áron köti le a gyár termékének a szolgáltatási képességétúgy, hogy meg sem veszi, üzemeltetni sem kívánja, nemhogy megtankolni vagy vezetni. Ezen üzemeltetési kihívások felelősségét a gyártón kívánja hagyni, oldja meg ő. Ennek a folyamatnak a felismerése érdekében elindultak a járműgyártóknál új üzleti együttműködési modellek olyan piaci szereplők bevonásával már akik vagy eddig beszállítóik voltak (pl.: gumigyártók) vagy akár soha nem álltak velük kapcsolatban (pl.: üzemanyag előállítók, vízerőművek).Ilyen együttműködés alakult már ki az olasz-amerikai Fiat-Chrysler társaság esetén is, aki a Google társasággal működik együtt ezen a téren. A mobilitásszolgáltatók tehát olyan új piaci szereplők lesznek, akik az informatika alapján olyan erőt fognak képviselni a helyváltoztatást nyújtó szolgáltatói piacon, hogy a mostani (tetejében igen jelentős állami forrásokat felhasználó) személyszállító szolgáltatók nem fognak tudni versenyezni, csak egy rövid ideig, de nyerni soha nem fognak tudni. Ennek a változásnak a társadalomra viszont

Gúla 2018/3-4.

nemcsak előnyös (pl.: a közösségi autók megjelenése miatt kevesebb autó lesz, több hely szabadul fel a városokban zöld felületnek a feleslegessé váló több sávos körutak egysávosra való visszaalakításuk nyomán, megszűnnek a közúti balesetek az önvezető autók nyomán, stb.), hanem igen jelentős káros kihatása is lesz. Ennek egyik kihatása a munkavállalói piacra lesz: nem lesznek járművezetői és járműkarbantartói munkakörök, de személyszállítási munkakörök sem a kizárólag online értékesítésnek és az önvezető járműveknek köszönhetően.

a tulajdonjoggal együtt nem hogy nem kell lemondani az egyéni közlekedés nyújtotta minőségiutazási körülményekről, hanem a baleseti kockázat is a kötöttpályás közlekedésnél is alacsonyabb szintű mértékű lesz.

Természetesen ezen folyamatok lassan fognak beindulni, de rohamosan gyorsan fognak elterjedni, mivel már most is léteznek olyan önvezető funkciókra előre kiépített járművek is (pl.: Tesla), amit akár közösségi járműnek is át tud adni majd tulajdonosa napközben, kihasználatlanságuk esetén. Ez oda fog vezetni, hogy idővel mindenki le fog szokni a magántulajdonú járművek tartásáról, mivel

Jelentős béreemelésre van szükség 2019-ben Jelentős béremeléseket kell végrehajtaniuk a cégeknek a következő évben, mert kritikus létszámhiány alakult ki a versenyszféra és a közszolgáltató vállalatoknál egyaránt. Megnövekedtek a túlórák, kiszámíthatatlanná váltak a munkaidő beosztások, felborult a munka és a magánélet egyensúlya, ugyanakkor folyamatosan emelkednek a követelmények, növekednek a darabszám elvárások vagy csökkennek a normaidők. Sokan váltanak munkát, keresnek kedvezőbb feltételeket, egyre nehezebb pótolni a jól képzett, tapasztattal rendelkező szakembereket, ugyanakkor a pályakezdőknél a munkahelyhez való lojalitás alacsony fokon áll.

A munkabér mellett egyre fontosabbá válik a munka és a magánélet összhangjának a megteremtése. Azoknak a vállalatoknak, amelyek ezt nem tudják biztosítani további foglalkoztatási problémával kell szembenézniük. Nem terhelhetőek tovább a dolgozók. Az MTSZSZ a bértárgyalások során azért küzd azoknál a vállalatoknál ahol érdekképviseletet lát el, hogy a bérek emelkedése megállítsa a munkaerő elvándorlását, ugyanakkor javuljon a cégek munkaerővonzó képessége, biztosított legyen az egyensúly a munka és a magánélet vonatkozásában. Mindezek mellett figyelemmel kell lenni a cafeteria változó szabályaira, a juttatások nettó értéke nem lehet kevesebb az eddigieknél.

AZ MTSZSZ tiltakozik a Munka törvénykönyve módosítása miatt A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete tiltakozik a Munka törvénykönyve módosítása miatt, miszerint éves szinten 400 órára is növekedhetne a túlórák száma, illetve egyről három évre emelkedne a munkaidőkeret.

Ezen módosító javaslatokat szakszervezetünk elfogadhatatlannak tartja és minden törvényes eszközzel próbáljuk elérni, hogy a felemelt 400 óra túlórától is csak a Kollektív Szerződésben lehessen eltérni. A három éves munkaidőkeretnél is az éves elszámoláshoz is ragaszkodunk.

TISZTSÉGVISELŐK KÉPZÉSE 2018

Life Enjoy

" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2019 TIXPDF.COM - All rights reserved.