TWEE WERELDEN DIE BOTSEN HOE ARCHITECTEN DE OVERSTAP MAKEN TUSSEN FYSIEK EN DIGITAAL


1 TWEE WERELDEN DIE BOTSEN HOE ARCHITECTEN DE OVERSTAP MAKEN TUSSEN FYSIEK EN DIGITAAL2 TWEE WERELDEN DIE BOTSEN De architecten van vandaag omarmen di...
Author:  Arthur Lenaerts

1 downloads 102 Views 6MB Size

Recommend Documents


No documents

TWEE WERELDEN DIE BOTSEN HOE ARCHITECTEN DE OVERSTAP MAKEN TUSSEN FYSIEK EN DIGITAAL

TWEE WERELDEN DIE BOTSEN

De architecten van vandaag omarmen digitale technologie meer dan ooit tevoren, omdat ze gebouwen ontwerpen die een verbazingwekkende impact hebben op het fysieke landschap. Hiervoor is een nieuwe reeks vaardigheden nodig die een aanvulling vormt op die van traditionele ontwerpers. Architecten van nu moeten in staat zijn om met succes de overstap te maken tussen beeldscherm en bouwlocatie, en tussen papier en pixels. Wie een emotionele impact wil maken in de echte wereld, moet de visie hebben om er ook in de virtuele wereld een te maken.

Dit verslag is een viering van die prestaties. We hebben wereldwijd met toonaangevende architecten gesproken over hun bekendste werk, waarbij we ons hebben verdiept in de multidisciplinaire ontwerpgeheimen achter deze buitengewone creaties. Wij kijken naar hoe creatieve architecten het fysieke met het digitale combineren om enkele van 's werelds mooiste gebouwen te ontwerpen, van kleinere projecten tot grootschalige structuren.

Pagina 2

INHOUDSOPGAVE

PROJECT:

PROJECT:

PROJECT:

PROJECT:

CARBON HOUSE

AYLA GOLF ACADEMY & CLUBHOUSE

CASA CHAMISERO

HOUSE ON FOUNTAIN STREET

Bedrijf: DDAANN

Bedrijf: Oppenheim Architecture

Bedrijf: GITC Arquitectura

Bedrijf: Sivak + Partners

Locatie: Praag, Tsjechië

Locatie: Akaba, Jordanië

Locatie:Ten noorden van Santiago, Chili

Locatie: Odessa, Oekraïne

Architecten: Felipe Vera Buschmann, GITC-partner; Rodrigo Belmar Expósito, GITC-partner

Architect: Stefan Gurtovoi, lead architect

Architect: Daniel Baudis, senior architect www.ddaann.cz

Architect: Chad Oppenheim, principal/ lead designer www.oppenoffice.com

www.sivak-partners.com

PROJECT: MINAMISANRIKU SUN SUN SHOPPING VILLAGE

Bedrijf: Kuma Kengo and Associates (KKAA) Locatie: Minamisanriku, Miyagi, Japan Architect: Toshiki Meijo, chief of design www.kkaa.co.jp

www.gitc.cl

Pagina 3

Projectlocatie Praag, Tsjechië

Project: Ayla Golf Academy & Clubhouse Locatie: Akaba, Jordanië Gesprekspartner: Chad Oppenheim, principal/lead designer web: www.oppenoffice.com

Architecten:

DDAANN

Samenvatting: D  e filosofie van de Tsjechische studio DDAANN is geworteld in samenwerking, met een sterke focus op de implementatie van zowel architectuur als interieurontwerp. Website:

www.ddaann.cz

WAT DIT HUIS ZO BIJZONDER MAAKTE, WAS DE BESLISSING OM DAPPER TE

Carbon House

ZIJN

Een project is vaak pas groots wanneer een cruciaal element buiten de controle van de architect ligt: de moed van de klant. Gelukkig had de eigenaar van Carbon House in de buurt van Praag, Tsjechië, dat in overvloed. Het gebouw is een gewone gezinswoning, gebouwd voor een gezin van vier personen volgens de lokale regelgeving en met een beperkt budget. Maar binnen die beperkingen is een fascinerende structuur ontstaan. Daniel Baudis, senior architect bij DDAANN, zei dat de bereidheid van de klant om in dit project samen te werken de sleutel was tot het uiteindelijke succes. "Wat dit huis zo bijzonder maakte, was dat het dapperheid uitstraalde", zei hij.

PROJECT BEKIJKEN

INHOUDSOPGAVE

4

Carbon House, dat in samenwerking met Mjölk Architecten is ontworpen, heeft een houten frame met een ongebruikelijke gevel. In plaats van het meer gebruikelijke larikshout, is het voorzien van shou sugi ban - de oude Japanse houtskoolhouttechniek. Het resultaat is een huis met een opvallende uitstraling die een statement maakt in het omringende landschap. Ondanks de visuele impact zegt Baudis dat hij het meest trots is op de manier waarop het huis, dat is gebouwd op een klein perceel, zijn primaire functie als gezinswoning vervult.

Vraag en antwoord Daniel Baudis, senior architect

Project: Ayla Golf Academy & Clubhouse Locatie: Akaba, Jordanië Gesprekspartner: Chad Oppenheim, principal/lead designer web: www.oppenoffice.com

PROJECT BEKIJKEN

INHOUDSOPGAVE

5

"Er zijn veel trucs die we met ruimte kunnen uithalen, zoals het vullen van de openingen onder de trap met een toilet, wasmachine of voorraadruimte", zei hij. Het bereiken van deze resultaten begon met een fysiek ontwerpproces waarbij vanaf het begin af aan rekening werd gehouden met de beperkingen van het project. Op basis hiervan vloeiden de ideeën, ook in digitale vorm, maar gedurende het gehele project wisselden papier en pixels elkaar af. Ze werden als het ware met elkaar verweven.

ER ZIJN VEEL TRUCS DIE WE MET RUIMTE KUNNEN UITHALEN

"We hebben veel met de hand gemaakte tekeningen gebruikt tijdens de realisatie van het project en voor de samenwerking op de bouwplaats", aldus Baudis. "We hebben ook plannen op schaal geprint, maar deze kunnen voor een klant soms moeilijk te begrijpen zijn en een maquette - een fysiek model van papier - is vaak het beste voor de verbeelding van de klant."

PROJECT BEKIJKEN

INHOUDSOPGAVE

6

Projectlocatie Akaba, Jordanië

Architecten:

Oppenheim Architecture

Samenvatting: H  et hoofdkantoor is gevestigd in Miami en heeft meer dan 45 AIA Awards gewonnen. Oppenheim Architecture maakt gebouwen waarbij schoonheid en functie in balans zijn, en heeft projecten in meer dan 25 landen. Website:

www.oppenoffice.com

Ayla Golf Academy & Clubhouse Wat doe je wanneer een klant vraagt om een iconisch gebouw? Dat was de uitdaging voor Chad Oppenheim, hoofdarchitect van Oppenheim Architecture, bij het ontwerpen van het karakteristieke gebouw voor de Ayla Oasis in Jordanië.

WE BEZOCHTEN DE LOCATIE EN WAREN GEFASCINEERD DOOR DE "We bezochten de locatie en waren gefascineerd door de omringende bergen en de manier waarop de locatie feitelijk uit een aantal duinen bestond", zei hij, en hij voegde eraan toe dat hij iets wilde creëren dat "stil is, geïntegreerd in het landschap en dat zich opent naar de omliggende bergen".

OMRINGENDE BERGEN EN DE MANIER WAAROP DE LOCATIE FEITELIJK UIT EEN AANTAL DUINEN BESTOND

INHOUDSOPGAVE

7

Vraag en antwoord Chad Oppenheim, principal/lead designer

Om dat te doen, bracht Oppenheim de fysieke en digitale aspecten samen in een proces dat de inspiratie liet stromen. "Ik keek naar het zand, schetste en tekende, en legde de basis om het project te begrijpen", zei hij. "Wij hebben heel snel op de computer 3D-geprinte modellen gemaakt en de vorm ervan verfijnd. We werkten samen met ingenieurs om de structuur digitaal te ontwerpen, maar daar hield het bij op. De rest is met de hand gemaakt."

WE WERKTEN SAMEN MET INGENIEURS OM DE STRUCTUUR DIGITAAL TE ONTWERPEN, MAAR DAAR HIELD HET BIJ OP. DE REST IS MET DE HAND GEMAAKT

PROJECT BEKIJKEN

INHOUDSOPGAVE

8

Het resultaat is een gebouw met een tactiele kwaliteit dat is ontworpen om "de ziel van de mensen" te laten zien.

HET GROOTSTE WONDER IS HOE JE ZOIETS SPECTACULAIRS BINNEN EEN BEPAALD BUDGET KUNT DOEN

Om de boodschap naar de klant over te brengen naarmate de bouw vorderde, werden geprinte 3D-modellen gebruikt om beter fysiek inzicht te krijgen in het gebouw. Ook werden er full-scale mock-ups gemaakt in een iteratieve constructie, waar het bouwproces ter plaatse werd ontdekt. "Er is altijd een grens tussen droom en werkelijkheid", aldus Oppenheim. "Het grootste wonder is hoe je zoiets spectaculairs binnen een bepaald budget kunt doen. Iedereen kan een duur gebouw neerzetten. We wilden meer bereiken met minder. Alles wat je ziet, is wat je krijgt. Er is geen verborgen structuur. Dit is een pure uitdrukking van de emotie die uitgaat van deze locatie. Dit is geen gepolijst project. Wij wilden ziel en karakter laten zien."

INHOUDSOPGAVE

9

WE ZIJN ER ERG TROTS OP DAT WE ERIN ZIJN GESLAAGD OM AAN DE Projectlocatie Santiago, Chili

VERWACHTINGEN VAN DE KLANT TE VOLDOEN EN DE OPLEVERINGSDATUM TE HALEN

Architecten:

GITC Arquitectura

Samenvatting: C  hileense studio GITC neemt projecten aan van concept tot bouw, waarbij gebouwen worden gecreëerd die beantwoorden aan de milieu-eisen en de behoeften van de klant. Website:

www.gitc.cl

Casa Chamisero Casa Chamisero, gelegen ten noorden van Santiago in Chili, is een indrukwekkend gebouw. Gedefinieerd door een stuk gewapend beton, domineert het de vallei waarin het is gebouwd door een indrukwekkend gebruik van geometrie die zowel complex als efficiënt is. "Wij zijn er bij dit project erg trots op dat we erin zijn geslaagd om aan de verwachtingen van de klant te voldoen en de opleverdatum te halen", aldus GITC Arquitectura-partners Felipe Vera Buschmann en Rodrigo Belmar Expósito. Het gebouw van 750m2 dient als gezinswoning en beschikt over een piano nobile, waar zich de hoofdentree bevindt, evenals de parkeerplaats, gemeenschappelijke ruimten, achtertuin en het zwembad. Er zijn ook ruimten voor feesten en familiebijeenkomsten. De slaapkamers bevinden zich op de eerste verdieping, terwijl in de kelder een multifunctioneel recreatiegebied met bioscoop en aquaria is ingericht.

INHOUDSOPGAVE

10

Het ontwerp van het project profiteerde van een succesvolle combinatie van fysieke en digitale processen. De eerste schetsen werden met de hand gemaakt, waarna deze ontwerpen met behulp van 3D-modelleringssoftware SketchUp in veel verschillende variaties werden ontwikkeld.

Vraag en antwoord Felipe Vera Buschmann, Rodrigo Belmar Expósito, GITC partner GITC-partner

INHOUDSOPGAVE

11

Toen de belangrijkste voorstellen voor het gebouw volledig waren gedefinieerd, werd de modellering met behulp van BIMsoftware (building information modelling) uitgevoerd. Maar Buschmann en Expósito hebben de wens om de combinatie van fysiek en digitaal nóg harmonieuzer te maken. "Het zou interessant zijn om beide aspecten te integreren, met dien verstande dat ze momenteel van elkaar zijn gescheiden door de mogelijkheden die elk van hen levert", zeiden ze. "Het zou bijvoorbeeld interessant zijn om kleuren in te kunnen tekenen en software te hebben die de schetsen vervolgens kan interpreteren, bijvoorbeeld door kleuren te differentiëren met diepten".

HET ZOU INTERESSANT ZIJN OM KLEUREN IN TE KUNNEN TEKENEN EN SOFTWARE TE HEBBEN DIE DE SCHETSEN VERVOLGENS KAN INTERPRETEREN

INHOUDSOPGAVE

12

Projectlocatie Odessa, Oekraïne

Architecten:

Sivak + Partners

Samenvatting: D  eze studio, gevestigd in Oekraïne, werkt met zowel particuliere als zakelijke klanten om een breed scala aan gebouwen te creëren en heeft momenteel projecten in aanbouw in meer dan 10 landen. Website:

www.sivak-partners.com

House on Fountain Street Deze privéwoning in Odessa, Oekraïne, is een combinatie van oud en nieuw, van traditie en moderniteit. De woning is een combinatie die zorgt voor een indrukwekkende stijlvolle structuur die stevig is verankerd in tijd en plaats. "We zijn er trots op dat we erin zijn geslaagd om voor Odessa authentieke bouwmaterialen in moderne vormen te gebruiken", zegt Stefan Gurtovoi, hoofdarchitect bij Sivak + Partners. "Vooral de gele coquina, waarmee de meeste historische gebouwen zijn gebouwd."

WE ZIJN ER TROTS OP DAT WE ERIN ZIJN GESLAAGD OM VOOR ODESSA AUTHENTIEKE BOUWMATERIALEN IN MODERNE VORMEN TE GEBRUIKEN

PROJECT BEKIJKEN

INHOUDSOPGAVE

13

En net als de combinatie van klassiek en hedendaags in de uiteindelijke constructie, waren voor het bereiken van het eindresultaat de gecombineerde inspanningen vereist van praktisch papier en elektronische efficiëntie.

Stefan Gurtovoi, lead architect

Vraag en antwoord

INHOUDSOPGAVE

14

ONDANKS HET FEIT DAT DIGITALE TECHNOLOGIEËN HET BEROEP VAN ARCHITECT STERK HEBBEN VERANDERD, De communicatie met klanten, waaronder het beoordelen van ontwerpen en het aanbrengen van noodzakelijke wijzigingen, gebeurt bijvoorbeeld voornamelijk elektronisch. Geprinte kopieën zijn essentieel als juridische documenten en om duidelijkheid te verschaffen aan de bouwers.

HEBBEN WE DE TRADITIONELE ONTWERPMETHODEN NIET LOSGELATEN

"Ondanks het feit dat digitale technologieën het beroep van architect sterk hebben veranderd, hebben we de traditionele ontwerpmethoden niet losgelaten", aldus Gurtovoi. "We maken actief gebruik van schetsen en zijn actief op zoek naar vormen in mock-ups. Het internet helpt ons om trends te volgen, geïnspireerd te raken en om nieuwe manieren te ontdekken om oude problemen op te lossen."

INHOUDSOPGAVE

15

Projectlocatie Minamisanriku, Miyagi, Japan

"WE DACHTEN NA OVER HOE DE GESCHIEDENIS VAN DE Architecten:

Kuma Kengo and Associates (KKAA)

Samenvatting: K  engo Kuma and Associates, gevestigd in Tokio en Parijs, staat bekend om zijn grootschalige houtconstructies geïnspireerd door Japanse architectuur, bouwtechnieken en stijlen. Een gebouw van Kengo Kuma is nederig, holistisch en vaak geïnspireerd op de natuur. Kuma staat in heel Japan bekend om zijn werk, maar realiseerde in september 2018 ook de V&A in Dundee, Schotland, en is zeer actief in de Franse architectuurscene. Website:

STAD VERWEVEN IS MET DE ZEE EN WE WILDEN EEN MANIER VINDEN OM DIE OP EEN VEILIGE MANIER MET ELKAAR TE VERBINDEN"

www.kkaa.co.jp

Minamisanriku Sun Sun Shopping Village De Sun Sun Shopping Village in Minamisanriku is een project ontstaan na een catastrofe. In 2011 verwoestte een tsunami bijna 110.000 gebouwen en beschadigde twee keer zoveel gebouwen langs de kust van de Stille Oceaan in Japan. Bij de gigantische taak om deze gebouwen te vervangen en opnieuw te ontwerpen om de zwaar getroffen bevolking te helpen, is zowel gebruik gemaakt van de nieuwste digitale technologie als van traditioneel Japans vakmanschap.

INHOUDSOPGAVE

16

"We wilden een manier vinden om de zee veilig in ons masterplan op te nemen. Dus hebben wij de grond omhoog gebracht en toen die gestabiliseerd was, zijn wij begonnen aan het winkelcomplex", aldus ontwerpleider Toshiko Meijo. Hij legde uit hoe zij zich lieten inspireren door de laagbouwgeschiedenis van de stad, de visindustrie en de manier waarop winkeliers goederen bij hun ingangen presenteerden. Het doel was om de intieme sfeer te behouden - maar ook het gevoel van privéwoningen - waarop huurders hun eigen identiteit konden drukken.

Vraag en antwoord Toshiki Meijo, ontwerpleider

INHOUDSOPGAVE

17

"HET PLAN HEEFT MEER TOERISTEN GETROKKEN EN HEEFT GEZORGD VOOR EEN REVITALISERING VAN DE GEMEENSCHAP, OP ZOWEL GEESTELIJK ALS ECONOMISCH GEBIED"

KKAA heeft een eigentijdse structuur gecreëerd die naadloos aansluit bij het historische en visuele landschap van de stad, door nieuwe technologieën te combineren met vaste vaardigheden om de werkstromen tussen de studio, aannemers en de opdrachtgever te verbeteren. "In eerste ontmoetingen met klanten werkten wij ideeën en eenvoudige ontwerpen uit aan de hand van modellen op onze computers. Klanten vertellen ons dat de 3D-renderingen het hun gemakkelijk maakt om ontwerpen te volgen en te visualiseren." Hij voegde eraan toe: "We maken veel gebruik van digitale technologieën. Maar dat gezegd hebbende, als we vergaderingen hebben of aan lay-outs werken, schetsen en schrijven wij veel met de hand."

DECEMBER 2018, TWEE WERELDEN DIE BOTSEN 4AA7-4368NLE December 2018

INHOUDSOPGAVE

18

Life Enjoy

" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "

Get in touch

Social

© Copyright 2013 - 2020 TIXPDF.COM - All rights reserved.